Nože neumyjeme hned

Jakmile dokrájíme, měli bychom nůž hned omýt. Pokud by zůstal zašpiněný, zvláště od jídel, kde se nacházejí kyseliny nebo soli, může dojít k poškození čepele. Paseku napácháme také ve chvíli, kdy z nože složitě drhneme naschlé potraviny.

obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Mytí nožů si usnadňujeme

I očista ostrých nožů má své zákonitosti, na které šéfkuchaři nebo řezníci nedají dopustit. Jakmile nůž přestanou používat, ihned ho opatrně umyjí pod teplou tekoucí vodou neagresivním přípravkem a šetrně osuší. Tak, aby za žádnou cenu nedošlo k poškrábání čepele. Nikdy by ho nedali do myčky nádobí, protože by mohlo dojít k poškození, rzi a ztrátě ostrosti. To zapříčiní nejen agresivní mycí prostředek, ale také kontakt s ostatním nádobím, například s příbory, během procesu mytí. Když už ostrý nůž do myčky dát musíte, uložte ho tak, aby nebyl s ničím jiným v kontaktu a nepoškodil se mechanicky. Šíření rzi po myčce během procesu mytí, například ze šroubů na hrncích, však nezabráníte.

Krájíme na tvrdé podložce

Čepel nože tupíme i ve chvíli, kdy krájíme na nevhodné podložce. Za tu odborníci považují například kámen, sklo nebo keramiku. Nejlepší prkénko, které lze použít, je to dřevěné nebo plastové, tedy měkké. Lepší zničit to, než drahý nůž. Když už tvrdou podložku máte, nožem nedokrajujte až na ni, například při krájení chleba.

Nože nevhodně ukládáme

Životnost nožů a jejich ostrost prodloužíme, když je budeme správně skladovat. V kuchyni by měly mít své vyhrazené místo, kde budou pevně držet. Například magnetické lišty nebo bloky, do nichž nůž jemně vložíte, nikoli však zařezáváte. A pokud už takový blok, kam je třeba čepel silněji vtlačit, máte, ukládejte nůž ostrou částí vzhůru.

„Důležitou zásadou je, aby se nůž nedostával do kontaktu s jinými materiály, a aby pevně držel na svém místě. Nedoporučujeme skladovat nože v šuplíku, kde se mohou dotýkat ostatních předmětů. Pro přepravu nožů lze využít speciální kožená nebo textilní pouzdra na nože, což ocení hlavně řezníci a kuchaři, kteří se často pohybují v terénu. Při transportu nože lze pro důkladnou ochranu čepele použít také plastové kryty čepele,“ doporučují v rakovnické firmě s řeznickými potřebami Herold.

65c34c102c992obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Zapomínáme na pravidelné ostření

Žádný nůž nevydrží ostrý věčně. Pokud ho nebudete pravidelně brousit, ztupí se časem natolik, že už bude zapotřebí použít brusný kámen a vytvořit nové ostří. Pokud nůž používáte běžně často, odborníci doporučují lehce ošetřit jeho ostří ocílkou jednou do týdne.

Zdroj informací: Herold řeznické potřeby, Victorinox, Potten & Pannen - Staněk