Rajskou omáčku považuji za jednu z vrcholných pochoutek české kuchyně. Miluji tu vůni při vaření, miluji její nasládlou chuť. Oblíbená je i u ostatních členů rodiny, takže ji vařím poměrně často. Ředím ji většinou hovězím vývarem a podávám k ní uvařené hovězí maso, sekanou nebo plněné papriky. Nedávno jsem však od kamarádky dostala maso z divočáka, a tak jsem se rozhodla pro maličký experiment.
Připravila jsem si vývar z masa z divočáka, úplně stejně jako klasický hovězí. A uvařené maso se k lahodné rajské omáčce opravdu skvěle hodilo.
Kromě vývaru potřebujete
1 velkou cibuli
kousek másla
1 lžíci slunečnicového oleje
koření: jalovec, nové koření, černý pepř (asi po 5 - 6 kuličkách)
trochu krupicového cukru
trochu hladké mouky
masový vývar
2 plechovky loupaných krájených rajčat
sůl
špetka skořice
Postup
Cibuli si nakrájíme nadrobno. V hrnci rozpustíme kousek másla a přidáme k němu lžíci slunečnicového oleje, aby se máslo nepřepalovalo. Vhodíme připravenou cibuli a smažíme do zezlátnutí. Ke konci smažení přidáme kuličky koření a ještě chvíli mícháme. Vsypeme trochu cukru a opět chvíli mícháme. Cukr nám krásně zkaramelizuje a dodá omáčce výbornou chuť.
Lehce zasypeme moukou, promícháme a zalijeme asi 3/4 litrem vývaru. Důkladně promícháme, můžeme také prošlehat kovovou metličkou, aby se opravdu všechny kousky jíšky rozpustily.
Plechovky s rajčaty otevřeme, dáme do misky a rozmixujeme ručním mixérem. Přidáme do zahuštěného vývaru a důkladně promícháme. Dosolíme podle chuti a přidáme špetku skořice (tenhle trik jsem našla u Šárky Škachové a nikdy by mě nenapadlo, že zrovna skořice dodá rajské omáčce špetku výborné vůně i chuti).
Provaříme asi 15 až 20 minut.
Na závěr omáčku prolijeme přes hustý cedník.
Takto připravenou rajskou omáčku můžeme podávat s těstovinami, rýži či knedlíkem. Jako maso podáváme hovězí z vývaru, případně uvařené jazyky, sekanou či masové kuličky. Konečná úprava už jednoduše závisí na vaší chuti.
Dobrou chuť přeje elly.
Nový komentář
Komentáře
Rajskou miluji, přidávám do ní ještě skořici a občas perník
I my milujeme rajskou, jen ji děláme naprosto jinak, než "klasicky", prostě "zdravě". Orestovanou cibulku na ghí, propasírovaná rajčata (bez slupek), promíchat a lehoučce povařit s kořením (římský kmín, jalovec a bobkový list v plátěném váčku), ke konci přidat ovesnou "smetanu" s troškou třtinového cukru nebo agáve (ale už nevařit). Dokonalá chuť k těstovinám, rýži i bramborům nebo polentovému knedlíku. Mým milovaným klukům s králičím, kachním nebo hovězím (málo kdy) masem, většinou však jen s vařeným vejcem. Takto to milujeme všichni (i manžel, který rajčata jinak vůbec nejí).
A ja jsem ji teda dnes uvarila, nahazim do ni masove kulicky po italsku ( koupila jsem mrazene a bajecne ). K tomu knedlik, polevka fazolova - jo kluci budou mit na co vzpominat, az prdnu do hliny!
femme — #15 ještě lepší jsou s čokoládovou polevou
Já ji dělám s kořenovou zeleninou, kouskem másla, divokým kořením, skořicí...pak propasíruji...anebo jen tak rozšťouchám. Slinty slint.
já do rajské přidávám rumové perníčky a pak ji propasíruju
Hanďule — #13 Dávám do ní také špetku skořice.
Rajská - "rajda" patří ke stálicím u nás doma. Libové hovězí a k tomu kolínka. Teď nastává sezona plněných paprik, ty můžeme k tomu také.
Rajskou bez skořice si nedovedu představit.
Přidávám ještě špetku tymiánu
Žábi, já hovězí nejím (nedělá mi dobře na trávení a ani chuťově mě neoslovuje) a přítel nejí vepřové. Někde na dovolené jsem jedla i rybu s rajčatovou omáčkou. Je to jen o zvyku. Češi jsou zvyklí na kombinaci rajská+hovězí a vše ostatní se může zdát divné. Jinde to může být jinak.
rajskou jedině s hovězím a nebo plněnými paprikami , já tedy.
Žábina — #9
wich — #4 kuře k rajské? tak to mi vůbec nejde dohromady
rajskou dělám buď s hovězím masem a knedlíkem, nebo s mletým /kuličky/ a těstovinami
druhá verze se u nás dělá častěji
nedávám jalovec ale bobkový list ano
a příště zkusím zkaramelizovat ten cukr, díky za tip
já k rajské maso nedávám.Přijde mi to zbytečný.Manželova babička dává hodně skořice.Sice to chutná jako skořicová máčka,ale je to moc dobrý
Do rajske davam bobkovy list a nedavam cibuli
Já ji dělám tak, že do cibule dám bobkový list, kus skořice v celku a hřebíček - samozřejmě pepř a nové koření. To nejlépe v nějakým hadříku.. aby se to dalo najednou vytáhnout... Ten cukr je fakt dobrej nechat zkaramelizovat. Ještě před vývarem přidám přezrálá oloupaná rajčata - "plechovky" jen když nejsou rajčata. Povařit vyndat koření, ponorným mixérem vše rozmixovat do hladka a není potřeba ani zahušťovat moukou...
mňam - skoro jsem ji vařil včera. místo toho jsem uvařil znojemskou :)
Rajská Mám hodně ráda omáčku s těstovinami, ale ještě více rajskou polévku s nudličkami a sýrem Klasiku rajskou + hovězí nemám ráda, spíš k ní dělám kuře, nebo jen tak s kolínky. Dělám z rajčat.
Eva_Fl — #2 protože u nás jsou protlaky hnusný :-))) Možná tak Valfrutta je jedlá, ale to co koupíš u nás na vesnici v obchodě, tak rajčata nevidělo ani z rychlíku :-)
Jo - a proc mixujes konzervy rajcat, kdyz muzes pridat rovnou protlak?
Davam bobkovy list, delam ji jinak a divocaka nezeru.