Čtenářka Pajda je s potravinami téměř soběstačná a je na to hrdá. Přečtěte si jak, to dělá ona. Díky Pajdo za Tvůj zajímavý příspěvek. Je to tak trochu můj sen, jen k tomu nemám vhodnou ženu. Otázkou je, zda to kvůli tomu měnit… Moje žena jak slyší chlívek, slepice, králík, dostává kopřivku. A záchvaty úzkosti.
Osobně se přiznám, že nejraději nekupuji vůbec. Jsme hrdí majitelé zahrady, dvorku a několika chlívků, kde je hromada jedlých věciček. Přesněji: slepice, kačeny, králíci, husy...a na zahradě je celkem slušná zásoba zeleniny a ovoce.
Takže řeším: exotické ovoce - je to divné, ale banány rostou na zahradě dost blbě...zato na fíkovník se chystám, jeden je na záhonku a malé fíky má každoročně. Přidám mu kamaráda do květináče a budu ho na zimu dávat na verandu, fíky prý doma dozrají. S datlemi ani datly to údajně nejde, mandarinku a citronovník budu muset omrknout u kamarádů, těm rostou a plodí jako šílení.
Pokud jde o záludnou otázku, jestli kupuji rajčata v zimě? Ano, kupuji. Dávno nevěřím, že se rajčata natírají asfaltem, aby dozrála, protože polovina vesnice jezdí s kamionem a má celkem slušnou představu, jak dlouho doopravdy trvá, než se zralé rajče dostane k nám na trh. Stejně tak okurky a podobné plodiny. Ovšem do okurkového salátu dávám svůj česnek a sypu ho svojí čerstvou natí...vycházím z toho, že okno má každý a tak si každý může dopřát nějakou tu petržel, pažitku, cibulku na nať a podobně. Ostatně 20 let v paneláku jsem měla minizahrádku za oknem a balkón plný čerstvého kopru, rajčat, paprik a popínavých jahod.
A pokud jde o soběstačnost, tak my zatím nouzi moc nemáme. je ale pravda, že jsem zapojená do výměnného obchodu - kilo medu za kačenu, králíka za rybu (i mořskou, záleží na tom, s kým měním), ozdobné dýně za okurky...prostě zahrádka je geniální vynález.
A pro ty, kteří nemají zahrádku ani dvorek, mám potěšující zprávu: podle zjištění evropské komise jsme neuvěřitelně levná země, pravděpodobně jediná, ve které stojí litr benzínu míň než 10 vajec...
Pajda
Text nebyl redakčně upraven
Kupujete raději české, nebo zahraniční potraviny?
- Řešíte, zda je produkt dovezen z velké dálky, nebo zda je domácí?
- Přijde vám normální jíst v zimě čerstvá rajčata, okurky a maliny a jahody?
- Dáváte přednost sezónním potravinám, nebo nakupujete v supermarketech?
- Když máte na výběr mezi cizím levnějším a českým dražší, čemu dáte přednost?
- Rozhoduje o vašem nákupu kvalita a chuť, nebo cena?
- Chápete tvorbu ceny potravin a souhlasíte s dotacemi do zemědělství?
- Vadí vám česká „nesoběstačnost“ v produkci základních potravin?
- Napadá vás k tomuhle tématu něco dalšího?
Pak mi to pošlete do redakčního mailu
a já jednu z vás odměním naloženým lanýžem. Protože právě on je potravinou, o které se dá říct, že je sem dovážena z ciziny, ačkoliv se dá nalézt i v našich lesích, ale nesmíme ho trhat, takže jinak než z dovozu se nedá sehnat. A jsem přesvědčen, že většina z nás o něm slyšela, ale v ruce ho nikdy nedržela a nikdy s ním nevařila…
Nový komentář
Komentáře
Zahrádku máme,moc ráda pěstuji zeleninu a ovoce a ještě raději sklízím.
Já jsem pěstitel leda okrasných rostlin.Na záhoně mám leda bylinky do polívky a pár jahod a malin.
