DSC_0696.jpg (121 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Zní to jako zvláštní kombinace. Zelí, rýže, maso, klobása. V originálním receptu je zelí kysané, já používám sladkokyselé. A odkud se vůbec zajímavý recept vzal? V Sedmihradsku, což je část Rumunska, žije velká maďarská menšina a Kološvár je maďarský název pro město Kluž.

To je ovšem pouze jedna z verzí vzniku tohoto jídla.

Je to fuk, hlavně, že je to tak dobré...

Zapékat můžete v troubě, v pekáči. Já jsem zkusila zapékat i v Remosce, taky super. Vyberte si podle sebe.

Suroviny

  • 1 velká sklenice zelí (cca 640 g)
  • 400 g mletého masa (ideálně mix hovězí a vepřové)
  • 300 g vařené rýže
  • 250 ml zakysané smetany
  • sůl
  • černý pepř
  • mletá uzená paprika
  • 200 g klobásy
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo

Postup

Na trošce sádla opečte na větší kousky nakrájenou cibuli, na  kolečka nakrájenou klobásu a mleté maso. 

Do pekáčku nebo do Remosky střídejte vrstvy - rýže, maso, zelí. Střídejte, dokud máte co střídat. Zakončete zelím.

Zalijte zakysanou smetanou, kterou jste rozmíchali asi s deci vody. 

Zapečte. Dozlatova, do voňava. V troubě na 180 °C. Bude to trvat asi půl hodiny.

Dobrou chuť přeje Elly.

Rychlý salát z kysaného zelí

11.png (1.11 MB)

Foto: archiv redakce

Kachní prsa s červeným zelím a bramborovými kroketami

12.jpg (227 KB)

Foto: Chef Dejv

Coleslaw trochu jinak

15.png (890 KB)

Foto: archiv redakce

Reklama