DSC_0020.jpg (94 KB)

Suroviny

kvásek

  • 75 ml vlažného polotučného mléka
  • 30 g čerstvého droždí
  • 20 g cukru moučky
  • 20 g hladké mouky

těsto

  • 360 g hladké mouky
  • 100 ml polotučného mléka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce rumu
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • špetka soli
  • 50 g cukru moučka
  • 50 g rozpuštěného másla

dohotovení

  • marmeláda
  • cukr a skořice

Postup

Připravíme si kvásek. Ohřejeme mléko tak, aby bylo vlažné, přidáme cukr a mouku, rozmícháme a nakonec do něj rozdrobíme droždí. Necháme minimálně pět minut na teplém místě kvásek vzejít. Na jeho povrchu budou bublinky.

DSC_0002.jpg (78 KB)

Připravíme si do mísy mouku a do ní vylijeme vykynutý kvásek. Přidáme žloutky rozšlehané v deci vlažného mléka. Přidáme rum, citronovou šťávu, špetku soli, cukr a rozpuštěné, mírné vychladlé máslo. Vypracujeme těsto, které necháme na teplém místě kynout.

Vykynuté těsto rozválíme na pomoučené ploše na tloušťku asi 1,5 cm. Použijeme nerezovou kulatou formičku a vykrajujeme koblihy, lehce pomoučíme, přikryjeme je čistou utěrkou a necháme ještě 20 minut kynout.

DSC_0005.jpg (76 KB)

V rendlíku rozpálíme velkou vrstvu oleje, minimálně 2 až 3 cm vysokou. Do ní postupně vkládáme koblížky a smažíme po obou stranách dozlatova. Koblížky vkládáme do rozpáleného tuku vždy vrchní stranou dolů.

DSC_0018.jpg (175 KB)

Hotové koblížky plníme marmeládou či povidly dle chuti nebo ještě horké obalíme v cukru se skořicí.

Dobrou chuť přeje Solnička v kuchyni.

Masopustní pochoutky

Masový masopust

5a68ac1f08abdobrazek.png (904 KB)

Zaječí uši

DSC_1799.jpg (94 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce

Reklama