Jala — #27 já je zatím nepěstuji, koupila jsem keřík spíš z legrace, ale kamarádka ten svůj právě na zimu jednoduše schová do garáže - méně světla, teplota kolem 5 stupňů. Malé fíky tam trošku dorostou a ztmavnou a tím dozrají, ale netrvá to rok, trvá to asi rok a půl. Fíkovník nekvete, jsou na něm vidět až malé fíčky. Ty právě mám každý rok na keříku v zahradě, takže vycházím z toho, že když dám spolufíka do velikého květináče, může vesele zrát. Máme velkou prosklenou verandu, takže prostor by byl.
Moc by mě zajímalo, jak pěstuješ ty fíky?
Slyšela jsem už o tom docela dost, tak bych si ráda nechala poradit.
Taky měním,zeleninu za med od člověka,který má včely.
Takhle my směňujeme starý tvrdý chléb a rohlíky,který sbírám od širokého příbuzenstva.Je pravda je to manželův kamarád.V létě nám dá vejce,rajčata,meruňky či nakládačky a v zimě králíka nebo srnčí.Je to myslivec a i když má doma králíky a slepice,tak tvrdý chléb v zimě nosí do lesa.
Mám malou zahrádku, kde jsou jahody a občas rajčata nebo okurky. Jinak nic, hlavně hromada kytek. Žádné zvíře bych nechovala, stejně by muselo pojít stářím, protože bych ho nezabila a pokud by ho zabil někdo jiný, tak bych ho nevykuchala. Poteď si pamatuji jak jsem u babičky utíkala z domova, když kuchala slepici nebo kachnu, protože to hrozně smrdělo. To si to fakt radši koupím v krámě.
ladouch — #21 jsme dvě
Rajčata si pěstuju sama. Když je na podzim likviduju, tak zelená rajčata dám do krabice a strčím je pod postel. Na vánoce je vyndávám červená. Med máme vlastní.
Tak to máš fajn, já v paneláku vypěstuju akorát bylinky na oknech.
magic11 — #17 farmářské trhy mě přešly v okamžiku, kdy jsem se začala zajímat o původ výrobků. Nebo opravdu někdo věří, že naši "farmáři" pěstují banány, grepy a podobně? A když vidíte, jak farmář skládá "výpěstky" z auta s velkým nápisem "Zelenina Verona" a auto pak pokračuje dál do velkoskladu (u kterého jsem dva roky pracovala), zatímco farmářská rodina se vesele pouští do skládání "bednýnek" na zítřejší dodávku maloodběratelům, je mi z toho nanic. Někteří asi jsou poctiví, ale moc jich nebude...stačí se podívat na běžné trhy.
OlgaMarie — #11 a chceš vědět, co jsem v sobotu obědvala?
výborný směnný obchod
Raději koupím na farmářských trzích, rajčata mám sice na balkoně i pidi záhonku na chatě, ale nic jiného se mi nikam nevejde. Kolem zvířat bych stejně neskákala a zahradu kvůli soběstačnosti pořizovat nebudu, jsem na to lenivá.
zahrádku mám, docela velkou, ale to pěstování brambor, cibule a česneku, mrkve atd. jsem už opravdu vzdala, není nad zelenou louku a plno barevných kvítek, to je zahrada a né otročení...
ToraToraTora — #13 celkem přesně. Mám spočítané, že péče zabere cca 1/2 hodiny denně, což se vyplatí. Zahrádka je už horší, ale koneckonců co by člověk dělal po práci? Víc jak hodinu denně do toho nedám a aspoň jsem na čerstvém vzduchu...
No jo, mít kde, tak pár slepic chci taky. Ale králíky nevím..přítelova maminka je chová, ale nikdo to u nich nejí, takže je prodává živé.. (a pak si zjevně představuje, že někde žijí na farmě
) Ale minulý týden jich víc než 20 zašlo, asi mor, přitom byli naočkovaní... mezi nimi 4 březí samice 
A když se ptali co s tím, tak prý kafilerie stojí 250 Kč/ks...
Jindriska8 — #9 To je pravda. Když naši měli slepice, jen je ránopustili, na noc zavřeli kůli kunám a hodili pár zbytků, jinak si nahrabaly. A vajec bylo pořád dost.
řinka — #5 to je nadhera ja mam citronik ale jeste malej takze o plodeni nemuze byt rec
Prosím, prosím, už zde nepište nic o králících! Mám plnou pusu slin!