Krásná zelenina se na mě přímo usmívá ze všech stánků různých trhů a láká mě představou barevných chutných pokrmů. Jedním z koření, kterým se snažím ochutit téměř všechna jídla, je kmín. Ani nevím proč, zkrátka instinkt.
Kmín kořenný je totiž podle léčitelů prastará aromatická léčivka, jak dokládají nálezy ze starého Egypta, pocházející z doby kamenné a bronzové i dochované spisy různých kořenářek a bylinkářů celého světa.
Kmín se vyznačuje vysokým obsahem cenných éterických olejů, které vydávají své nezaměnitelné kořenité aroma, jenž povzbuzuje chuť k jídlu. Kmínové nažky jsou užívané jako ten nejlepší rostlinný prostředek proti nadýmání a ruku v ruce s anýzem, fenyklem a koriandrem se řadí mezi karminativa - ta pak v našem těle působí proti hromadění plynů v žaludku a ve střevech. Kmín je podle léčitelky a bylinkářky Ursel Buhringové pomocníkem našeho těla, který má moc nastolit v našem zažívání příjemný pocit tepla, a tím i usnadnit říhání po jídle a odstranit bolest břicha, již způsobují právě plyny zadržené ve střevech. Dalším z jeho skvělých schopností je i zesílení prokrvení žaludeční sliznice, uvolnění dvanáctníku a tlustého střeva. Také astmatikům je doporučeno užívati hojně kmínu, tato léčivka totiž uvolňuje i hladké svaloviny průdušek! Nálev z kmínu dobře znají i kojící maminky, kdy se doporučuje tento čaj i pro malé děti, které trpí nadýmáním.
Vzhledem ke schopnosti kmínu mírnit svalové křeče, nálev z něj se doporučuje i při potížích s bolestivou menstruací.
Kdy tedy je možné použít kmínu jako přírodního léčiva:
- při zažívacích problémech
- u astmatických potíží
- při špatném dechu (doporučuje se žvýkat kmínové nažky)
- při bolestivých kolikách pro matku a dítě
- při nechutenství
- při menstruačních křečích
Svého času byla z kmínu vyráběna i velice oblíbená kořalka, která umí povzbudit produkci žluči.
Recept podle bylinkářky Ursel
V hmoždíři roztlučte 40 gramů kmínových semínek, kmín nasypte spolu se 100 gramy kandysového cukru do bílé sklenice a zalijte půl litrem žitné (38 %). Ještě přidejte jeden výhonek máty peprné a dva rozdrcené lusky kardamonu. Kořaličku nechte stát, pouze jí protřepávejte, po třech týdnech obsah přefiltrujte a nechte dozrát.
Nový komentář
Komentáře
používám drcený
Nejlepší je drcený
Já kmín hodně používám při vaření a "Kmínku" nosily na maminky a babičky šestinedělkám do "kóta"...