Klasická varianta se dělá z kulatozrnné rýže, ale já nemůžu pustit z hlavy tuto trochu orientální verzi, kterou jsem kdysi ochutnala jako dezert v jedné thajské restauraci. K její dokonalé chuti a konzistenci potřebujete rýži jasmínovou a také kokosové mléko, které přidá nenápadnou zajímavost. Pepř i mátu použijte spíše pro zkušenější gurmány.
Dětem budou na ozvláštnění stačit skvělé marinované jahody. Můžete ale využit i jiné druhy ovoce – koukněte se do tipů.
Ilustrační foto: Shutterstock
Ingredience:
- 16 jahod
- 2 lžíce medu
- 1 lžíce balzamikové redukce
- 200 g jasmínové rýže
- 400 ml vody
- 1 lžíce strouhané citronové
- kůry
- 8 lžic cukru krupice
- 1 celá vanilka
- 800 ml kokosového mléka
Na dokončení:
- mletý pepř dle chuti
- pár lístků máty
1) Jahody očistěte, pokrájejte na plátky a dejte do misky. Z medu a balzamikové redukce si smíchejte marinádu a promíchejte ji s jahodami. Zakryjte folii a nechte odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
2) Rýži propláchněte a dejte ji vařit na mírném plameni do 400 ml lehce osolené vody, do které jste přidali i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilky. Vařte ji 12 minut bez míchání. Pak vmíchejte kokosové mléko a pomalu vařte dalších 7 minut, tentokrát už za občasného promíchaní.
3) Uvařenou kokosovou rýži nechte vychladnout, pak ji přendejte do hezkých mističek, zakryjte je potravinovou folií a dejte do chladničky. Před podáváním ozdobte marinovanými jahodami. Můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.
TIP:
V klasické thajské variantě se k jasmínové kokosové rýži přidává mango. Pokud se vám povede koupit sladký zralý kousek (poznáte ho tak, že při jemném zmačknuti zapéruje), určitě to zkuste. Skvělé budou ale i další druhy sezónního ovoce, u nás doma milujeme třeba i verzi s malinami nebo mírně podušenými švestkami.
Vyzkoušejte třeba také:
Sladký rýžový nákyp s lesním ovocem
Bramborové šišky s mákem
Nový komentář
Komentáře
Zajímavé, až na ten pepř ... raději seženu to mango, mňam