Pestrý salát    
Lilek a avokádo pečlivě oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a vložíme do salátové mísy. Kuře vykostíme, maso nakrájíme na kostičky, přidáme pár sterilovaných žampionů a zalejeme touto zálivkou: smícháme 1 majolku, 1 kelímek bílého jogurtu, lžičku cukru, špetku soli a pepř. Necháme vychladit a podáváme.
Lucie

Recepty s lilkem od Bondy

Příprava lilku pro všechny recepty – musí se nechat odvodnit:
Lilek nakrájíme na plátky nebo na kostky, bohatě posolíme, položíme na síto, zatížíme a necháme nejmíň hodinu odtékat vodu. Pak lilek opláchneme od soli, necháme okapat a osušíme v utěrce. Lilek silně nasává tuk, proto ho nejlépe pečeme nebo smažíme jen velmi rychle.

Milostné večerní čarování pro dva
Suroviny:
250 g kuřecího masa (půlka z prsou a půlka ze stehen), 2 středně velké lilky, dobře uzrálé avokádo, rozinky, citron nebo pomeranč, oloupané buráky nebo mandle, strouhaný kokos, kari, sůl, pepř, chilli, paprika sladká nebo pálivá podle chuti a odvahy, sojová omáčka (může se vynechat), olej (může být olivový).

Postup:
Lilek nakrájíme na kostky, odvodníme, pak dáme na pekáčku péct do trouby, občas promícháme. Kuřecí maso nakrájíme na kostky, posolíme, popepříme, posypeme paprikou, chilli, kari a necháme chvilku odležet. Avokádo odpeckujeme, vyloupneme lžící ze slupky a rozmačkáme v misce. Nakrájíme citron nebo pomeranč i s kůrou ale bez pecek, rozinky chvilku namočíme do vody, kterou pak slijeme.

Když je lilek voňavě upečený do červena, prudce osmažíme maso na pánvi na oleji, přidáme buráky nebo mandle, chvilku smažíme, pak přisypeme citron  nebo pomeranč, přidáme upečené kostky lilku, rozinky, avokádo, kokos, chvilku ještě prohříváme, nakonec můžeme dochutit sojovou omáčkou. Podáváme s rýží.

Posilující balkánský teplý salát pro dva
Suroviny:
250 g kuřecího masa ze stehen, 2 středně velké lilky, dobře uzrálé avokádo, cibule a česnek podle chuti, sůl, pepř, paprika sladká nebo pálivá podle chuti a odvahy, rajčatový protlak nebo zavařená sušená rajčata, chilli pasta, čerstvá bazalka a tymián, olej (může být olivový).

Postup:
Lilek nakrájíme na kostky, odvodníme, pak dáme na pekáčku péct do trouby, občas promícháme. Kuřecí maso nakrájíme na malinké kousky nebo nahrubo umeleme, posolíme, popepříme a necháme odležet. Avokádo odpeckujeme, vyloupneme lžící ze slupky a rozmačkáme v misce. Bylinky drobně pokrájíme, cibuli a česnek nakrájíme na malé kostičky.
Když je lilek voňavě upečený do červena, na pánev na olej dáme smažit cibulku a česnek, na ní prudce osmažíme maso, přidáme upečené kostky lilku, rajčata nebo protlak, utřené avokádo, necháme vydusit tekutinu, nakonec dochutíme chilli pastou a bylinkami. Můžeme podávat s chlebem teplé nebo studené jako salát. Nejlepší je druhý den zaležený.

Marinovaný lilek
Suroviny:
4 středně velké lilky, dobře uzrálé avokádo, 8 stroužků česneku, balkánský sýr nebo Niva, šťáva ze dvou citronů, nastrouhaná kůra  citronu, sůl, olej (může být olivový).

Postup:
Lilek nakrájíme na půl centimetru silné plátky, odvodníme, pak dáme na pekáčku péct do trouby, po opečení jedné strany obrátíme.

Marináda:
Avokádo odpeckujeme, vyloupneme lžící ze slupky a rozmačkáme v misce. Přidáme česnek utřený s troškou soli, zamícháme se šťávou a kůrou z citronů.
Upečené plátky lilku potíráme marinádou a sypeme strouhaným sýrem, necháme chvilku uležet. Podáváme studené jako předkrm nebo lehkou večeři s pečivem.

