Klasická varianta se dělá z kulatozrnné rýže, ale já nemůžu pustit z hlavy tuto trochu orientální verzi, kterou jsem kdysi ochutnala jako dezert v jedné thajské restauraci. K její dokonalé chuti a konzistenci potřebujete rýži jasmínovou a také kokosové mléko, které přidá nenápadnou zajímavost. Pepř i mátu použijte spíše pro zkušenější gurmány.

Dětem budou na ozvláštnění stačit skvělé marinované jahody. Můžete ale využit i jiné druhy ovoce – koukněte se do tipů.

5bd980ef3a13bobrazek.png
Ilustrační foto: Shutterstock

Ingredience:

  • 16 jahod
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžíce balzamikové redukce
  • 200 g jasmínové rýže
  • 400 ml vody
  • 1 lžíce strouhané citronové
  • kůry
  • 8 lžic cukru krupice
  • 1 celá vanilka
  • 800 ml kokosového mléka

Na dokončení:

  • mletý pepř dle chuti
  • pár lístků máty

1) Jahody očistěte, pokrájejte na plátky a dejte do misky. Z medu a balzamikové redukce si smíchejte marinádu a promíchejte ji s jahodami. Zakryjte folii a nechte odpočívat alespoň hodinu, jahody získají marinováním ještě lahodnější chuť.
 
2) Rýži propláchněte a dejte ji vařit na mírném plameni do 400 ml lehce osolené vody, do které jste přidali i citronovou kůru, cukr a vydlabaný vnitřek vanilky. Vařte ji 12 minut bez míchání. Pak vmíchejte kokosové mléko a pomalu vařte dalších 7 minut, tentokrát už za občasného promíchaní.

3) Uvařenou kokosovou rýži nechte vychladnout, pak ji přendejte do hezkých mističek, zakryjte je potravinovou folií a dejte do chladničky. Před podáváním ozdobte marinovanými jahodami. Můžete ozdobit čerstvě mletým pepřem a lístky máty.

TIP:

V klasické thajské variantě se k jasmínové kokosové rýži přidává mango. Pokud se vám povede koupit sladký zralý kousek (poznáte ho tak, že při jemném zmačknuti zapéruje), určitě to zkuste. Skvělé budou ale i další druhy sezónního ovoce, u nás doma milujeme třeba i verzi s malinami nebo mírně podušenými švestkami.

5bab6b01a63a7obrazek.pngAutorkou tohoto receptu je kuchařka a novinářka Karolína Kamberské. Recept najdete v knize s názvem Každý den je svátek, která vyšla ve vydavatelství Now Produktions.

Vyzkoušejte třeba také:

Sladký rýžový nákyp s lesním ovocem

Bramborové šišky s mákem

Reklama