Na začátek bychom si měli něco říct o pozitivech, které pití kombuchového čaje bezesporu nabízí.
Foto: Shutterstock
- Vzhledem k tomu, že se jedná o fermentovaný nápoj, nabízí, podobně jako například kefíry, několik druhů bakterií mléčného kvašení, které mohou mít probiotickou funkci. Probiotika mají vliv na zdravé trávení a správnou funkci střev.
- Vedle obsahu probiotik je zde klíčový také obsah antioxidantů. Antioxidanty jsou látky, které bojují s volnými radikály a zejména u kombuchového čaje vyrobeného z čaje zeleného se projevují tyto antioxidační účinky pozitivním vlivem na naše játra.
- A výčtem prospěšných látek ještě nekončíme. Další v pořadí je totiž u kombuchy z černého či zelého čaje kyselina octová, která má silné antibakteriální účinky a bojuje tak proti potenciálně škodlivým mikroorganismům.
- Kombucha vyrobená ze zeleného čaje pak podle studií snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny a snižuje hladinu cukru v krvi, díky čemuž je vhodná pro diabetiky.
Bylo by ale více než vhodné, abychom zmínili také rizika, které s sebou přináší zejména vyrábění kombuchy v domácích podmínkách a také její nadměrná konzumace.
Foto: Shutterstock
- Na internetu nalezte jistě velké množství návodů, které vám s přípravou tohoto nápoje pomohou. Vždy je ale důležité si pohlídat, aby při jeho výrobě nedošlo ke kontaminaci. Proto je nutné sklenice, do kterých přijde čajový výluh, dokonale vymýt (bez saponátu) a vypařit vařící vodou. Kultura by dále také neměla přijít do styku s kovy. Láhev by pak měla být uzavřena prostřednictvím plátna nebo papírového ubrousku a gumičky.
- Nutné je si pohlídat také dobu kvašení, aby kombucha nebyla překvašená. Kvasit by měla na temném místě sedm až deset dní.
- Riziko ale pramení také z nadměrné konzumace kombuchy. Ta může vést k přibírání vlivem velkého množství kalorií, zažívacím potížím a nadýmání způsobeném oxidem uhličitým a také k nadměrné spotřebě kofeinu, který je obsažen v černém i zeleném čaji.
- Pozor byste si taky měli dávat na množství přidaného cukru u každého produktu. Nápoje slazené těmito cukry se totiž pojí s rizikem cukrovky, obezity, ztučnění jater a srdečních chorob.
- V neposlední řadě je zde riziko pro jedince, pro něž by kombucha nemusela být bezpečnou. Jsou jimi lidé s oslabeným imunitním systémem – rakovinou, onemocněním ledvin nebo HIV. U nich by mohlo dojít k vážným komplikacím vlivem pití kombuchy.
Zdroj info: healthline pozitiva, healthline rizika, studie 1, studie 2, studie 3, studie 4, webmd, ireceptar
Čtěte také:
Nový komentář