Do kuchyně tak nějak podle staré a zažité povědomosti patří žena. Nicméně jsou muži, kteří tady vedle neskutečného bince umí udělat i díla, která by mohla rovnou od stolu na kulinářskou soutěž. Můj Radek dokáže skvělý guláš. Náš společný Radek téměř cokoli.
Na mužské se zástěrou u sporáku se názory různí. Některé ženy jsou raději, když mužské kulinářské aktivitě nejsou přítomny. Osobně k nim nepatřím.
Pohled na toho mého u kuchyňské linky je pro člověka, který by bez humoru umřel, jednak vzácný, a jednak je to zážitek, který by byla škoda nevidět.
Budeš se oblizovat!
„Udělám vysoký, krvavý steak se švestkovou zálivkou,“ zahlásil a vytasil z tašky hovězí kližku.
„No, miláčku, nejsem si jistá, jestli je tohle to správné maso.“
„Je to hovězí?“
„No tak je to hovězí, jenže tohle je spíš na guláš.“
„Hele, všechno je o tom, jak se to nakrájí,“ vysvětlil a vyndal povidla.
„Kde je pánev?“
„Pod tebou."
„Talíře?“
„Nahoře vlevo."
„Prkýnko?“
„Nad dřezem a dřez je uprostřed linky, taková díra kovová."
„Moc vtipný, budeš se oblizovat, a teď jdi, jdi, musím tu být sám. Bude to překvapení. Jo, takovou dlouhou vidličku máme?“
„Máme. Je to druhý šuplík uprostřed. Chceš buzolu?“
„Nech si srandičky, budeš mrkat!“
Mrkala jsem hodně a hodně křečovitě jsem zavírala oči ve snaze mu nezkazit radost a rozžvýkat během deseti minut alespoň jedno sousto. Tohle by ovšem nerozžvýkala ani motorová pila.
„Chuťově je to, Ráďo, opravdu velmi dobré, ta omáčka se ti skutečně povedla.“
Vzdala jsem pokusy o rozmělnění potravy a pokusila se ji polknout celou. Marně.
„No tak je to špetku tužší, to je pravda, zřejmě mi ta ženská prodala špatný kus.“
„Lásko, prodala ti kližku. Z toho steak neuděláš, kdybys byl kouzelník.“
Domluvili jsme se, že příště zakoupí správné maso a bude to v pohodě.
Ovšem, jeho guláš nikdo nepřekoná!!
Leda možná…
Modrá kaše? A co?
Jsou i amatérští profesionálové, jako je například náš guru Radek Kříž.
Tento, zdá se, všestranně použitelný živý dar, který Klára obdržela, je ochoten vám poradit například s přípravou domácích bramborových knedlíků i velice složitých kulinářských modelů.
Na některé porady donese košíčky vlastní provenience tak dokonalé, že ho podezíráte, že je původně cukrář, a ne novinář. Jeho tažený závin neměl chybu.
S pýchou v hlase pravil, že: „Doma vařím už několik let, prakticky denně. Rád experimentuji a nejvíc mi vadí, že některá pojetí tradičních jídel vzbuzují u strávníků nedůvěru. Co je špatného na modré bramborové kaši, když je vyrobena z odrůdy modrých brambor?
Proč jíst dokola jednu chuť omáčky, když jde uvařit jinou, s netradiční, ale zajímavou chutí? Je mrzuté, jak jsou lidé konzervativní.
Takhle by na světě nikdy žádného pokroku nebylo.“
A máš pravdu, Radku.
My bychom do modré kaše klidně šli. Jen ji přines, protože pro nával práce zpravidla nestíháme oběd a unavená šunka s pryžovým rohlíkem z místního krámku nemůže nahradit domácí stravu.
A to klidně i modrou!
Nový komentář
Komentáře
Radek Kříž — #4 Radecku, pojd sem, baba ti posepta co s tim. Ale nikomu to neprozrad, to je tajemstvi. Do svickove pridavam karamel. Do kastrulku dam krystalovej cukr a za staleho michani z nej udelam karamel. Pozor na prepaleni. Zaleju troskou vody a rozvarim. S tim pak dosladuju svickovou.
Manžel vaří. Rád, často a výborně. Kuchyň po sobě uklidí. (většinou). Nedám, nepůjčím.
Bara_P — #15akorát teda nenosí ty hodinky..
U nás nejvíce vařím já - baví mě to, ale minimálně tři, čtyři jídla (studená či teplá) do týdne připraví přítel a ten je výborný kuchař. A kuchyň je čistá
Můj přítel není profi kuchař, ale zdědil asi vlohy po jeho otci, který byl dřív šéfkuchařem. Na otázku, co tam dal odpoví kolikrát, že neví. Jen někdy to nemá dosolené nebo naopak víc osolí a má raději jídlo pálivější, ale chutově vaří výborně. Nevýhodou je, že si to po sobě neuklidí, takže umývání zbude vždycky na mě. Občas ale i sám po sobě umyje. Jen mu musím vysvětlovat, že prkýnko na maso a na zeleninu máme zvlášť
Je radost ho při vaření pozorovat
Za odměnu ho pak lákám na milování, kolikrát rozptyluju i při vaření samotném. Minule jsem mu rozepnula namočené hodinky a pohrávala jsem si s nima na mých určitých místech, které taky vlhly a pak po chvilce ho začala pomalu svlékat... zbytek si domyslíte
A ani tehdy jídlo nepřipálil
Ja nevarim, ja jim.
Eliana — #12
Tak takhle jsem o hrncích na čaj ještě neuvažovala
To je koumes...hele, není von to nakonec ajťák
ToraToraTora — #11 ...tak do komory by se mi místo koberečku vlezla tak předložka na boty
....můj muž si dokonce zakládá na tom, že je příšerný bordelář a za čistotnost považuje, když za den vytahá všechny hrnky na čaj, protože si pokaždé dělá čaj do nového čistého, kdežto já jsem hrozná, když si ráno uvařím čaj do jednoho velkého hrnku, pak si ho opláchnu a jedu další várku...šoupnu to až večer nebo ráno do myčky
Michaela Kudláčková — #9 Tomu se ovšem říká láska...
Já už mám růžové brýle dole, namísto úklidu uvažuji o jeho převýchově
Eliana — #10
a nesmím zapomenout na modlitební knížku a klekátko ve špajzu...při jeho posledním výkonu jsem měla pocit, že mi pomůže jen modlení 
ToraToraTora — #8 ...já přihazuji váleček a vzorek barvy na zeď, prostředek na nerez a vždy doufám, že ty cákance ze všeho pustí...
ToraToraTora — #8 ...já jsem to po Radkovi vždycky ráda uklidila. Ten pohled na to, jak byl důležitý, odborný výklad co a jak teď bude dělat například s cibulí a proč, doslova se v tom vyžíval. Navíc ten guláš byl fakt pokaždý skvělý.
Co na tom, že to v kuchyni následně vypadalo, jako by tam proběhl kurz vaření pro třídu deváťáků :-))))
Eliana — #7 No...mě je také zle, když manžel řekne, že hodlá uvařit. jdu vždy zkontrolovat, jestli mám dost jaru, sava a náhradní gumové rukavice
ToraToraTora — #6 ...tak u nás to není na 95%, ale rovných 100%
jj...jen mi chybí vyjádření jeho hezčí polovičky, jestli udělá také v kuchyni tak příšerný nepořádek jako 95% mužů při vaření. Děkuji za odpověď
....modrá kaše mi připomíná scénu z Bridget Jones, jak vařila polévku a chřest převázala modrým provázkem...
Můj muž je pohodlný si něco ohřát natož si něco uvařit, ale! začal dělat deserty dle vaříme s Italem...to že dvě mascarponne stojí jako oběd pro celou rodinu nekomentuji...takže máme pořád doma panacottu, tiramissu, flan...a já nevím, co ještě...taky platí, že co si navaří, to si také sní....přeslazené věci mě nelákají.
aninas — #1 Včera jsem poprvé v životě vařil svíčkovou. Několi let jsem se na to duševně připravoval. Svíčková je moje snad nejoblíbenější jídlo, ale zažívám u ní největší zklamání. Těch variací a chutí, co jsem už zažil ...
A napoprvé to celkem ušlo. Jen trochu moc kyselá a barva moc světlá, jak jsem tu kyselost musel zjemňovat :)
Muj pritel umi uvarit tri jidla, bramborove placky, rizoto a spagety, jiny styl, nez delam ja, a kdyz za nim prijedu a je uvarene, tak to cloveka potesi. A musim rict, ze si vzdycky pochutnam.
můj manžel taky jednou za čas uvaří. a vždycky, když se ho zeptám, co tam dal, tak neví. ale je pravda, že je jídlo nápadité, chuťově výborné a že já nikdy takhle neuvařím. a že vařím dobře. a to, že je chlap u vaření sexy, je pravda. jen mě vytáčí ten nehorázný bordel v kuchyni, který zpravidla čeká na mě.
Tak nas guru Radcek je kuchtik? A Radecku, vis o tom, ze muzskej kterej vari, je naramne sexy?
Klarko - Stastna to zena