Čokoláda je prý stará jako lidstvo samo, ale její přesný věk si netroufne odhadnout ani ten největší odborník. A jak klikatá byla její cesta lidskou společností?
Nejprve nápojem bohů
Zdá se, že první čokoládová slast nebyla nic moc. Šlo o mletý pražený prášek z kakaových bobů, který se mísil s vodou, nijak se nesladil a ochucoval se maximálně vínem či bylinami a vonnými květy. Tento nápoj byl v civilizaci starých Mayů určen jen výsadním osobám či bohům, však podle pověstí je právě darem od mayského boha Quetzalcoatla. Snad právě podle něj se nápoj jmenoval xocolatl a jeho variace nám zůstaly dodnes. Měl prokazatelné povzbuzující a zdánlivě omlazující účinky, proto nebyl určen všem, ale jen
Do Evropy s Kryštofem Kolumbem
Na evropský kontinent jako první přivezl čokoládu ze své výpravy do Karibiku Kryštof Kolumbus roku 1502, ovšem s velkým ohlasem se nesetkal. Snad p
Čokoláda zvedá životní úroveň chudých lidí
V 17. století existuje náboženská společnost s názvem kvakeři a její členové jsou pronásledováni a diskriminováni. A také propouštěni, a tak v Anglii i Americe zůstalo bez práce několik nadmíru podnikavých a odvážných lidí. Mezi nimi například Hersheyové, Fryové či Cadburyové. Založili výrobny čokolády, pražili a mleli kakaové boby a svůj nápoj prezentovali jako zdraví prospěšný a výtečný. Chudé obyvatelstvo bylo zdecimované levným alkoholem a kdo chtěl, měl možnost zvednout svoji životní úroveň. Nová pracovní místa, slušné výplaty a vesnice budované jen pro zaměstnance, to vše v souladu s morálkou kvakerů.
I
Mléko?
První spojení kakaového prášku s mlékem patrně vyzkoušel anglický lékař sir Hans Sloane v první polovině 18. století, kdy takto připravoval nápoj pro nemocné jamajské děti. Velmi je posiloval, a tak ho v Anglii doporučoval jako lék a recept na něj si pečlivě střežil. Celkem slušně ho tento malý fígl finančně zabezpečil, a tak roku 1849 recept prodal společnosti Cadbury Brother. V té době již bylo kakao dostupnější a čokoládu si mohli koupit i prostí lidé na trzích či v obchůdcích.
Spojení s cukrem do tabulky
Kde se v Evropě vyrobila první tabulka čokolády, je velmi těžké určit, protože se tak stalo na více místech současně. V roce 1825 si nechal holandský chemik Coenraad Van Houten patentovat lis na oddělení kakaové hmoty a kakaového másla, a tak vznikla první kakaová placka. O dvacet let později se do tabulek přidává cukr, začíná s tím Francis Fry a Velká Británie se stává kolébkou sladké čokolády. Receptury si výrobci tají i předávají, ovšem v roce 1875 ve Švýcarsku Daniel Peter a Henri Nestlé provádějí další převratnou změnu – přidají do směsi sušené mléko a na světě je první mléčná čokoláda. Mají na to právo, vždyť pan Nestlé sám vyvinul metodu sušení mléka.
A to jsou jen některé z čokoládových milníků… Jak vidno, čokoláda má bohatou a zajímavou historii.
Zdroj: Čokoláda (Ottovo nakladatelství, s. r. o., 2006)
Jaká je ta vaše čokoládová historie? Vzpomenete si, kdy jste čokoládu ochutnala poprvé? Kolikaprocentní máte ráda? Měla jste už 90procentní? A znáte nějaké další střípky z historie čokolády?
Nový komentář
Komentáře
Vtipná: Taky miluji čokoládu a nejvíc obyčejnou na vaření
Já miluji jakoukoliv čokoládu,vítězí mléčná
mám ráda studentskou pečeť,ale je drahá
ellinor: bílá čokoláda je taky čokoláda ;) Akorát se nedělá z kakaové sušiny, ale jen z kakaového másla.
Nemám ráda čokoládu
Právě jsem šla z práce kolem potravin a koupila si tabulku bílé
ta s chilli je opravdu překvapivě dobroučká
Jdu si rozbalit MILKU...nic jiného zrovna doma nemám...
ellinor: a kdo dělá tyhle ochucený cokolády
Teď právě
čokoládu na vaření. Je po
ellinor:
wich: bílá čokoláda není čokoláda! Pro mě je ideálních těch 60-75%, ty černý jsou jak carbo medicinale.
Miluju ji s pomerančem, chilli, malinama a mátou. A od doby, co ji jím fakt denně, nemám v noci křeče do lýtek - hořčík, holky!
Čokoláda
. Miluju všechny druhy. Týdně s drahou polovičkou spořádáme tak tři nebo čtyři tabulky. Nejraději mám bílou, ale nepohrdnu žádnou
Super článek, děkuji. Čokošku mám ráda hořkou od 60-95% kakaa. Den bez čokolády je promarněný
dejte pokoj. snazim se omezit sladky a vy tohle. sakra. dostala sem na cokoladu desnou chut. potvory.
Dám zivot za mlécnou Studentskou pecet
. Jeste stestí, ze me od ní delí tech 1000km, jinak bych si musela porád kupovat vetsí oblecení. Takhle mám aspon sanci v mezicase vzdycky zhubnout.
Já když jsem ochutnala 90%, tak jsem ji pak musela zajíst "normální" čokoládou
, ale třeba 60% se jíst dá
Miluju bílou a pak mléčnou s celými lískovými ořechy
zkoušela jsem těch vysokoprocentních víc a od počátečního zklamání musím říct, že si docela zvykám :-), ale některé z nich jsou trošku do kysela a to mi nechutná. Teď jsem ale koupila 90% ze zdravé výživy a je dobrá, a nesype se... :-), no, a navíc je zdravá, když je z toho obchodu.. Výhoda těchto čokolád je v tom, že jich nesním tolik...
Hezkou čokoládu z Lidlu včera ukazovali v televizních novinách