Úplně první dobrotou mimo kojenecké nebo mateřské mléko, kterou malý strávník ochutná, bývá mléčná kaše. Následně se přidávají zeleninové příkrmy, přičemž se začíná s vařenou rozmixovanou mrkví. Po ní přicházejí na řadu další zeleninová pyré, nejčastěji brokolicové a květákové. V jejich případě ale nepoužívejte stonky, ty jsou totiž nejvíce nadýmavé.


Půlročnímu drobkovi můžete uvařit bramborovou a batátovou kaši. Samozřejmě bez soli. K nim přidávejte i jinou zeleninu, kterou mixujte spolu s bramborami nebo batáty. Pro svou sladkou chuť dětem často chutná dýně. Důležité je ze začátku každý druh zeleniny přidávat postupně. Jen tak budete vědět příčinu případné alergické reakce. Z ovoce se hodí hrušky, jablka, banány a meruňky.

Čas je také na první ochutnávku živočišné stravy. Začněte dobře uvařeným vejcem, které snadno vidličkou rozmačkáte do zeleninové kaše. Poté vyzkoušejte maso, které uvaříte ve vodě a rozmixujete se zeleninou. Pečlivě vybírejte, v ideálním případě se obraťte na farmáře, který vám může dodávat maso v bio kvalitě. Do 8. měsíce se nejlépe hodí kuřecí, králičí a krůtí, po něm libové jehněčí, telecí a hovězí. A nezapomínejte ani na ryby, například losos je zdravý a chutný zároveň.

Od 8. měsíce už je do jídelníčku možné zařadit luštěniny, obilniny a více druhů zeleniny. Testujte, co vašemu miláčkovi chutná víc, jestli je to třeba rýže nebo kus kus.


Příkrmové patero

  • Mějte trpělivost. Pro vaše miminko jde o naprosto novou zkušenost, takže prvních pár příkrmů nemusí probíhat úplně hladce.
  • Oblečte dítko do staršího oblečení a sebe možná raději také, zřejmě kolem vás občas prolétne vyplivnutá mrkev.
  • Vybírejte ingredience vysoké kvality.
  • Kojení nebo podávání umělého mléka s příkrmy nekončí.
  • Nezapomínejte na pitný režim. Půlroční až roční dítě by mělo mít příjem tekutin cca 1 litr, přičemž se do tohoto množství počítají také polévky a mateřské i umělé mléko). Vody nebo neslazeného dětského čaje by malý gurmán, kterému zavádíte příkrmy, měl vypít 150 až 250 ml denně.

Recept na svačinku pro mrňousky: Pohanková kaše s ovocem


Co budete potřebovat?

  • 1 hrnek pohanky
  • 3 lžíce bílého jogurtu (můžete použít i rostlinný nebo z ovčího mléka)
  • ovoce (jablko, banán, jahody, maliny…)
  • pokud chcete: špaldový, agávový nebo třeba datlový sirup, případně med
  • dětem starším tří let můžete do kaše přidat také oříšky

Jak na to?

Jako první si připravte pohanku. V malém hrnci přiveďte k varu vodu. Když začne vřít, sporák vypněte a hrnec z něj sundejte. Nechte vodu asi dvě minuty stát a pak do ní nasypte propláchnutou pohanku. Přikryjte hrnec pokličkou a zabalte ho do utěrky. Nechte cca 10 minut stát.

Ovoce nakrájejte na malé kousky. Banán můžete rozmačkat vidličkou, aby kaši dodal svou chuť. Nemusíte ji pak už sladit sirupem nebo medem.

Pohanku přeceďte a pokud je v ní přebytečná voda, nechte ji na cedníku vykapat. Poté k ní přidejte ovoce a jogurt. Důkladně zamíchejte a případně přidejte sirup nebo med.

Recept na oběd pro větší: Těstoviny s červenou řepou


Co budete potřebovat?

  • celozrnné těstoviny
  • 5 rajčat
  • 3 jarní cibulky
  • 1 červenou řepu
  • lžičku másla (nebo ještě lépe ghí), případně olivový olej
  • žampiony
  • bazalku
  • bobkový list, kmín a nové koření (ale není nutné)

Jak na to?

Ve vodě, do které můžete přidat bobkový list, kmín a nové koření, uvařte pečlivě omytou červenou řepu. Mezitím dejte vařit také těstoviny. Nakrájejte si cibulky, žampiony a rajčata. Až se řepa dovaří, oloupejte ji a nakrájejte na nudličky.

Na pánvičce rozehřejte máslo/ghí/olej a osmahněte cibulky a žampiony. Pak přidejte řepu s rajčaty a nadrobno nasekanou bazalku (případně také sůl). Směs nechte 10 minut dusit pod pokličkou na středním stupni ohřívání. Nakonec přimíchejte uvařené a dobře scezené špagety.

Dobrou chuť!

Reklama