6177d9d74dabeobrazek.pngFoto: Akademie kvality

Ingredience:

  • 1 listové těsto (lepší je už vyválený plát)
  • 5 chuťově kyselejších jablek
  • 200 g oloupaných lískových ořechů
  • 80 g hořké čokolády
  • 30 g cukru krupice
  • meruňková marmeláda
  • hladká mouka
  • máslo
  • vejce

Postup:

Oloupaná lísková jádra pražíme, pokud nejsou upražená, v troubě na 160 °C cca 10 minut občas promícháme. Poté je dáme do mixéru a mixujeme do pasty zhruba 10 minut. Poté přidáme čokoládu, máslo a mixujeme, dokud se čokoláda nerozpustí. Vyválené listové těsto přeložíme na plech s pečicím papírem a po celém obvodu uděláme 1 cm široký okraj, který přilepíme rozšlehaným vajíčkem. Na těsto namažeme lískooříškové máslo, na které klademe plátky jablek na tenko nakrájených, tak aby se překrývaly. Okraj koláče potřeme vajíčkem a dáme do předehřáté trouby 180 °C a pečeme 30 minut. Jakmile má koláč zlatavou barvu, vyndáme ho a potřeme rozehřátou marmeládou pro větší lesk.

Nebo zkuste tyto jablečné koláče:

jab3.jpgFoto: Elly Kolaříková

Hraběnčiny řezy. Klasický podzimní koláč plný jablek

kol3.jpgFoto: Elly Kolaříková

Podzimní koláč s jablky a hruškami

Reklama