Foto: Šárka Škachová
Jednoduchý recept vyjde asi na 2 sklenice.
- 1 hlávka pekingského zelí (850 až 1000 g)
- 50 g soli (mořské hrubozrnné) na 500 ml vody
Zelí překrojte podélně a potom rozdělte na čtvrtky. Pokud je třeba, odstraňte svrchní ovadlé či jinak poškozené listy a odřízněte spodní tvrdý konec košťálu s kořínky. Zelí nakrájejte na velké čtverce nebo na proužky asi 4 x 2 cm.
Nasypejte do velké skleněné nebo keramické misky, posypejte solí a rukama velice dobře promíchejte a lehce promačkejte. Zalijte studenou vodou a nechejte v soli přes noc změknout.
Druhý den zelí slijte přes sítko a dobře ho propláchněte studenou vodou. Ve výsledku musí mít chuť příjemně slanou. Pokud je přesolené, ještě jednou důkladně propláchněte a vložte do misky. Přidejte nakrájenou zeleninu a kořeněnou pastu.
Foto: Šárka Škachová
ZELENINA
- 2 ks mrkve (100 g) hrubě nastrouhat nebo nakrájet nudličky tenké jako sirky, tzn. jako na Julienn
- kus bílé ředkve daikon (150 g) hrubě nastrouhat nebo nakrájet na nudličky (vhodná je např. i kedlubna)
- zelená jarní cibulka (100 g) nakrájená na širší kolečka nebo větší proužky
KOŘENĚNÁ PASTA
- 4 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru (množství cca stejné jako česneku)
- 10 g chilli koření (preferuji dle vlastní chuti, ale kimchi by mělo být vždy pikantní)
- 50 ml rybí omáčky
- 1 lžíce třtinového cukru
- 2 nastrouhaná jablka
Všechny suroviny na kořeněnou pastu rozmixujte najemno.
Do misky k nasolenému zelí přidejte všechnu zeleninu a kořeněnou pastu. Dobře promíchejte a po chvilce stání namačkejte do sklenic. Neplňte až po okraj. Víčka příliš neutahujte, aby zelenina mohla pracovat. V pokojové teplotě nechejte vykvasit. Za cca 2 až 3 dny poprvé ochutnejte. Pokud jste s chutí spokojení, uskladněte kimchi v chladničce a podle chuti si odebírejte.
Dobrou chuť přeje Šárka Škachová - Gurmánka.
Nebo raději teplé saláty, které chutnají nejen v zimě?
Teplý salát se zelím a kapustou
Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Jana Nováková
Nový komentář