shutterstock-2102131996.jpg

Foto: Shutterstock

Rostlina konjak, celým jménem Amorphohallus konjak, se v Asii po staletí používá jako základ tamní kuchyně, ale také jako významný lék v tradiční čínské medicíně. Byl objeven v Japonsku před 500 až 800 lety. Tehdy jej lidé považovali za nedostupnou pochoutku, kterou si mohla dopřávat pouze tamní královská rodina. Až v Číně jej poprvé označili za léčivou potravinu, kterou z terapeutických důvodů jedli buddhističtí mniši. Teprve asi před 100 lety se konjak stal dostupným pro všechny obyvatele Japonska. Od té doby je jedním z nejpopulárnějších druhů potravin v zemi a postupně si získává oblibu po celém světě. 

shutterstock-173613290.jpg

Foto: Shutterstock

Konjak je k dispozici v mnoha různých formách, přičemž nejběžnějším způsobem konzumace jsou konjakové těstoviny a rýže. A právě tyto produkty jsou hitem posledních měsíců i v České republice. Konjak se pěstuje v Asii ve vyšších nadmořských výškách. Plantáže se nacházejí v horských lokalitách mimo civilizaci, což zaručuje, že rostlina a výrobky z ní nejsou kontaminovány toxiny. Pro potravinářství se používá jeho hlíza, která roste pod zemí. Z této hlízy se vyrábí konjaková mouka, která je základem „zázračných“ konjakových příloh. 

Nejvýznamnější složkou konjaku je vláknina glukomannan, která má mnoho zdravotních výhod. Pomáhá čistit střeva, působí jako probiotikum, snižuje cholesterol a pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v krvi. Podle studie z roku 2013 může konjak také pomoci snížit akné a zlepšit zdraví vaší pokožky. Předpokládá se také, že snižuje alergickou reakci a zlepšuje hojení ran.Největší pozornost si však získala jako skvělý pomocník při redukci hmotnosti.

shutterstock-758897086.jpg

Foto: Shutterstock

Recept na zdravé hubnutí

To, že je vláknina důležitá pro boj s nadbytečnými kily, není žádná novinka. Je ale potřeba najít tu pravou. Kalorická hodnota glukomannanu je pro organismus velmi nízká a na rozdíl od jiných ve vodě rozpustných vláknin dokáže absorbovat extrémní množství vody – až úctyhodný 50násobek své původní hmotnosti. V žaludku tak markantně zvětší objem. Konjakové přílohy proto vyvolávají, i přes zanedbatelný energetický obsah, zřetelný pocit sytosti, potlačují hlad a díky tomu jsou hojně využívány při redukčních dietách, nadváze a obezitě.

Konjakové přílohy se nemusí vařit, což vám ušetří čas při přípravě jídel. Díky neutrální chuti je můžete připravit na mnoho způsobů. Ideální je kombinace se zeleninou na vegetariánský způsob, nebo s masem a rybami. Jsou vhodné také do polévek a na přípravu smoothies. V nabídce obchodů naleznete nudle, špagety, fettuccine, penne, tagliatelle, lasagne, ale i tolik oblíbenou rýži.

FotztoJet.jpg

Konjaková rýže Slim Rice, Slim Pasta, 55 Kč / Konjakové těstoviny Perfect Dish, Dar z přírody, 79 Kč / Konjaková rýže KetoMix, Notino, 99 Kč
Foto: Se souhlasem Slim Pasta, Perfect Dish, Notino

Zdroje informací: HealthLine, National Library of MedicineEndeavour College of Natural Health, Medical News Today, tiskové materiály Slim Pasty, he American Journal of Clinical Nutrition, American Journal of Dermatology and Venereology,