Kopřivu máme spojenou především s Velikonocemi a přípravou nádivky, proto ji zákazníci právě v období před svátky jara najdou v prodejnách Albert. Připravena pro ně bude čerstvě řezaná bylinka od dodavatele z jižní Moravy. „Poptávka po kopřivě neustále roste, již několik let sledujeme zvýšený zájem spotřebitelů o zpestření tradiční velikonoční kuchyně,“ potvrzuje Jakub Křivák ze společnosti Bylinky.cz.
Všestranná pomocnice
- Čaj z kopřivy poslouží k doplnění vitaminů a minerálů, ale užívá se také k pročištění organismu.
- Kopřivu můžete přimíchat i do ovocných či zeleninových smoothies.
- Je také neotřelou ingrediencí při přípravě salátů či nádivek. Přidat ji můžete místo pažitky do polévek, játrových knedlíčků nebo jí nahradit špenát.
- Využití najde kopřiva také v péči o vlasy. Oplachování vlažným nálevem zabraňuje jejich vypadávání a dodává jim zdravý vzhled a hedvábný lesk.
- Mladé listy kopřiv můžete použít jako obličejové napářky pro mastnou pleť.
- Ani žahnutí kopřivou neublíží, naopak je prevencí pro zdraví kloubů.
Recept: Velikonoční nádivka
- 7 včerejších rohlíků na kostičky
- 200 ml mléka
- 6 vajec, žloutky a bílky zvlášť
- 400 g vařeného nakrájeného uzeného masa
- 30 g rozpuštěného másla
- 2 hrsti nasekaných kopřiv
- 1 lžíce nasekané pažitky a petrželky
- ½ lžičky prášku do pečiva
- sůl, pepř, muškátový oříšek a kyselé okurky
Do větší mísy nasypeme rohlíky, zalijeme mlékem a necháme nasáknout. Pak je zlehka vymačkáme, zbylé mléko vylijeme a rohlíky promícháme s prošlehanými žloutky, uzeným masem, rozpuštěným máslem, kopřivami, pažitkou, petrželkou a práškem do pečiva. Směs ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Troubu předehřejeme na 200 °C. Pekáček nebo zapékací mísu vymažeme máslem. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně ho přimícháme do směsi. Směs nalijeme do pekáčku a pečeme asi půl hodiny dozlatova. Nádivku podáváme posypanou pažitkou s kyselou okurkou.
Nový komentář
Komentáře
Už se na ni těším a vyrazím
mňam,udělám,snad to bude chutnat tak,jak je to napsané
Nádivku, špenát a sirup dělám. Stejně tak suším do čajových směsí a na jarní detox babinka — #4 je nejlepší odvar ne z listů, ale z kořenů kopřiv
Ano, význam kopřivy znám...už chodím vyhlížet
k lesu, zda vyráží mladé lístky...
Používám do nádivek, přidávám do špenátu, polévek, salátů...
Protože čaj z kopřiv mi nechutná,i když je dobrý na jarní detox, dělám z kopřiv sirup...nejlepší je z
úplně mladých stonků, má největší sílu a také
dá sirupu krásnou růžovou barvu...
Najít v Praze kvalitní kopřivy je problém. Vozíval mi je kolega z venkova. Teď na ně musím jít někam hodně daleko,ale co,alespoň se pořádně projdu
nádivku udělám , jen doufám , že najdu kopřivy . neoznačkované od pejsků
na velikonoce používám kopřivu