Konzervujeme houby: sušení, nakládání do octa, uzení, mléčné kvašení nebo nakládání do čisté vody
Nasbírali jste hodně hub a nevíte co s nimi? Jak je uchovat, aby byly i po delší době co nejchutnější? Pokud patříte mezi vášnivé houbaře, určitě vás dnešní článek zaujme. Nejchutnější jsou houby pochopitelně čerstvé, ale jak je zpracovat, jestliže jich máte víc?
Houby se dají konzervovat více způsoby:
· Sušení · Nakládání do octového nálevu či soli · Mléčné kvašení hub · Dušení · Uzení · Nakládat do čisté vody
Konkrétní způsob volíme především podle druhů hub. Rozhodující nejsou při tom vlastnosti hub za čerstva, ale po konzervaci. Například bedly jsou za čerstva výborné, ale po usušení nebo naložení nemají přijatelnou konzistenci ani chuť. K ostatním způsobům konzervace používáme jen zcela zdravé plodnice!
Sušení
Je nejstarším a nejrozšířenějším způsobem konzervace hub. Očištěné houby, rozkrájené na plátky o síle maximálně 5 mm, sušíme na vzdušném místě a podle možností na plastikových sítech či proutěných mřížkovaných podložkách po případě na nitích. Je dobré zabezpečit přístup vzduchu jak se shora, tak od spodu. Houby nám rychleji proschnou. Nedoporučuji sušit houby na papíru, zejména není vhodný novinový papír. Máme-li mít doma 1 kg sušených hub, tak si musíme nasbírat 9 kg čerstvých zdravých hub, řádně je očistit, nakrájet a narovnat na plata. Trvá to celý den a dlouho do noci.
Rady: Sušit se dají skoro všechny druhy hub. Vyplatí se též sušit i voňavé a kořeněné houby. Z těchto sušíme třeba václavky, které oddělíme od ostatních hub. Nedoporučuji sušit ryzce, bělolanýže a bedly. Ty buď ztvrdnou, nebo ztratí chuť. Sušené houby v plátcích nebo v prášku vždy skladujeme ve vzduchově uzavřených sklenicích. Též by mohly zvlhnout, dostat se do nich moli a veškeré houby by byly znehodnoceny. Zásadně neskladujeme houby v papírových nebo plátěných sáčcích.
Tento způsob konzervace patří k nejoblíbenějšímu způsobu konzervování hub u nás. Na nakládání používáme vždy čistý a nezkalený ocet. Dobrý nálev lze připravit z 1,6 l vody, 0,3 l octa, 4 zarovnaných lžic soli, 5 vrchovatých lžic krystalového cukru, 1 lžičky hořčičného semínka a asi 40 zrnek celého pepře. Tuto směs po projití varem ihned odstavíme a nálev je hotov. Dá se skladovat v uzavřených sklenicích i několik týdnů. Dále se dají připravit nálevy z různých konzervačních přípravků. Občas tyto nálevy dochutíme koprem, bobkovým listem nebo jiným kořením. Záleží na druhu hub, které chceme konzervovat. Pro uskladnění tohoto nálevu do něj přidáváme trochu kyseliny sorbové. Na nakládání do octa se hodí většina jedlých hub. Nejchutnější jsou však lišky, václavky, hnojníky, ryzce a další.
Mléčné kvašení hub
Je to málo používaný, ale výhodný způsob konzervace hub. Potřebujeme k němu soudek, nebo větší okurkové sklenice. K tomuto způsobu konzervace používáme libovolné druhy hub, zejména však ryzce, holubinky a lišky. Kvašené houby používáme do polévek, omáček a sami o sobě jsou velmi chutné a tak se dají použít jako příloha k masům a různým jídlům.
Postup: Očištěné houby nakrájíme na větší kusy a 5 - 8 minut vaříme v roztoku, který tvoří 2 l vody, 2 lžíce octa a 1 lžička soli. Předvařené houby ochladíme studenou vodou a necháme okapat, poté je naklademe do soudku nebo sklenice a zalijeme nálevem, do kterého přimícháme lžíci zákvasu. Může to být jogurt nebo acidofilní mléko. Nálev si připravíme předem tak, že na 1 kg hub převaříme 1/2 l vody, 4 dkg soli a 1,5 dkg cukru. Zalité houby uzavřeme víkem s tzv. vodním uzávěrem. Ve sklenicích nám pod hladinou houby udržuje dřevěná pružina. Houby necháme kvasit 2 - 3 týdny při teplotě 18 stupňů C. Odpařený nálev doplňujeme vychlazenou převařenou vodou. Při správném zakvašení nám houby vydrží nejméně 1/2 roku uskladněné v chladnějším místě.
Houby podušené ve vlastní šťávě
Tato příprava vyžaduje více času, ale není složitá. Očištěné, nakrájené a osolené houby bez koření a jiných přísad podusíme asi 20 minut ve vlastní šťávě. Potom je naplníme do menších sklenic, a pokud nemáme dosti šťávy, tak je dolijeme převařenou vodou zhruba tak 1 cm pod okraj. Potom houby vzduchotěsně uzavřeme a sterilujeme 1 hodinu při teplotě 100 stupňů. Druhý den je sterilujeme ještě jednou a to opět při teplotě 100 stupňů ale stačí pouze 30 minut. To proto, aby se zničily veškeré spory, které by mohly zapříčinit zkažení hub.
Konzervace uzením
Předvařené houby je možné vyudit a pak nakládat do octového nálevu, nebo zmrazit při teplotě -18 až - 25 stupňů C. Nevystoupí-li teplota v mrazničce nad - 18 stupňů C, můžeme mražené houby z podzimu použít na jaře bez obav k jakýmkoliv úpravám, ke kterým používáme čerstvé houby.
Nakládání do čisté vody
Tento způsob je náročný na čas, výsledek však stojí za to. Očištěné houby povaříme asi 7 minut v osolené vodě, potom je řádně propláchneme a nasypeme do sklenic asi tak 1 cm pod okraj. Potom na ně napustíme z vodovodu vodu, vzduchotěsně uzavřeme a steriluji při teplotě 100 stupňů první den 1/2 hodiny, druhý den sterilaci opakuji. Třetí den vynechám a čtvrtý den opět steriluji 1/2 hodiny při teplotě 100 stupňů. Takto sterilované houby používám na jakékoliv úpravy, protože chutnají jako čerstvé. Mohu osobně potvrdit, že mi vydržely rok a nezměnily svoji chuť ani vůni.
Předností podzimní konzervace je i to, že nám houby pokud je nesníme, vydrží nejméně do jara. Při správné konzervaci mají totiž zakvašené houby, houbové výtažky a houby v soli, minimálně půlroční a houby v octě asi dvakrát delší trvanlivost. Sušené a dobře uzavřené houby jsou upotřebitelné ještě i po dvou letech.
Reklama
Reklama
Nový komentář
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Nový komentář
Komentáře
houby většinou sušíme