Proč kompostovat
Organický odpad vzniká pod rukama nám všem. Denně nám po vaření zůstávají především zbytky ovoce a zeleniny, které končí v komunálním odpadu. Dále putují na skládku, kde při svém rozkladu produkují velké množství skleníkových plynů. Říká se tomu anaerobní fermentace a jedná se o rozklad biologické hmoty za nepřístupu kyslíku. Výsledkem je poté methan, který je zodpovědný za urychlení problémů souvisejících s klimatem.
Kompostováním ale neuděláte službu jen planetě, ale také sami sobě. Tedy v případě, že máte doma pokojové rostliny, bylinky nebo třeba balkonová rajčata. Kompostováním totiž pro ně získáte velmi úrodnou půdu, kterou můžete využít na přihnojování.
Foto: Shutterstock
Jak na kompost
Pro záchranu planety a přípravu vlastní úrodné půdy vám bude stačit vermikompostér, což je velice zjednodušeně nádoba, ve které žijí žížaly. Ty se starají o rozklad bioodpadu, který doma vyprodukujete a vyhodíte. Kuchyňský odpad dokážou v kvalitní kompost přetvořit už za pouhé tři měsíce.
Pokud se rozhodnete vyrobit si kompostér vlastní, budete potřebovat plastovou krabici s víkem (a jedním dalším víkem, na kterém bude budoucí kompostér stát a zachycovat unikající tekutinu), do které uděláte z vrchu i ze spodu dostatečné množství děr o průměru tužky. Poté už jen vystelte dno krabice substrátem, jehož funkci mohou zastat například na proužky nastříhané noviny, které jste předem namočili a vyždímali. Dále přijdou na řadu již zmíněné a nepostradatelné žížaly a nakonec odpad.
Kompostér umístěte do kuchyně nebo do špajzu. Když je poté kompost hotový, vyškrábněte ho (bez žížal) a můžete začít znovu.
Foto: Shutterstock
Co může být odpadem
Odpadem mohou být slupky od ovoce a zeleniny, případně jejich zbytky, kávová sedlina a papírové kávové filtry, čajové sáčky, kukuřičné slupky, klasy, vaječné skořápky, chléb, vařené těstoviny nebo rýže, nelesklý skartovaný papír, papírové kapesníčky, …
Do kompostu ale nepřidávejte maso, kosti, mléčné výrobky anebo tuky. Tyto suroviny by mohly zapáchat a přilákat hmyz či hlodavce. Navíc jsou žížaly býložravé. Z bioodpadu jim ale nechutná ani chuť citronu a chilli.
Zdroj info: living.iprima, dumazahrada, goingzerowaste, thespruce, wikipedia
Čtěte také:
- Zařaďte do svého jídelníčku houby: Snižují cholesterol i riziko rakoviny
- Udělejte si vlastní bylinkovou zahrádku i v bytě: Od máty, přes rozmarýn až po petrželku
Nový komentář