„Pokud během svátků budeme tělu dopřávat dostatek pohybu a zamyslíme se nad množstvím a velikostí konzumovaných porcí, není důvod si nedopřát vánoční dobroty v klasické podobě. Abychom nepřibírali, je důležité, aby energetický výdej převyšoval energetický příjem,“ zmiňuje nutriční specialistka Mgr. Kateřina Šimková ze Zdravého stravování.
5fd214b9c92d4obrazek.jpg
Foto: Shutterstock

Cukroví s živinami

Tradiční cukroví tvoří prakticky jen cukr a tuk. Chtělo by to cukroví dodat nějaké prospěšné živiny. Jak toho dosáhnout? Jednoduše hodnotnějšími vstupními surovinami. Nahraďte tradiční bílou pšeničnou mouku za celozrnnou, pohankovou, špaldovou či teffovou. „První zmíněná z nich má nižší glykemický index a špaldová zase vysoký podíl minerálních látek a mnohem výhodnější složení bílkovin. Ta teffová je bezlepková a oplývá výjimečnými nutričními hodnotami. Teff je oceňován pro obsažené bílkoviny, které se v rostlinné stravě vyskytují spíše sporadicky, má vysoký obsah vápníku, vlákniny a železa,“ doplňuje Kateřina Šimková.

Omezte množství cukru

Receptury cukroví počítají s velkým množstvím cukru. Pokud to neohrozí konzistenci těsta, zkuste použít o třetinu až polovinu cukru méně. Pro polévání cukroví volte kvalitní vysokoprocentní čokoládu. Sladkost v cukroví docílíte přirozeně sladkými surovinami, jako jsou ořechy, med, kakao či ovoce. Slazení jako takové není zdravé, proto je dobré víc než náhražky řešit množství sladidla, které používáme při přípravě. Hodně lidí bude zklamáno, ale bílý cukr není o tolik horší než ten tmavý. Energeticky jsou na tom totiž téměř stejně a tmavší cukr rozhodně není dietnější. Propagován je pro částečný obsah minerálních látek.

Sladké nealkoholické nápoje a kalorický alkohol

Cukr najdete i ve sladkých nealkoholických nápojích. Pozor na to! „Kolový nebo sycený ochucený nápoj o objemu 330 ml může mít v sobě až 8 kostek cukru, ochucená minerálka o objemu 500 ml až 5 kostek. Místo jejich konzumace nařeďte čerstvě vylisovanou šťávu z ovoce vodou, nebo si rozmixujte hrst zamraženého lesního ovoce a připravte si do džbánu domácí limonádu s lístky máty,“ zmiňuje Kateřina Šimková. Věděli jste, že etanol v kombinaci s cukrem ovlivňuje kalorickou hodnotu nápoje. Alkohol navíc otupuje naše zábrany a vzbuzuje chuť k jídlu. A přiznejme si otevřeně, kdo z nás při popíjení odolá pochutinám, jako jsou oříšky, chipsy, nebo jednohubky? Jejich kombinací do sebe dostáváte prázdné kalorie.

Ozdravte si jídla

Bramborový salát má v každé rodině trochu jinou recepturu. Shodnou kalorickou bombou je však velké množství majonézy. Nahraďte jí z části bílým jogurtem. Používáte do salátu uzeniny? Nekvalitní tučný salám vyměňte za šunku nejvyšší jakosti. Tradiční štědrovečerní večeři tvoří ryby či řízek ve strouhance. Jestliže se bez trojobalu neobejdete, upečte obalené maso na sucho v troubě. „Vyžadujete-li bezpodmínečně smažení, volte řepkový olej, který je termostabilní a má dobrý poměr nasycených a nenasycených mastných kyselin. Pro řízek upřednostněte libové maso před prorostlým. Dietnější je krůtí, kuřecí či králičí maso. Část lidí upřednostňuje lososa místo kapra v domnění, že je zdravější, ale co do nižší tučnosti vyhrává kapr,“ uzavírá Kateřina Šimková ze Zdravého stravování. Sáhnout můžete po méně tučných rybích alternativách, jako je třeba candát, platýz či treska aljašská. Úprava s bylinkami na přírodní způsob znamená šetrnou úpravu a určitě si pochutnáte, a navíc rybou dodáte tělu zdroj omega 3-mastných kyselin. Nebojte se však sáhnout i po méně tradičních úpravách jídel. Přinášíme recepty od nutriční specialistky Mgr. Kateřiny Šimkové ze Zdravého stravování.