Jen na nás záleží, jaké množství soli budeme konzumovat. Například porce
Podle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) by denní zkonzumované množství soli nemělo překročit
Porce polévky o hmotnosti
Jednou z možností zachování slané chuti a zároveň zmenšení množství soli, které se dostává do organismu, je právě používání glutamanu sodného, díky kterému můžeme snížit přidání soli o 20–30 %, aniž by se změnila chuť.
Glutamát je přírodní látka
Velmi často se v médiích hovoří o glutamátu, o kterém panuje řada mýtů. Ve skutečnosti jde o přírodní aminokyselinu, která se vyskytuje v mnoha druzích potravin. Především v potravinách s vysokým obsahem bílkovin.
Glutamát existuje ve dvou formách. Ve ”vázané” formě jako součást bílkovinového tělíska vedle jiných aminokyselin a v “nevázané” formě v rostlinných a živočišných tkáních. Přírodní nevázaný glutamát se vyskytuje v mase, drůbeži, rybách, zelenině, sýrech, kravském mléce a mnoha jiných potravinách. Glutamát je obsažen dokonce i v mateřském mléce. I lidské tělo vyrábí glutamát, a to asi
Sodná sůl kyseliny glutamové glutaman monosodný (MSG) obecně nazývaný glutamát se stala velmi rozšířenou složkou potravin. Glutamát má totiž pozoruhodnou vlastnost podtrhnout a zvýraznit původní chuť mnoha potravin a přispívá tak k harmonickému, plnému chuťovému vjemu pokrmu.
K výrobě glutamátu se používá procesu kvašení. Tento postup je srovnatelný s postupem při výrobě piva, vína, octa, sojové omáčky, jogurtu nebo kysaného zelí, přičemž jako výchozí produkt je používána melasa z cukrové třtiny nebo řepy nebo škrob z obilí. Jako konečný výrobek jsou získány čisté, bílé krystaly, které jsou lehce rozpustné v potravinách a stejně dobře se váží s celou řadou potravin.
Protože je MSG používán jako složka potravy, bylo hledisko jeho nezávadnosti velmi důkladně prošetřeno. Bylo vyhotoveno několik tisíc vědeckých studií o glutamátu. Rozsáhlý výzkum, který byl prováděn vědci na celém světě, a dlouhodobé bezproblémové užívání jasně ukazují, že je MSG pro lidi všech věkových skupin, tedy i pro děti, neškodný. K tomu sestavil společný výbor odborníků FAO/WHO pro potravinové přísady (JECFA, vědecké poradenské grémium Spojených národů) jakož i Vědecký výbor Evropské unie pro potraviny (SCF/EC) vědeckou literaturu ke glutamátu. Tato vědecká poradenská grémia považovala důkazy o neškodném používání glutamátu za tak přesvědčivé, že nestanovila žádnou hranici pro denní spotřebu, což je nejpříznivější možný posudek odborníků pro potravinové přísady.
Všechny druhy glutamátu jsou vstřebávány ve střevě stejným způsobem. Při vstřebávání ve střevním traktu je větší část přeměněna v jinou aminokyselinu, alanin. Přičemž po požití přidaného MSG nestoupne podstatně obsah glutamátu v krvi nad množství, které je zjištěno po požití jídla s vysokým obsahem bílkovin. Alanin je pak přiveden do různých orgánů a tkání v těle, kde slouží k výrobě bílkovin těla a k hospodaření s energií. V průměru přijme osoba v denním jídle asi
Alergie na glutaman sodný zatím nebyla prokázána. Je možné, že existují jednotlivé případy, ale ani ty zatím nejsou popsány ani evidovány ve výzkumných záznamech. Provedené výzkumy ukázaly, že příčinou zdravotních problémů označovaných jako „syndrom čínských restaurací“ nebyl glutaman sodný. Jiné výzkumy ukazují, že některé typy alergických reakcí na čínská jídla jsou způsobeny jinými přísadami, jako jsou krevety, ořechy, koření či bylinky.
