bramborové knedlíky

Tradiční, velice oblíbený pokrm, který znaly už naše babičky. Těsto z vařených brambor, které můžete naplnit tím, co máte rádi nebo máte právě po ruce. Nebo plnit nemusíte a stačí pouze posypat. Dáte si knedlíky sladké, nebo slané?

Na bramborové knedlíky jsem se chystala už dlouho. Použila jsem recept své babičky a sklidila s ním velký úspěch. Základní recept na bramborové těsto můžete použít také na sladkou úpravu - třeba na šulánky s mákem či tvarohem. Touto variantou potěšíte především děti.

Suroviny

  • 750 g vařených brambor
  • 2 vejce
  • 150 g hrubé pšeničné krupice
  • 100 - 150 g hladké mouky
  • špetka soli

na náplň

  • anglická slanina, cibule, škvarky, sádlo, špek...

Postup

Brambory na těsto si uvařte den předem. Po uvaření vylijte vodu a v hrnci nechejte do druhého dne. Na druhý den brambory oloupejte.

Oloupané brambory prolisujte velkým lisem na brambory nebo nastrouhejte na jemné části klasického struhadla. Strouhejte do velké mísy, ve které se vám bude dobře míchat těsto.

Do mísy přidejte vejce, krupici i mouku, také špetku soli. Mouky dejte nejdříve jen 100 g a přisypávejte podle potřeby, při zpracovávání těsta. To musí být hladké a nelepivé, podle toho vsypávejte mouku. Konečné množství mouky záleží na tom, jaké máme brambory, také na velikosti vajíček a také na mouce. Proto je dobré nesypat na začátku hned celé množství mouky, aby těsto nebylo moc moučné a sypké.

Hotové těsto po částech rozválejte na pomoučené ploše. Vyválejte plát silný asi půl centimetru a z něj vykrajujte kolečka nebo čtverečky, podle toho jaký tvar se vám následně bude lépe balit - vyzkoušejte. Na vykrojené tvary dejte kopeček náplně, zabalte a důkladně přitiskněte spojené okraje, aby se při vaření knedlíky nerozpadly.

Připravené knedlíky vařte ve vroucí osolené vodě. Použijte velký, široký hrnec. Až začne osolená voda vřít, co nejrychleji do ní vložte knedlíky, opatrně promíchejte, aby se knedlíky nepřilepily ke dnu. Vařte asi 15 minut.

Příprava náplně

Cibuli nakrájejte na kostičky, anglickou slaninu také. Na rozehřáté pánvi rozpusťte trochu sádla a na něm osmahněte cibuli i slaninu dozlatova. Tuto směs nechejte prochladnout a plňte ji do knedlíků. Když vám nějaké zbude, můžete ji nasypat ještě na naservírované knedlíky.

Výborným doplňkem k bramborovým knedlíkům s anglickou slaninou je teplé dušené zelí, ale také sladkokyselé nebo kysané zelí rovnou ze sklenice.

Čtěte také

Dobrou chuť přeje Elly.

TÉMATA:
GASTRONOMIE