
Data z Velké Británie ukazují, že Britové jí zhruba
V České republice, která je známa poměrně nízkou spotřebou zeleniny, to bude možná ještě horší. Pokud člověk jí vlákniny jen velmi málo a rozhodne se svoji spotřebu zvýšit, měl by to činit postupně, neboť některé náchylné lidi by mohly odradit možné zažívací problémy, které mohou vzniknout v důsledku náhlého zvýšení vlákniny ve stravě, jako jsou plynatost, nadýmání, křeče v břiše, apod.
Pro děti pak platí pravidlo „věk + 5“, tedy věk vyjádřený v rocích + 5 dává celkový doporučovaný příjem vlákniny v gramech. Pokud dosáhne celkový energetický příjem 6000 kJ za den, má být doporučovaný příjem vlákniny stejný jako u dospělých. Dalším důležitým upozorněním je, že přírodní a „umělá“ vláknina (dostupná v nejrůznějších dietních doplňcích) se od sebe výrazně liší, a v doporučeních odborných společností je jednoznačně preferován příjem vlákniny přírodní.
Jaké potraviny obsahují nejvíce vlákniny?
Vlákninu obsahují veškeré obiloviny. Problémem je, že náš potravinářský průmysl tyto obiloviny zpracovává z pohledu zdraví způsobem nepříliš vhodným, neboť mletím dochází k odstranění vnějšího obalu zrna bohatého na vlákninu.
Kromě vlákniny se během zpracování obilí ztrácejí také vitaminy, minerály, esenciální mastné kyseliny a flavonoidy. Tyto rafinované obiloviny mají vyšší obsah škrobu a díky absenci vlákniny jsou lépe odbourávány v zažívacím traktu člověka. Lépe se vstřebávají, vedou k větším výkyvům hladin krevní glukózy a k vyšší sekreci inzulínu ze slinivky břišní (mají tedy vyšší glykemický index).
Z toho je patrné, že potraviny z těchto produktů nelze považovat za zdravé. Však také existují jednoznačné důkazy poukazující na 25-30% snížení rizika nemocí srdce a cév u osob konzumujících optimální množství vlákniny.
Které potraviny jsou tedy bohaté na vlákninu?
Docent lékařské chemie a biochemie na 1. Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Odborník v oblasti výzkumu oxidačního stresu, nemocí jater a zdravé výživy. Pracuje na IV. Interní klinice a na Ústavu klinické biochemie a laboratorní diagnostiky Všeobecné fakultní nemocnice a 1. Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze.Vláknina je obsažena v buněčných stěnách rostlinných buněk, proto nejvíce vlákniny nacházíme v ovoci a zelenině (nejlépe v syrovém stavu) a také celozrnném pečivu a cereáliích. Hodně vlákniny obsahuje neloupaná rýže, ořechy (určitě to však není rada jíst solené arašídy), semena, luštěniny, ovesné vločky.
Co se týká schopnosti vázat vodu, nerozpustnou vlákninu obsahuje pšenice, žito, ječmen a rýže, naopak oves a luštěniny jsou bohaté na vlákninu rozpustnou. Doporučuje se rozpustnou a nerozpustnou vlákninu přijímat v poměru 1:3, což je ale samozřejmě v praxi velmi obtížné dodržet, neboť zvláště v českých zemích nejsou na potravinách tyto údaje udávány.
Nutno také podotknout, že maso ani mléčné produkty žádnou vlákninu neobsahují. Naopak, nejvíce vlákniny obsahují pšeničné otruby (až 45 g/100 g), lněná semínka (38 g/100 g), sója (18 g/100 g) a celozrnné pečivo (8-10 g/100 g).
Libor Vítek, www.sportvital.cz
Nový komentář
Komentáře
variel: tak jo,
oéno to stejně funguje i bez doktorů, to máš pravdu. Já jsem prostě takovej šťoura
Eliza: nejsem žádný doktor či dietolog a apod. prostě vláknina je důležitá pro náš organismus, to mi stačí
ToraToraTora: dobrou CO?
Eva_Fl: Tak si dál pěkně klikej na smajlíky a dobrou
ToraToraTora: po tobe vubec nic!
Eva_Fl: A co chceš ty?
ToraToraTora:
Tenhle článek je polovičatý, protože funkce vlákniny je mnohem širší než jen nacucat vodu a propláchnout střeva.
Vláknina funguje kromě jiného jako "potrava" pro naše střevní bakterie, které nám na oplátku dodávají vitamíny a další látky. Různé složky polysacharidů které spadají pod vlákninu nají účinky na imunitu a celkovou regulaci zažívání. Takže to zdaleka není jednoduché ....
ToraToraTora: No ja, ale články jsi nazvala polovičatými, tak proč je číst podrobně a celé?
Jestli jsi ten článek četla, pak asi víš, že jak buchty, tak knedlíky i zelí vlákninu mají, tak zbytečně pěníš
ToraToraTora: Fajn. Budu se dál držet buchet s mákem a knedlozelovepřo.
OlgaMarie:
Nenechat se zblbnout polovičatými články na žena-in
ToraToraTora: Tak co je lepší? Klystýr nebo vláknina?
s vlákninou nemám problém, mám ráda celozrnné pečivo
Ani sama vláknina nic nezmůže pokud nebudeme dodržovat pitný režim. vláknina je krom jiného balastní látka, která se musí nacucat vodou, aby měla sytivou schopnost, pročistila střeva a naopak nebrzdila peristaltiku střev.
to je to o čem mluvím, všude se píše vláknina vás spasí, ale jaká je její reálná funkce a proč je tak důležitá z čehož vyplývá v jakém množství a složení je potřeba tu vůbec není
Právě takovéhle články přispívají k nákupu vlákniny v lékárnách, její přidávání do stravy a jejímu abúzu. Nadužívání jinak prospěšné vlákniny vede k chronickým průjmům, hemoroidům a může se i podílet na rakovině tlustého střeva
variel: fajn a jak?
Nevím, nevím
.Nejraději mám kynuté buchty s mákem a jak zažívání tak zdraví funguje. Otruby jsme přidávali praseti a vepřové prý není zdravé
.Nevím, nevím.
vláknina pomáha k správné funkci střev