kolosvarske.jpg (281 KB)Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 150 g suché rýže
  • 300 g mletého masa (ideálně směs hovězí a vepřové)
  • 1 sklenice kysaného nebo sladkokyselého zelí (cca 400-500 g)
  • 2 velké cibule
  • kmín, sůl a pepř
  • 400 g kysané smetany
  • 2 klobásy
  • sádlo nebo olej

Postup

Existuje několik různých postupů, ale ten základní je stejný.

Ve velkém hrnci zahřejte tuk a opečte na něm nahrubo nakrájenou cibuli a maso. Ochuťte podle sebe, za nás stačí sůl, kmín a pepř. Můžete přidat i čerstvé bylinky, někdo přidává sladkou paprikou nebo dokonce trochu rajčatového protlaku.

Rýži uvařte v osolené vodě, zelí sceďte, klobásu nakrájejte na kolečka.

Teď všechny suroviny vrstvěte do zapékací misky nebo pekáčku. Jestli máte pekáček menší a vyšší, vyjde vám více vrstev na sebe. Jestli širší a nižší, bude každé suroviny jen jedna vrstva.

Začít můžete rýží, na ni zelí, maso, opět zelí, rýži. Vrstvy střídejte. Až skončíte, povrch potřete zakysanou smetanou a zaskládejte kolečky klobásy.

Dejte do trouby vyhřáté na 200 °C. Pečte přibližně 40 minut.

Dobrou chuť přeje Elly.

Zelný salát s mrkví

1.webp (117 KB)

Foto: archiv redakce

Kuřátko se zelím

2.jpg (47 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama