DSC_0014A.jpg (243 KB)

Suroviny

těsto

  • 250 g Hery bez laktózy
  • 300 g hladké mouky
  • 3 lžičky třtinového cukru
  • špetka soli

dýňová náplň

  • 500 g pyré z dýně (hokaido, máslová dýně)
  • 200 g třtinového cukru
  • špetka soli
  • 1 lžička sušeného zázvoru
  • 1 lžička skořice
  • 6 rozdrcených hřebíčků
  • špetka muškátového oříšku
  • 2 vejce
  • 200 g kokosového mléka

DSC_0002.jpg (100 KB)

Postup

Nejprve si připravte těsto. Ideálně den dopředu.
Vychlazenou Heru a všechny ostatní suroviny smíchejte dohromady. Vypracujte pevné, nelepivé těsto. To zabalte do mikrotenového sáčku nebo potravinářské fólie a nechejte do druhého dne (nebo minimálně dvě hodiny) odpočívat v lednici.

Do receptu potřebujete dýňové pyré. Dýni rozkrojte napůl a upečte v přikrytém pekáči doměkka. Dužinu vyškrábněte lžící a dohladka rozmixujte. Budete potřebovat 500 g rozmixovaného dýňového pyré, což jsou asi dva plné hrnky.

Předehřejte si troubu na 175 °C. Těstem vyložte malé teflonové formičky nebo velkou koláčovou formu. Nejlépe tak, že těsto rozválíte a vykrojíte kolečka, která napěchujete do formiček, aby těsto dosahovalo až k hornímu okraji formičky.

DSC_0006A.jpg (87 KB)

Předpečte v troubě, pečte asi 15 minut. Vyndejte a nechejte vychladnout.

Připravte si dýňovou náplň.

Smíchejte cukr, špetku soli a koření. Přidejte dýňové pyré, kokosové mléko a vejce. Umíchejte hladký krém. 

DSC_0009A.jpg (87 KB)

Ten nalijte na předpečené korpusy. Koláčky můžete ještě ozdobit zbytky těsta.

DSC_0012A.jpg (96 KB)

Pečte v troubě vyhřáté na 175 °C, 30 až 45 minut, teplotu regulujte v závislosti na typu trouby. Posledních 15 minut koláčky hlídejte, aby se nespálily. Okraje mají být krásně zlatavé. Vyndejte ven z trouby a nechejte vychladnout.

DSC_0030.jpg (116 KB)

Dobrou chuť přeje Elly.

Recepty, které se vám můžou hodit na podzim

Dýňový sirup a koření

dynovekoreni.jpg (97 KB)

Vídeňský jablečný závin

strudl6.jpg (167 KB)

Zázvorový likér

zazvorovyliker-1024x682.jpg (149 KB)

Zdroj fotografií: archiv redakce, Alena Kolaříková