Bonda přeje dobrou chuť!

Kuřecí salát s avokádem a lilkovými závitky (4 osoby)

2-3 kuřecí prsa, vařená v silném vývaru, nakrájená na kousky
2 zralá avokáda, oloupaná nakrájená na kousky
1 hlávkový salát, kombinace salátů
1-2 červené papriky
1/2 červené cibule
opražené piniové oříšky nebo vlašské ořechy

zálivka:
1 lžička hořčice (dle libosti pálivá dijonská, obyčejná nebo i celozrnná - efektní)
1-2 lžíce vinného nebo jablečného octa
3-4 lžíce oleje
sůl
bílý pepř, čubrica

závitky:
2 střední lilky
200-250 g sýru German White (Delvita), nebo feta či balkánský sýr
rozmarýn
granulovaný česnek (lépe než čerstvý se dá mírně dávkovat, rovnoměrněji rozsypat)
olivový olej
(sůl - podle slanosti sýra)
bílý pepř
 
Neoloupané lilky nakrájejte podélně na plátky vysoké 5-7 mm, položte na pečící papír, posypte rozmarýnem, česnekem, mírně bílým pepřem, solí šetřete. Zakapejte olejem a dejte péci do trouby rozpálené na 200°C, trvá to tak 15-25 minut, podle síly lilkových plátků, v půlce pečení otočte. Po vytažení z trouby opět otočte pokořeněnou stranou nahoru, položte klínek sýra, zatočte a spíchněte dvěma párátky.
 
Oboje se dá jíst teplé i studené.
Hana

Kokosový lilek

Suroviny:
3 lilky
asi 250 g mletého kuřecího masa
1 vrchovatá lžíce mletého kokosu
1 vejce
1 houska
1 cibule
3 stroužky  česneku
sůl, pepř
koření Grilovaná zelenina
rostlinný tuk
4 rajčata
1 šlehačka
hladká mouka
čerstvá petrželka
150 tvrdého sýra

Lilky omyjeme, podélně rozpůlíme, vydlabeme dužinu, nadrobno ji nasekáme. Vydlabané lilky uvnitř osolíme.  K mletému masu přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, rozetřený česnek, dužinu z lilků, vejce a namočenou a vymačkanou housku, vrchovatou lžíci mletého kokosu, směs osolíme a opepříme, naplníme jí lilky a na tuku opečeme

K lilkům přidáme v horké vodě spařená a oloupaná rajčata, zalijeme šlehačkou a pečeme, až změkne. Šťávu zahustíme hladkou moukou s trochou vody, dochutíme solí, přidáme nakrájenou petrželku posypeme kořením "Grilovaná zelenina "a nastrouhaným sýremnecháme ještě chvíli zapéct.
Jana

Kuřátko v kokosové krustě

Suroviny:
kuřecí prsíčka
lilek
kokos strouhaný
rajčata
eidam
vegeta, sůl
bazalkové pesto
olej
cibule
česnek
provensálské koření
máslo
zelená nať

postup:
lilek nakrájíme na kolečka, prosolíme a necháme odvodnit.
Kuřecí prsíčka nakrájíme na hranolky a orestujeme na oleji, přidáme
vegetu, cibuli nakrájenou na kolečka, prolisovaný česnek a provensálské
koření, krátce podusíme.

Zapékací nádobu vytřeme česnekem a olejem, na dno naskládáme osušený lilek, rajčata, okořeníme vegetou, provensálským kořením, sem tam cákneme bazalkové pesto. Na tuto vrstvu přidáme orestovaná kuřecí prsíčka a opakujeme vrstvu lilku, rajčat + koření. Necháme krátce zapéct v troubě, cca 10-15 min. Na závěr posypeme strouhaným eidamem smíchaným se strouhaným kokosem. Dáme znovu do trouby a pečeme až se udělá zlatavá krusta. Přeléváme rozpuštěným máslem a bohatě sypeme zelenou natí. Jako příloha je vhodná rýže,
nebo čerstvá bageta.
Helena

11.10. bude vyhodnocen nejlepší recept! Sledujte hlavní stranu!

TÉMATA:
SEZONA