Čtenářka Kennie mi udělala radost, miluje asijskou kuchyni a navíc poslala fotografie svých výtvorů. Má za jedničku z hvězdičkou!
Nikdy mě exotická jídla příliš nelákala, ale když jsem odlétala na svou první dovolenou do Afriky, docela jsem se těšila, že vyzkouším něco nového, přece jen byla to dovolená. Ala zklamalo mě to. Jídlo bylo sice výtečné, ale hotely se tolik snaží zavděčit evropským strávníkům, že jsem tehdy ochutnala jen kuskus a žlutý meloun a obojí byla láska na první ochutnání. Ovšem jejich kuře mi tak nějak chutnalo jinak a lépe a rýži, kterou normálně příliš nemusím, jsem si šla přidat. Bylo to kořením, kterého jsme si přivezli hojně a je to vždy první suvenýr, který si z jakýchkoliv cest přivážím. A abych pravdu řekla, rýži nebo kuskus bez šafránu už prakticky nepolknu a guláš bez přidání Harisyi mi přijde fádní. Navíc experimentování s exotickým kořením pro mě udělalo z vaření opět zábavu.
Ten žlutý meloun tehdy u mě nastartoval téměř posedlost. Jakmile se v obchodech objeví nový druh ovoce, okamžitě ho musím ochutnat. Je sice škoda, že dovezené ovoce se plností své chuti nevyrovná tomu utrženému v plné zralosti, ale i tak jsou některá z ovocí učiněnou lahůdkou. Mučenka, kaki, longan, karambola nebo tamarind jsou u nás doma již stejně oblíbené jako třeba jablka nebo banány.
A nakonec bych ráda zmínila svou zálibu v asijské kuchyni, která se mě drží posledních pár let a neustále se ji snažím rozšiřovat a ochutnávat nové a nové druhy jídel a surovin. Vedle klasiky jako jsou rýžové nudle a papír, japonská sojová omáčka a bambusové výhonky u mě ve spíži můžete najít také rýžový ocet, wasabi, olej z praženého sezamu jakož i sám pražený sezam, řasy wakame a nori, nakládaný a kandovaný zázvor, okonomi omáčku nebo ovocnou omáčku. Z nápojů nesmí chybět saké, švestkové víno a calpico, což je japonský osvěžující instantní nápoj, kapnete-li do něj ale trochu malibu a sklenici ozdobíte plátkem karamboly, máte vynikající drink třeba pro letní oslavy. V dohledné době se chystám výčet svých ingrediencí doplnit o práškový zelený čaj matcha, chtěla bych si vyrobit zmrzlinu ze zeleného čaje a také o dashi, což je rybí vývar, který se mimo jiné také přidává do vaječné omelety, která může být jednou z přísad do sushi, ať už maki (obalené řasou nori) nebo nigiri (váleček rýže s pochutinou položenou přes vrch). Já sama si ovšem troufám jen na maki sushi a přikládám pár fotografií svých pokusů. Sice nevypadají, ale byly výborné.
A ještě bych zapomněla na potvory z moře vytažené! To je také kapitola sama pro sebe a mohla bych se o ní rozepisovat, ale myslím, že postačí, když vám řeknu, že v restauraci, kde se běžně podávaly grilovaná žebírka a kolena, řízečky v bramboráku a nakládaný hermelín, jsem v jídelním lístku objevila tygří krevety s šafránovým kuskusem a ještě jsem měla radost, že nebyly loupané.
Jsem už asi ztracený případ…
Hezký den a dobrou chuť přeje
Kennie
text nebyl redakčně upraven
Děkuji Kennie za váš příspěvek, opravdu mi udělal radost. A tak se s vámi podělím o jeden recept, který vám k sushi sedne jako zadek na hrnec.
Onehdá jsem byl na kurzu vaření sushi, a tam mi japonský kuchař ukázal, jak udělat sojovou omáčku tak akorát dobrou a jemnou. To se vezmou dva díly kvalitní sojovky, jeden díl dobrého suchého červeného vína, dá se to do hrnce, začne zahřívat, a když to začne bublat, zapálí se ty výpary. Když alkohol dohoří, sojovka se sundá z plotny a nechá vychladnout. Je to božské. Dá se to míchat až do poměru 1:1. A mohu vám zaručit, že je to úžasná mňamka a sushi dostane nový rozměr.
Dnes jsme měli téma: Já a exotická jídla!
Čekal jsem a těšil se na mailu. Ale příspěvků je v e-mailu více než dost, takže pokud máte nutkání poslat svůj příspěvek, zamyslete se, zda tady již to, co chcete našim čtenářkám dnes říct, nebo ukázat, již nezaznělo…
A jednu z vás za dnešní příspěvek odměním. Již mám jasno, ale dovíte se to po 16. hodině…
Nový komentář
Komentáře
vypadá to nádherně, nikdy jsem to nejedla, ale ráda vyzkouším
Ještě jsem to nejedla, ale sliny se mi sbíhají!
Upravené pro oko je to hezký
ale pořád je to jen rýže,syrová ryba,také jsem ochutnala ale nemusím víc
Sushi jsem zkusila, nezaujalo mě
Takhle upravená sojovka musí být opravdu dobrá. Vyzkouším.
Věrulinka — #10
opr:
jsme dvě
denkas — #9 jsem dvě
, bez toho se obejdu
Nic pro mě!
Radek Kříž — #7 tak tak, složitýho na tom není nic - možná je to sehnat ty správný ingredience... i když Radkův popis tvorby té správné sojovky - zlatej Kikkoman
MaVy — #6 není to nic složitého, podívejte se youtube tam je to na mnoha videích vysvětlené, jaks e to dělá. A ani složité ornamenty nejsou v podstatě složité...
ale na takové výtvory jako Vy si moc netroufám,vypadá to moc dobře
futo maki - vypadají dobře :)
mé podobné výtvory jsou zde:
máme stejné chutě,já tuhle kuchyni taky ráda,kuskus,bambusové výhonky jí i náš synek/2,5 roku/
Vypadá to nádherně, ale ne já ne

vidím tvoje gurmánské umění na výhru
, tipuji.
mňam
Vypadá to nádherně, ale mě by jsi s tím nepohostila.