6315c2d48af1cobrazek.png

Foto: Shutterstock

Suroviny:

Polévka

  • 3 ks větších kedluben
  • 2 ks petržele
  • 1 ks cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 120 ml smetany
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 1 čajové lžíce kmínu
  • petrželová nať
  • tymián
  • sůl
  • pepř

Rozvar

25 ml vinného octa
1 ks bobkového listu
1 stroužek česneku

Postup:

V kastrolu rozehřejte olivový olej. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno a společně s tymiánem dejte kastrolu. Restujte přibližně 1 minutu, poté přidejte očištěnou a na kostičky nakrájenou zeleninu a za občasného míchání restujte další minutu. Přilijte vývar, přidejte kmín, sůl, pepř, zamíchejte a nechte polévku vařit až do změknutí zeleniny. Když je zelenina měkká, přidejte smetanu a čerstvou petrželovou nať. Vařte 1 minutu. Polévku rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes sítko. Nakonec polévku dochuťte přeceděným octovým rozvarem.

Octový rozvar

V malém kastrůlku smíchejte ocet, bobkový list a oloupaný rozmáčknutý česnek. Přiveďte k varu, poté sundejte z plotny a nechte louhovat 5 minut.

Nebo můžete vyzkoušet tuto polévku:

Houbová bramboračka

1.jpg (57 KB)

Foto: Alena Kolaříková

Reklama