rebarbora1.jpg (383 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Suroviny

těsto

  • 450 g polohrubé mouky
  • 200 g moučkového cukru
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g vychlazené Hery máslová příchuť
  • 4 žloutky

krém

  • 750 g plnotučného tvarohu
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový pudink (prášek)
  • 2 vejce
  • 250 g rebarborových stonků + 100 g třtinového cukru

DSC_5386.jpg (278 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Mouku promíchejte s práškem do pečiva a moučkovým cukrem. Přidejte žloutky a vychlazenou Heru. Vypracujte pevné, nelepivé těsto. To nechejte minimálně hodinu odpočinout v lednici.

Těsto rozdělte na 3 díly. Jeden z nich vraťte do lednice. Zbylé dva spojte a připravte si základ do formy.

Dno rozevírací dortové formy o průměru 25 centimetrů si vyložte pečícím papírem. Ten do formy pěkně přivřete. Boky vymažte Herou a vysypejte polohrubou moukou.

Připravené těsto rozválejte do kruhu a dejte do formy. Mělo by zakrýt dno i boky formy, až po horní okraj. Těsto rozprostřete prsty a dno propíchejte vidličkou.

Rebarborové stonky oloupejte, nakrájejte na krátké špalíčky a dejte spolu s cukrem do hrnce, povařit doměkka. Nechejte vychladnout.

DSC_5398.jpg (290 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Všechny suroviny na krém, včetně vychlazené rebarbory, dejte do mísy robota a za pomoci šlehací metly vyšlehejte krém. Rebarbora se při šlehání rozpadne na malé kousky.

Hotový krém, bez hrudek, vyšlehaný dohladka, vlijte do dortové formy, na základ z těsta. Povrch uhlaďte.

Formou několikrát bouchněte o pracovní desku. Aby se z těsta dostal ven přebytečný vzduch.

Zbytek těsta z lednice nastrouhejte na hrubém struhadle. Těmito kousky posypejte povrch dortu.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 45 minut.

Dobrou chuť přeje Elly

Rebarbora v hlavní roli

Poctivý máslový rebarborový koláč

1.jpg (424 KB)

Foto: Archiv redakce

Snadný rebarborový koláč

2.jpg (100 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Voňavý rebarborový koláč

3.jpg (51 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama