Suroviny na halušky
- 350 g hladké mouky
- 6 ks velkých syrových brambor
- 2 vejce
- 1 lžička soli
Brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte sůl, vejce a hladkou mouku. Promíchejte a vypracujte řidší těsto, které ale nesmí téct. Z těsta pomocí dvou lžiček tvořte halušky, které vhazujte do mírně osolené vařící vody. Vařte asi 5 minut, podle velikosti halušek.
Halušky se zelím a slaninou
- hotové halušky
- červené nebo bílé sterilované zelí
- 300 g slaniny
- 1 velká cibule
Do velké pánve vhoďte cibuli a slaninu nakrájené na kostičky. Opékejte dokřupava. Sundejte z pánve a do pánve dejte hotové halušky. Opékejte pár minut a přidejte scezené zelí. Prohřejte společně a na talíři přidejte křupavou slaninu.
Dobrou chuť přeje Elly.
Käsespätzle neboli sýrové špecle
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář
Komentáře
Halušky dělám často a nejlépe s uzeným.
Aby se uvařené halušky neslepily do jedné hroudy, je dobré je na sítě lehce propláchnout tekoucí vodou z kohoutku.
Halušky s kyslou kapustou ako ich robím ja - recept od mojej maminky.
Očistené zemiaky strednej veľkosti postrúham, opatrne zlejem vodu. Zemiakovú masu osolím a rýchlo pridám hladkú múku /väčší podiel/ a menší podiel polohrubá múka. Cesto má byť polotuhé. Vodu vo väčšom hrnci osolím a privediem k varu a halušky hádžem z dienka s ostrým nožíkom. - drevený lopárik. Keď pripravujem halušky pre viac osôb vtedy používam haluškáreň.
Keď vyplávajú halušky na hladinu vody vyberiem ich . Kyslú kapustu podusím na masti cca 1/2 hod. V rajničke opražím údenú slaninu /oravskú slaninu nepoužívam, lebo škvarky sú tvrdšie/.Slaninka pustila masť a celý obsah vylejem do udusenej kapusty. Uvarené a scedené halušky po častiach dávam priamo do tejto udusenej kapusty.
Ještě bych podotkla, že na halušky se nedává sterilované zelí, ale kvašené. A nikde na Slovensku jsem nejedla a neviděla halušky s červeným zelím. Halušky s bryndzou a slaninou, halušky s kvašeným zelím - po slovensky s kvasenou kapustou.
Vejce do haluškového těsta? NIKDY. Bylo to jídlo chudých lidí. Brambory syrové, najemno nastrouhané, sůl, hladká mouka. Nic víc. Nastrouhané brambory se osolí, nechají chvíli stát, slije se z nich přebytečná voda - odhadem, každá sorta brambor je jiná, zasype se hladkou moukou, nechá se mouka provlhnout, zamíchá se. Do vařící vody dám zkušební kousek, když se nerozpadne, zavařím ostatní těsto - většinou pasíruji přes cedník s velkými otvory. Staré hospodyně odhazovaly těsto z prkénka nožem, ale to chce cvik.
Aby nám za to sterilizované a ještě červené zelí nevyhlásilo Slovensko válku.
Moje slovenská babička je často vařila
. Občas je uvařím, ale není to jak od babičky.