DSC_1881.jpg (191 KB)

Jídlo ze dvou pekáčů a téměř bez práce? Zase tady pro vás máme nápad na oběd, který se upeče bez vás. Jen si všechno pěkně připravte, ochuťte a šup s tím do trouby.

Suroviny

na kofty

  • 800 g mletého masa (směs hovězího a vepřového)
  • 3 vejce
  • sůl
  • pepř
  • 100 g sušených rajčat v oleji

na zeleninu

  • 6 velkých mrkví
  • 3 petržele
  • svazek jarní cibulky
  • sůl
  • pepř

na přílohu

  • 1 dýně - hokkaido, máslová...
  • trocha olivového oleje
  • sůl
  • pepř

DSC_1885.jpg (89 KB)

Postup

Kořenovou  zeleninu očistěte a nakrájejte na špalíčky. Vsypejte do velkého pekáče. Jarní cibulku překrojte podélně napůl a přidejte k zelenině. Lehce posolte a ochuťte pepřem.

Mleté maso dejte do misky, přidejte vejce a nadrobno nakrájená rajčata. Můžete přilít i trochu oleje, ve kterém byly rajčata naloženy. Ochuťte solí a pepřem, můžete přidat i oblíbené bylinky nebo směs koření.

Z masa tvarujte kofty - malé válečky. Ty skládejte na připravenou zeleninu do pekáče. 

Pekáč přiklopte víkem a dejte péct do trouby vyhřáté na 170 °C. Pečte asi půl hodiny.

Na stejnou teplotu a po stejnou dobu dejte péct i dýni. Tu překrojte napůl, položte ji do pekáče, řeznou stranou nahoru. Osolte, opepřete a pokapejte olivovém olejem. Přiklopte víkem a pečte.

Upečenou dýni vydlabejte do misky a rozmačkejte vidličkou. Vznikne taková „šťouchaná“ dýně. Kdo chce, může si umixovat jemné pyré. Ještě dolaďte chuť, přidejte klidně čerstvé bylinky, pár kapek oleje ze sušených rajčat nebo třeba nasekané vlašské ořechy.

Podávejte s pečenou zeleninou a masem.

Dobrou chuť přeje Elly.

Pochoutky z mletého masa

Grilované placičky z mletého masa

gril1.jpg (40 KB)

Špagetová dýně zapečená s mletým masem

dyne1.jpg (194 KB)

Lasagne

lasagne.jpg (73 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková

Reklama