Všichni si určitě vybavujete regál plný mléčných výrobků, před kterým obvykle stojíte a očima hledáte svůj oblíbený jogurt… Víte ale, že ne každý jogurt je probiotický a ne každý působí stejně na zažívání?
Je dobré vědět, co tvoří základ
Jogurt je mléčný výrobek, ve kterém se při teplotě asi 40 °C nechávají vyvíjet dva druhy živých bakterií - Lactobacillus bulgaricus a Streptococcus termophilus. Oba mikroorganismy kysáním přeměňují cukr v mléce na kyselinu mléčnou. Základní složkou každého jogurtu jsou tedy tyto dvě bakterie, které v něm musí být přítomny v dostatečném množství až do konce jeho záruční doby.
Zajímá vás, odkud se jogurt vzal?
Slovo jogurt pochází z turečtiny, od slova yogun hustý, a znamená zkvašené mléko. Za jeho vznik prý vděčíme hunsko-bulharským kočovníkům, kteří přepravovali mléko v kozích vacích. Přítomné bakterie spolu s teplým prostředím uvnitř vaků tak vytvořily během cesty ideální podmínky pro mléčné kysání a jogurt byl na světě.
Ve velkém množství se začal vyrábět v roce 1919 na podnět španělského lékaře Isaaca Carasse pod názvem Danone. Hlavním důvodem k výrobě jogurtů bylo potlačení hromadného výskytu střevní infekce u malých dětí v Barceloně. Letos to bude už 90 let, co se společnost, kterou založil a která stále nese jméno Danone, věnuje výzkumu a výrobě jogurtů a mléčných výrobků.
Co se stane, když se k základu přidá něco výjimečného
Když se k základním jogurtovým kulturám přidá speciální druh živých bakterií, tzv. probiotik, vznikne mimořádně zdraví prospěšný mléčný výrobek. Jejich jedinečnost spočívá v tom, že mají schopnost lépe přežívat při průchodu žaludkem a odolávat agresivní žaludeční kyselině než samotné jogurtové bakterie. Díky tomu se ve velkém množství dostávají až do tlustého střeva, kde přispívají k udržení a navrácení rovnováhy naší mikroflóry. Tím pomáhají snižovat riziko infekce trávicího traktu. Toto nedokážou žádné jiné prozkoumané bakterie. Je třeba zdůraznit, že není jedno, jaká probiotická kultura se přidá k jogurtovému základu, protože ne každá má tyto výjimečné a účinné vlastnosti potvrzeny.
Unikátní probiotickou kulturu představuje Bifidus ActiRegularis. Tato výjimečná bakterie obsažená pouze ve výrobcích Activia dokáže přežít v dostatečném množství jak v žaludku, tak při průchodu tenkým střevem. Díky tomu se ve vysoké koncentraci dostává až do tlustého střeva.
V tlustém střevě pozitivně ovlivňuje složení střevní mikroflóry. Ve chvíli, kdy je mikroflóra narušena, dokáže vytvořit vhodné podmínky pro obnovení její rovnováhy. V případě normální mikroflóry pak působí na střevní prostředí preventivně.
Ne každá probiotická bakterie má tyto pozitivní účinky na lidské zdraví vědecky prokázány.
Udělejte s vaším tělem jeden jednoduchý krok ke zdraví. Zkuste jogurty obohacené o probiotikum Bifidus ActiRegularis®. Tato patentově chráněná probiotická kultura je obsažena pouze ve výrobcích Activia. Zjistěte, jak vaše střeva fungují a co jim může opravdu pomoci na www.activia.cz.
Nový komentář
Komentáře
jogurty jím každé ráno, hlavně bílé
Broskvička — #21 2 dny? já ho mám hotovej přes noc... jak ho děláš?
lubos2 — #30 no to vyprávěj v čechách...ať nejedi mlíko s želatinou...tady se za maso považuje i točeňák ze soji
Jogurty ano-nejraději ty,které mají dole ovoce a musí se zamíchat.
Dávám přednost českým značkám, které nejsou vyráběny z různých pudinkových směsí, sušeného mléka, škrobu apod. Vyplatí se přidat pár korun navíc, než jíst obarvenou nasládlou hmotu, která má dazum expirace do roku 2113. Mám rád MADETu, OLMu, Kunín - jsou české a z českých zdrojů, mají tradici a obsahují dostatek kvalitních živin.
Naše vnoučata milují jakýkoliv jogurt, ve kterém jsou ve víčku lentilky nebo čoko.
u nás se sní opravdu velké množství jogurtů activia. osobně mám nejraději tvarohovou activii s borůvkami, měla jsem ráda i tvarohovou musli, ale nedá se již koupit. Nyní jsem vyzkoušela activa nápoje, taky fajn.
milujem active jogurty......je jedno aky,aj biely aj ovocny ... proste tomu jednemu akosi neviem odolat ...cim to asi bude ...
Když už si dát jogurt, tak smetanový, aby to byl jogurt opravdu z mléka a ne nějaké ty "laight", kde je samý škrob a bůhví co ještě.Kupuji různé jogurty někdy i Activie.
...nejlepší jsou smetanové jogurty,ty light mi přijdou,že jsou bez chuti.
mám moc ráda jogurty a děti jsou taky jogurtový,ale domácí jsem ještě nezkoušela
Broskvička — #21 Jogurtovač doma sice máme, ale nepoužívám ho. Dělám jogurty ve větším, pro celou rodinu ;-)
mám ráda všechny jogurty a domácí jsou nejlepší

Už jset si zkoušely udělat domácí jogurt? To je lahoda. Ne jak ty kupované něčím zředěné. A trvá to jenom 2 dny. Kupte si mléčné kvasinky nebo smetanový bílý jogurt, jogurtovač a můžete si ho dělat doma sami. Je to fakt lahoda
Já sním všechny jogurty.Jako mám oblíbené,ale když doma není,tak nepohrdnu něčím jiným.Activie mám ráda všechny druhy,nápoje taky.Takže pohoda.
Konkrétně activia je hnusná, nejím ji, nechutná mi, výborné jogurty má mlékárna kunín, ale jsou dost tučné, proto jsou asi tak dobré.
pozor ale na jogurty, kde probiotika zdravé "věci" suplují jen škroby, podepíše se to i na postavě! Ale holt větší společnost má hodně peněz na reklamu a ta je v televizi denně. Koukněte někdy na stránky Madety, jak se pan ředitel nelichotivě vyjadřuje o některých konkurentech ohledně složení jejich propagovaných výrobků, a budete koukat.
jogurty máme rádi - já si nejraději zelený activia sladký
Jogurty mame radi vetsinou kupujeme bile
Mame je rádi celá rodina a jime všechny.