Máte nečekanou návštěvu? Je neděle večer a vy nemáte nic pro rodinu k snídaní? Máme pro vás dobrý tip.
Jestliže potřebujete rychle a snadno upéct nějaký moučník, máme pro vás další osvědčené recepty a rady k pečení.
Pokud budete ke kávě či čaji podávat voňavou bábovku, ocení vás i tento tradiční moučník každý host i člen rodiny. A ještě k tomu vás bábovka z třeného těsta, v našem případě tvarohová, představí jako dobrou a šikovnou hospodyni.
Stačí se jen řídit našimi radami a použít osvědčený recept.
Hera radí, jak připravit třené těsto:
- Na třené těsto necháme Heru změknout při pokojové teplotě a poté utřeme s moučkovým cukrem. Kdybychom ji nahřívali, těsto by mohlo být příliš řídké.
- Heru s cukrem nešleháme při vysoké rychlosti elektrickým šlehačem, ale raději třeme v ruce. Tuk by se tak příliš vyšlehal a zůstal zpěněný, což je pro tento druh těsta nevhodné. Příliš našlehané nebo řídké třené těsto by bylo po upečení drobivé.
- Bílky šleháme s cukrem, abychom měli hustou bílkovou hmotu, která je stejně hustá jako hmota žloutková. Pokud se nám bílky nechtějí vyšlehat, přidáme do nich pár kapek citronové šťávy.
- Pro lepší kyprost korpusu můžeme použít malé množství kypřicího prášku, který vždy proséváme najednou s moukou, aby se rovnoměrně rozmísil.
- Těsto s použitím kypřicího prášku ihned pečeme, nenecháváme odpočinout, aby je vznikající oxid uhličitý neznehodnotil.
- Mouku přidáváme až jako poslední. Měli bychom ji pečlivě prosévat, aby se provzdušnila a při vmíchání do těsta netvořila hrudky.
TVAROHOVÁ BÁBOVKA
1 hrneček = 250 ml
Třené těsto:
1a 1/2 hrnečku polohrubé mouky
1 hrneček cukru moučka
2 vejce
1 prášek do pečiva
citronové kůra z 1 citronu
špetka soli
Příprava:
Tvaroh propasírujeme přes síto. Mouku smícháme s práškem do pečiva. Měkkou Heru utřeme s cukrem a přidáme celá vejce, při vmíchávání osolíme špetkou soli. Po lžících přidáváme tvaroh, mouku a nakonec oprané a v mouce obalené hrozinky. Těsto dobře propracujeme a vylijeme do Herou vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Formu naplníme těstem jen do 3/4, aby z ní při pečení nevyběhlo.
Pečeme v mírně vyhřáté troubě. Nebudeme-li si jist, zda je bábovka uvnitř propečena, můžeme do ní píchnout párátkem. Jestliže se těsto lepí, pokračujeme v pečení. Upečenou bábovku po vychladnutí opatrně vyklopíme a posypeme práškovým cukrem, nebo ozdobíme bílou citrónovou polevou.
Příprava polevy:
4 polévkové lžíce práškového cukru dáme do misky a za stálého míchání přidáváme po kapkách citrónovou šťávu, dokud nezískáme mazlavou polevu.
Dále vám nabízíme moučník z třeného, bramborového těsta.
Následující recept pro vás může být výzvou vyzkoušet něco nového!
MERUŇKOVÝ KOLÁČ Z BRAMBOR
1 hrneček = 250 ml
Třené těsto:
2 hrnečky cukru moučka
1,5 hrnečku polohrubé mouky
5 středně velkých brambor vařených ve slupce
4 vejce
½ balíčku kypřícího prášku
Náplň :
Brambory uvaříme ve slupce nejlépe den předem. Oloupeme je a nastrouháme na jemném struhadle. Žloutky oddělíme od bílků a utřeme s moučkovým cukrem a Herou do pěny. Přidáme nastrouhané brambory a prosetou polohrubou mouku s kypřícím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec přidáme ušlehaný tuhy sníh z bílků. Těsto rozetřeme na plech s vyšším okrajem, který jsme předem vymazali a vysypali hrubou moukou. Na povrch poklademe půlky meruněk tak, aby měly mezi sebou mezery. V elektrické troubě pečeme při
Tip od mistra cukráře:
Brambory si uvaříme den předem, abychom je měli dobře vychlazené a odleželé. Škrob obsažený v bramborách je pak lépe zpracovatelný a těsto je vláčnější a kypřejší. Odleželé brambory se i lépe nastrouhají a nejsou mazlavé.
Pokud jste poněkud konzervativnější a máte raději klasické pečení, vyzkoušejte náš broskvový dort.
BROSKVOVÝ DORT
1 hrneček = 250 ml
Třené těsto (korpus):
1 hrníček cukru krupice
1 ½ hrníčku polohrubé mouky
4 vejce
1 balíček vanilkového cukru
Náplň :
250 ml Rama Cremefine ke šlehání
2 polévkové lžíce cukru moučka
2 polévkové lžíce instantního kakao (Granko)
2 polévkové lžíce meruňkové marmelády
1 balíček dortového želé
Změklou Heru utřeme s 1/2 cukru a s vanilkovým cukrem. Přidáme 4 žloutky a třeme do husté pěny. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh. Obě hmoty spojíme a lehce zamícháme polohrubou mouku. Naplníme do dortové formy o průměru
Po upečení necháme korpus ve formě vychladnout. Poté ho vyklopíme a vodorovně rozkrojíme na tři díly. Ramu Cremefine smícháme s kakaem, cukrem a vyšleháme na tuhou šlehačku. Rozdělíme na dvě části a naplníme připravený korpus. Povrch potřeme marmeládou. Broskve spaříme asi 5 minut v horké vodě a oloupeme. Vyjmeme pecku a nakrájíme na dílky, které rozložíme na povrch dortu. Zalijeme dortovým želé připraveným podle návodu výrobce. Necháme asi hodinu zatuhnout v chladničce a poté podáváme.
Hera - váš rádce při pečení, vám přeje mnoho zdaru a dobrou chuť!
Více receptů na www.hera-peceni.cz
Nový komentář
Komentáře
zkusím
Lojen — #1 me jeste ani jednou
Lojen: jsem na to stejně jako ty, už jsem ji pekla několikrát, ale nikdy se mi nepovedla
recepty to jsou skvělé, mě ale vždy tvarohová buchta, bábovka klesne