rajská omáčka

Rajskou omáčku považuji za jednu z vrcholných pochoutek české kuchyně. Miluji tu vůni při vaření, miluji její nasládlou chuť. Oblíbená je i u ostatních členů rodiny, takže ji vařím poměrně často. Ředím ji většinou hovězím vývarem a podávám k ní uvařené hovězí maso, sekanou nebo plněné papriky. Nedávno jsem však od kamarádky dostala maso z divočáka, a tak jsem se rozhodla pro maličký experiment.

Připravila jsem si vývar z masa z divočáka, úplně stejně jako klasický hovězí. A uvařené maso se k lahodné rajské omáčce opravdu skvěle hodilo.

Kromě vývaru potřebujete

1 velkou cibuli
kousek másla
1 lžíci slunečnicového oleje
koření: jalovec, nové koření, černý pepř (asi po 5 - 6 kuličkách)
trochu krupicového cukru
trochu hladké mouky
masový vývar
2 plechovky loupaných krájených rajčat
sůl
špetka skořice

Postup

Cibuli si nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme k němu lžíci slunečnicového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vhodíme připravenou cibuli a smažíme do zezlátnutí. Ke konci smažení přidáme kuličky koření a ještě chvíli mícháme. Vsypeme trochu cukru a opět chvíli mícháme. Cukr nám krásně zkaramelizuje a dodá omáčce výbornou chuť.
Lehce zasypeme moukou, promícháme a zalijeme asi 3/4 litrem vývaru. Důkladně promícháme, můžeme také prošlehat kovovou metličkou, aby se opravdu všechny kousky jíšky rozpustily.
Plechovky s rajčaty otevřeme, dáme do misky a rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme do zahuštěného vývaru a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti a přidáme špetku skořice (tenhle trik jsem našla u Šárky Škachové a nikdy by mě nenapadlo, že zrovna skořice dodá rajské omáčce špetku výborné vůně i chuti).
Provaříme asi 15 až 20 minut.
Na závěr omáčku prolijeme přes hustý cedník.

Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat s těstovinami, rýži či knedlíkem. Jako maso podáváme hovězí z vývaru, případně uvařené jazyky, sekanou či masové kuličky. Konečná úprava už jednoduše závisí na vaší chuti.

Dobrou chuť přeje elly.