Nový komentář
Komentáře
Inu každej ať si věří čemu chce. Pro někoho je délka názvu chemické sloučeniny přímo úměrná její jedovatosti a neudělá s tím nic ani stovka článků. A nejhorší je dihydrogen monoxid
Lenik77: taky to neprožívám jako hysterii. Vždyť je opravdu všude. Plívky z pytlíku někdy používám jako základ, který pak ještě vylepším. Je to rychle hotové a dobré.
Já jsem sice dost mizerná kuchařka, ale instantní jídla nepřipravuju nikdy Polívky z pytlíku jsem si připravovala na svobodárně, kde jsem neměla vařič, jen varnou konvici, a taky to byly doby, kdy mě kvalitní zdravá strava moc nezajímala
Dnes, jakkoli jsem špatná a líná kuchařka, bych nikdy nepředložila sobě ani partnerovi k večeři nějakou chemickou směsku rozmíchanou v horké vodě Beru to maximálně jako nouzovku třeba v případě táboření pod stanem, kde se vařit nedá... Ono se to pozřít dá, chuťově to nebývá špatné, ale není to bohužel chuť kvalitních surovin, ale chuť syntetických dochucovadel
Mauna Loa: 2 g soli (chloridu sodného) = přibližně 800 mg sodíku
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?r=test&c=2005M154t04B
a ad poslední odstavec - alergie na MSG prokázána BYLA
Já se klidne priznam, me chutna instantni houbovka.
Já si myslím,že když mi něco chutná,tak to jím.Je to stejné jako s láskou když někoho milujem,taky nám nevádí co v něm je.
Ještě jsem chtěla dodat, že jsem viděla výrobu paštiky Majka , a tasračka smrděla jako kdyby se tam vařila mrtvola, nehledě na to, co do toho za maso(jestli se to masem dá pojmenovat) dávali.
Rára: Taky si myslím.Malému taky nekupuju kojeneckou vodu, protože tu z kohoutku máme nejlepší.
Nyotaimori: Já byla v Hemé na exkurzi se školou a byl to pěkný hnus.Dokonce tam mají nainstalované kamery ve výrobnách( asi proto, aby tam nikdo do toho nenaplival)-
Když o tom tak přemejšlím tak mi spís vaděj chemikálie v pití. Četla jsem nedávno test v MFD rozebírali tam levný stolní vody. Prostě blevajz. Neprošly ani kojenecký vody. Prý je nejlepší voda z kohoutku.
Jana01: no kdyby v té šunce bylo alespoň nějaké maso, tak by to snad nevadilo... já zas někde viděla rozbor složení nějakých párků - maso to ani nevidělo :)
Vivian:
Rára: Párky, uzeninu atd, by neměl jíst nikdo. hlavně děti i od tří let. Do tří let naprosté tabu, od tří let zákaz a pro dospělé maximální omezení. Četla jsem, že WHO považuje za přijatelnou konzumaci 1 kolečka libovější šunky týdně.
Všeho s mírou !
tak to jsem z toho jelen
stejně člověk neví na co umře, nebudu jíst polívky a srazí mě auto
Hanule: Polívky v sáčku občas kupuju, často kupuju bujonový kostky. Glutaman je ale dneska ve všem, nejen v polívkách. Mimochodem děti do 3 let by neměli jíst párky, další uzeniny, šunku, atd atd a stejně jim to matky kupují.
Stejně nejlepší je mořská sůl - nezatěžuje ledviny a je zdravější .
No já myslím, že opět platí všeho s mírou. Já moc polévky v sáčku nepoužívám - pouze v létě při táboření jako dochucovadlo (nebo základ) např. při výrobě gulášové polévky. Takže si myslím, že konzumace cca 10 polevek za rok mne snad smrtelně neohrozí.
No jo, ale stejně jako chlorid je glutaman sodný a Na je pro vysoký tlak svinstvo - jednou jo a jednou ne? Nebo monosodný je neškodící? Su z toho dobře paf
Tyhle pochybný studie který vždycky prokážou pravý opak toho než stovky studií před nima fakt miluju. Koho to sem proboha napadlo dát ? To tomu ženský v redakci věří ?? A budou cpát svý děti glutamanem ? To by mě opravdu zajímalo. Kam se poděl zdravej selskej rozum ...