Zdravé dezerty jdou připravit tak dobře, že by v nich nikdo nehledal špaldovou mouku, třtinový cukr a kokosový olej. Jsou ještě lepší, než ty z klasických a známých surovin. Když je navíc doplníte čerstvým ovocem a javorovým sirupem, bude výsledek dokonalý.
Kamarádka Markéta pekla a přinesla ke kávě naprosto skvělý dezert. Když mi řekla, že v něm není ani vajíčko, ani obyčejná mouka, ani cukr, tak jsem ji musela poprosit o recept.
Líbí se mi, že do koláče můžete dát jakékoliv oříšky, které máte rádi nebo které máte doma. Kokos zase výborně ladí k použitému kokosovému oleji.
Celý skvělý dezert jsme ještě „vytunily“ na talíři. Kopeček zakysané smetany, kterou jsme nijak nedochucovaly, čerstvé maliny a přelití javorovým sirupem. Nahoru na koláč můžete, ale nemusíte nalít čokoládovou polevu. Stačí vám na ni jedna rozpuštěná kvalitní čokoláda.
Suroviny
- 200 g špaldové mouky
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 100 g třtinového cukru
- 3 lžíce nasekaných ořechů nebo kokososu, klidně i mix obojího
- 300 g kefírového mléka
- 120 g kokosového oleje
Postup
Smíchejte mouku, kakao, jedlou sodu a třtinový cukr. Promíchejte důkladně, ať je ve směsi rovnoměrně rozmíchaná hlavně jedlá soda.
Přidejte nasekané ořechy nebo kokos. Můžete použít směs ořechů, směs ořechů s kokosem, přidat můžete klidně i hrozinky nebo nasekané kousky čokolády.
Suché suroviny spojte kefírovým mlékem a rozpuštěným kokosovým olejem. Umíchejte hladké těsto.
Rozevírací dortovou formu vymažte kokosovým olejem a vysypejte mletým kokosem. Vlijte těsto a pečte v troubě předehřáté na 180 °C, 20 - 30 minut. Koláč bude upečený, až do něj vpíchnete špejli, která vyjde ven neulepená těstem.
Hotový koláč můžete ještě polít čokoládovou polevou - 1 tabulkou čokolády rozpuštěnou, případně rozmíchanou se dvěma lžícemi kokosového oleje.
Dobrou chuť přeje Marki.
Nový komentář
Komentáře
Kefírový koláč peču...

Kefírový koláč znám, také ho dělám a často.
Mňam
gerda — #4 jasně, že může. Bývalo podmáslí v láhvi s čeným pruhem na hliníkovém víčku. Kefír byl, tuším, se zeleným. Nebo naopak.
já dělám taky kefírku a dětem moc chutná
Pavla_b — #17To jsou totalitní
recepty, které se šířily, opisovaly a v jednu dobu všude dělaly.
gerda — #5 Mám podobný recept od maminky s názvem "Kefírová buchta"
paráda, hlavně ten makovej
Vypadá to nádherně. Ale ingredience bych u nás nesehnala.
gerda — #5 ja mám presne takýto receptík - bez vajíčok, už som ho dávno nepiekla
luneta — #7Povede se zaručené, je toho pro hromadu hladových
Zajímavé je, že je na řezu pěkně červený. Já do toho dávala i kokos, hrozinky...co bylo doma.
taky ho sem tam peču
gerda — #5mám také takový recept, jen jsem někdy dala podmáslí a někdy kefír,dělala jsem ho často v případě,že jsem neměla vajíčka a něco jsem chtěla upéci
ke kefírovému bych se opět mohla vrátit
gerda — #5koláč peču taky podobně: 1-2 hrnky cukru, 2 hrnky polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa (nebo granka), 2 lžičky jedlé sody, 1/2 hrnku oleje, 1 vejce, 1 kefír (1/2 litru) - na závěr těsto na plechu posypu strouhaným kokosem
používám obyčejný cukr i vejce, nevidím v tom jedy
gerda — #5ten váš zkusím,je aspoň normální a nemusím shánět kokosový olej
Vyhrabala jsem svůj starý sešit a tam je to takhle:
Podmáslový moučník
3 dvoudecilitrové sklenky krystalového cukru
2 PL kakaa
4 dvoudcl. sklenky polohrubé mouky
2 čajové lžičky jedlé sody
4 dvoudcl. sklenky podmáslí
3/4 dvoudcl. sklenky oleje
Velký plech!
špatka soli, rum
bez vajec!
Boros — #3Může být i podmáslí, já to začínala péct v dobách, kdy stálo podmáslí 1 litr / 2 koruny ....