Foto: Alena Kolaříková
Zní to jako zvláštní kombinace. Zelí, rýže, maso, klobása. V originálním receptu je zelí kysané, já používám sladkokyselé. A odkud se vůbec zajímavý recept vzal? V Sedmihradsku, což je část Rumunska, žije velká maďarská menšina a Kološvár je maďarský název pro město Kluž.
To je ovšem pouze jedna z verzí vzniku tohoto jídla.
Je to fuk, hlavně, že je to tak dobré...
Zapékat můžete v troubě, v pekáči. Já jsem zkusila zapékat i v Remosce, taky super. Vyberte si podle sebe.
Suroviny
- 1 velká sklenice zelí (cca 640 g)
- 400 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
- 300 g vařené rýže
- 250 ml zakysané smetany
- sůl
- černý pepř
- mletá uzená paprika
- 200 g klobásy
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- sádlo
Postup
Na trošce sádla opečte na větší kousky nakrájenou cibuli, na kolečka nakrájenou klobásu a mleté maso.
Do pekáčku nebo do Remosky střídejte vrstvy - rýže, maso, zelí. Střídejte, dokud máte co střídat. Zakončete zelím.
Zalijte zakysanou smetanou, kterou jste rozmíchali asi s deci vody.
Zapečte. Dozlatova, do voňava. V troubě na 180 °C. Bude to trvat asi půl hodiny.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: archiv redakce
Kachní prsa s červeným zelím a bramborovými kroketami
Foto: Chef Dejv
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Z receptu na kološvárské zelí na mě dýchla nostalgie. Pamatuji si konzervy s tímto jídlem, které jsme vozili na dovolenou :-) Vyzkouším recept co nejdříve a děkuji :-)
tak to už jsem dlouho nedělala, znám z mládí kdy jsem pobývala pár let na Slovensku a tam jsem to jedla poprvé
To může být dobrý, vyzkouším.