110816_007.jpg (123 KB)
Ve Francii je najdete pod názvem cocottes. Jsou to kouzelné zapékací misky, většinou z keramiky nebo litiny. Nesmí jim chybět poklička a rozhodně musí ladit do vaší kuchyně. Menší, o objemu 250 ml, použijete na snídaně, dezerty nebo přílohy. Do větších, které mají 500 ml, připravíte oběd nebo přílohu pro dva lidi. 

Co do nich naskládáte a zapečete je na vaší chuti a fantazii. Z dezertů se v nich vyjímá crumble, creme brulée nebo oblíbená klasika žemlovka. Připravte do kokotek gratinované brambory se sýrem a smetanou nebo mini lasagne. U nás doma v nich rádi uchováváme rillettes. Všechny tyto recepty najdete na našem magazínu.

Dnes jsme pro vás připravili tip se sýrem, ať máte inspiraci do probíhající sýrové výzvy. Kokotka s vejcem a sýrem se výborně hodí k lenivé nedělní snídani nebo lehké večeři.

Suroviny pro 4 osoby

  • 4 vejce
  • 3 jarní cibulky i s natí
  • 150 g kvalitní šunky
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g sýra Krolewski 45%
  • kousek másla
  • sůl
  • pepř

Postup

Omytou jarní cibulku nakrájejte na kolečka. Šunku na proužky. V pánvičce rozehřejte kousek másla a na něm cibulku i šunku lehce opečte. Lehce osolte a opepřete.

Kokotky lehce vymažte máslem a rozdělte do nich směs šunky a jarní cibulky. 

110816_005.jpg (116 KB)

Nahoru vyklepněte vejce, zalijte několika lžícemi smetany. Osolte a opepřete. Kolem žloutku opatrně naskládejte kousky sýra. Ty můžete klidně dát i mezi vejce a směs šunky s cibulkou. 

110816_006.jpg (109 KB)

Přikryjte pokličkou a dejte zapéct do trouby vyhřáté na 200 °C. Kokotky nechejte zapékat 8 minut. Poté sundejte pokličku a dopečte, dokud není vajíčko hotové přesně tak, jak chcete. Doporučujeme s lehce tekutým žloutkem.

110816_009.jpg (143 KB)

Podávejte s čerstvým pečivem nebo dokřupava opečeným toastovým chlebem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Jaká jídla můžete ještě v kokotkách připravit?

Žemlovka - tradiční jídlo netradičně

zemlovka2.jpg (87 KB)

Kovbojská snídaně

snidane5.jpg (81 KB)

Crumble - jablka a dýně pod křupavou kůrkou

crumble5.jpg (103 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit