Kopřivu máme spojenou především s Velikonocemi a přípravou nádivky, proto ji zákazníci právě v období před svátky jara najdou v prodejnách Albert. Připravena pro ně bude čerstvě řezaná bylinka od dodavatele z jižní Moravy. „Poptávka po kopřivě neustále roste, již několik let sledujeme zvýšený zájem spotřebitelů o zpestření tradiční velikonoční kuchyně,“ potvrzuje Jakub Křivák ze společnosti Bylinky.cz.

kopřivaKopřiva má své místo v lidovém léčitelství odnepaměti, její účinky nezpochybňuje ani moderní medicína. Patří mezi byliny, které mají všestranné využití a na jaře ji ocení opravdu každý. „Kopřiva obsahuje mimo jiné vitaminy C, K a B2 a také mnoho minerálních látek, “ říká RNDr. Pavel Suchánek, odborník na výživu a spolupracovník programu Zdravá 5 Nadačního fondu Albert. „Díky vláknině snižuje hladinu cukru v krvi a vitamíny celkově posilují organismus. Díky vysokému obsahu železa může být kopřiva skvělým pomocníkem v boji s jarní únavou,“ dodává.

Všestranná pomocnice

  • Čaj z kopřivy poslouží k doplnění vitaminů a minerálů, ale užívá se také k pročištění organismu.
  • Kopřivu můžete přimíchat i do ovocných či zeleninových smoothies.
  • Je také neotřelou ingrediencí při přípravě salátů či nádivek. Přidat ji můžete místo pažitky do polévek, játrových knedlíčků nebo jí nahradit špenát.
  • Využití najde kopřiva také v péči o vlasy. Oplachování vlažným nálevem zabraňuje jejich vypadávání a dodává jim zdravý vzhled a hedvábný lesk.
  • Mladé listy kopřiv můžete použít jako obličejové napářky pro mastnou pleť.
  • Ani žahnutí kopřivou neublíží, naopak je prevencí pro zdraví kloubů.

 

Recept: Velikonoční nádivkanádivka

  • 7 včerejších rohlíků na kostičky
  • 200 ml mléka   
  • 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť   
  • 400 g vařeného nakrájeného uzeného masa
  • 30 g rozpuštěného másla                     
  • 2 hrsti nasekaných kopřiv                    
  • 1 lžíce nasekané pažitky a petrželky                 
  • ½ lžičky prášku do pečiva        
  • sůl, pepř, muškátový oříšek a kyselé okurky

Do větší mísy nasypeme rohlíky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Pak je zlehka vymačkáme, zbylé mléko vylijeme a rohlíky promícháme s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva. Směs ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.

Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho přimícháme do směsi. Směs nalijeme do pekáčku a pečeme asi půl hodiny dozlatova. Nádivku podáváme posypanou pažitkou s kyselou okurkou.

TÉMATA:
VAŘENÍ