Pokud s nadcházejícím jarem chcete pro své tělo něco udělat, patrně vás mezi prvními zdraví prospěšnými procedurami napadne „dokonalá očista organismu“.
A je zbytečné běhat do lékárny pro nějaké speciální přípravky a vysypat tam polovinu obsahu své peněženky.
Tradiční řešení pro naše klimatické pásmo je totiž na dosah.
Je jím oblíbená jarní přísada do velikonočních nádivek, bramboráků a náhražka špenátu. Rozhodně ji v trávě nepřehlédnete, pokud tedy zrovna procházíte v kraťasech. Pokud se jí popálíte, tak vás nikdo litovat nebude, nýbrž se vám dostane poučení, že alespoň nebudete mít revma.
Už víte?
Kopřiva je užitečný plevel. Po výčtu jejích výhod zjistíme, že je skoro hřích ji nazývat plevelem.
Kopřiva obsahuje kyselinu křemičitou, mravenčí, acetylcholin, množství minerálních látek, zejména vápníku, draslíku, železa a sodíku či sirných látek, vitaminy skupiny B, betakaroten a velké množství vitaminu C. Je to taková multivitaminová a minerální bomba.
Mladé listy posilují organismus a snižují hladinu cukru v krvi. Jsou proto vhodné pro diabetiky.
A jaro je pro kopřivu jako dělané. Nejvhodnější pro sběr jsou mladé lístky kopřiv velkých maximálně 20 cm. Sbírat můžete i celé vrchní výhonky. Lidoví léčitelé doporučují její sběr od chvíle, kdy se objeví, až zhruba do 15. května. Její síla je prý v této době přímo magická.
Lze ji ale sbírat celoročně, přibližně až do září.
Tady bych si dovolila podotknout jednu důležitou věc. Kopřiva je velkým sběračem dusičnanů a těžkých kovů, a tak si při domácím sběru dávejte pozor na místa, kde léčivku trháte.
Vyhněte se kopřivám příliš bujným a temně zeleným – takové bývají v okolí odpadních jímek či skladišť hnoje. Nesbírejte je raději ani v blízkosti továren, elektráren a silnic. Taková léčivka by pak spíš škodila, než pomáhala. V tom případě raději zajděte pro čaj do lékárny nebo do obchodu. Ty jsou dělány z kontrolovaných léčivek, takže tam máte nějakou jistotu.
Pití kopřivového čaje provede v našem organismu dokonalou očistu a to je po dlouhé zimě více než žádoucí. Působí močopudně, takže počítejte s častějím odbíháním. Je také mírně projímavá…
Kopřivou můžete oblažit i své vlasy, které jsou po zimě unavené. Odvar nebo i klasický výluh použijte na opláchnutí vlasů. Vlasy jsou pak silnější a bohatší. Na vině je kyselina křemičitá, která má vliv na pevnost vlasů a nehtů, a to se projeví i při vnitřním užívání kopřivy.
Třetí soutěžní otázka: Kolik mláďat bylo úspěšně odchováno v roce 2005 v pražské ZOO?
Zatímco použití na vlasy je časově neomezené, o pití čaje už kolují různě dlouhé dohady. Kúra by měla být maximálně 14denní. Během této doby můžete vypít zhruba půl litru kopřivového čaje denně. Pak následuje 2-4týdenní pauza, názory se zde různí. Pak je možné očistu zopakovat.
Rozhodně to ale není čaj na každodenní dlouhodobé pití.
Tak vzhůru do kopřiv!
Nový komentář
Komentáře
arjev: omlouvám se tímto Kopřivě
. Ne
není pitomá
zena:kup si ho v Globusu ..14 kaček a na pytlíčku máš i dávkování
Nezabývám se tím kolik,prostě natrhám,kolik si myslím a hotovo.Čerstvá kopřiva je účinnější,ale sušená je také výborná.Již se nemohu dočkat,až na zahrádce si natrhám čerstvou,je jí tam všude plno.Ale v Praze,musím sušenou z lékárny,svoji zásobu už mám vypitou.Myslím si denně stačí jeden hrnek ráno a jeden večer.Piji ji jeden měsíc a pak 2 měsíce pauzu.Podotýkám že,ale nevím zda to dělám správně,poraďte děvčata,budu ráda.
Kolik teda dát třeba na klasický hrnek a jak dlouho louhovat, aby to bylo O.K.??????
Léthé: Kopřiva není pitomá.Je to výborná bylina.Pokud budeš mít zdravotní problémy a léky Ti nezaberou,obrátíš se na přírodu.Máš pravdu s těmi psy,ale to je opět v lidech.Výborný je odvat z čestvých kopřiv,ale nesmí se to s ním přehánět.A špenát!To je pochoutka!Snědli ho lidé s vybíravým jazýčkem.Špenátek byl jemný,lahodný.Nikdo z toho nebyl na
Musím ještě chvilku počkat, u nás se kopřiva teprve vyhrabává ze země
Ale pak si dám tu 14-ti denní očistnou kúru
Dle babky kořenářky je nutné kopřivu sbírat ráno do 9.00 h. Pak už prý nemá ty správné účinky. Takže ráno vstát a s košíkem proběhnout luka.
Polovina peněženky?
Sušenou kopřivu koupíte za pár šušňáků a je to bez práce
.
, takže ani nevím kam bych na ně šla.
Navíc jako čerstvá má po vyluhování odpornou chuť
, jako sušená se již dá pít.
.
Navíc, já u nás široko daleko neznám místo, kde by nečůrali hafíci
Tyjo…to se musím hodně nudit, když už reaguji i na pitomou kopřivu