72257058_2109420516030338_2960676117121335296_n.jpg (120 KB)

Suroviny

  • 200 - 250 g čočky
  • 1 cibule
  • 1 mrkev
  • 1 menší petržel
  • 1 vrchovatá lžíce mouky
  • 1 stroužek česneku
  • olej
  • ocet
  • sůl, pepř 

Postup

Čočku přebereme a namočíme do studené vody, tak aby hladina sahala cca 3 cm nad čočku. Necháme namáčet zhruba hodinu a pak ji ještě přibližně 45 minut vaříme v nové mírně osolené vodě do měkka.

Mezitím oloupeme cibuli a nakrájíme ji na drobné kousky. Očistíme mrkev i petržel a nakrájíme na malé kostičky.
Jakmile je čočka uvařená, odebereme přebytečnou vodu do hrníčku.

V kastrůlku rozpálíme olej, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Přidáme na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu a za stálého míchání opékáme. Po chvíli zaprášíme moukou a vytvoříme jíšku. Zalijeme trochou scezené vody z čočky, promícháme a za stálého míchání chvíli provaříme. Vmícháme do uvařené čočky. Dochutíme solí, pepřem, octem a ještě pár minut povaříme.

Pošírované vejce

Hrnec naplníme vodou a přivedeme těsně pod bod varu. To poznáme tak, že ode dna směrem k hladině jdou drobné bublinky. Vejce rozklepneme do misky. Do vody přidáme lžíci octa a vytvoříme uprostřed vody vír, do jehož středu vložíme vejce. Vaříme přibližně 3 minuty. Vejce vyndáme děrovanou naběračkou.

Křupavá cibulka

Cibuli nakrájíme na kolečka, která rozdělíme od sebe na jednotlivé vrstvy. Lehce poprášíme hladkou moukou a smažíme v rozpáleném oleji do zlatova. Jakmile bude cibule hotová, vyndáme ji na ubrousek a necháme okapat od přebytečného oleje.


Čočku podáváme s vejcem, cibulí a čerstvým křupavým chlebem. Já ještě nikdy nevynechám kyselou okurku.

Dobrou chuť přeje Jana Nováková - Solnička v kuchyni.

Čočkové recepty na našem magazínu

Salát s čočkou beluga a kachními prsy

DSC_0451.jpg (85 KB)

Pstruh na másle s červenou čočkou

DSC_0016.jpg (87 KB)

Hrstková čočková polévka

cockova.jpg (100 KB)

Zdroj fotografií: Jana Nováková, Alena Kolaříková

Reklama