Přečtěte si názor odborníka MUDr. Petr Tláskala, CSc. Vysvětlí vám, proč je důležité snídat. Jaké procesy v těle včasná snídaně nastartuje, a proč organismus bez snídaně strádá. Zároveň vám poradí, jaké potraviny jsou ke snídani nejlepší a proč.
Snídaně je prvním jídlem, které většina z nás konzumuje. Vynechávání snídaně, jako prvního denního jídla, je však relativně časté. V roce 2002 jsme ve FN Motol krátkodobě hodnotili děti, které ráno odmítaly snídaně. Bylo jich přibližně 11%.
Snídaně by měla tvořit přibližně 20 % potřeb celkového denního energetického příjmu. Význam potřeby příjmu potravy a tekutin po probuzení vyplývá z přirozených procesů našeho metabolismu. Náš mozek potřebuje trvalý příjem cukru glukózy. Jeho přirozené rezervy jsou malé, lokalizované v játrech. Když se tyto rezervy v průběhu nočního lačnění vyčerpají, musí se v organismu aktivovat další reakce, které začnou z jiných zdrojů tuto glukózu vytvářet. Náš organismus je na tyto momenty připraven, vnitřní prostředí se nemění.
Nicméně některé studie, například u dětí ukazují, že vynechávání snídaní zhoršuje jejich pozornost a visuální vnímání. V dlouhodobých studiích se však ukazuje ještě i něco jiného. Především to, že lidé, kteří vynechávají snídaně, mají většinou celkově horší skladbu jídelníčků. Celodenně konzumují více tuků, méně některých minerálních látek a stopových prvků či vlákniny. Tito lidé mají také větší sklon k rozvoji obezity a tím i ohrožení svého zdraví dalšími komplikacemi. Ukazuje se, že z tohoto hlediska není pouze podstatné přijímání či nepřijímání snídaní. Je to i jejich kvalita. Například v USA proběhla studie u 9500 dětí, které konzumovaly snídaně s obsahem cereálií, bez obsahu cereálií nebo nesnídaly. U dětí, které ve svém ranním jídelníčku měly cereálie, bylo zaznamenáno nejen lepší složení přijímaných nutrietů, ale projevovalo se to i v menší tendenci těchto dětí k rozvoji obezity, což je žel problém současné civilizace. V našem zhodnocení různých ranních jídelníčků se ukázalo, že z tohoto hlediska nejlepší formou snídaně jsou cereálie s mlékem či mléčným výrobkem, kdy si tak náš organismus nejlépe doplní i potřebný vápník a kvalitní bílkovinu.
Cereální snídaně s jogurtem
Snídaní začíná první jídlo našeho dne. Výběr vhodných složek naší snídaně vychází většinou z našich zvyklostí, chuťových preferencí, ze snadné ranní přípravy a z potravin, které máme pro tento výběr k dispozici. Pokud jsme na dovolené někde v hotelu, je dnes již pravidlem výběr formou „švédských“ stolů, kde lze nalézt vše, co běžně lidé ráno konzumují. Doma většinou tento výběr nemáme. V uvedeném příspěvku bych chtěl prezentovat několik studií, které se zabývají konzumací snídaní.
Situaci s výběrem snídaně neřeší nebo minimálně řeší ti, kteří nesnídají nebo snídají nepravidelně. Podle studie TNS AISA, která byla provedena u 2016 dospělých lidí je to u 48% české a 52% slovenské populace. V dětském věku jsou tato čísla významně nižší, ale rovněž alarmující. Studie provedená v Anglii u 4326 dětí ve věku 10-16 let například prokázala, že děti, které nepravidelně nebo ojediněle konzumovaly snídani, byly ve srovnání se skupinou pravidelně snídani konzumujících dětí více obézní a pohybově byly méně aktivní.
Ukazuje se i v jiných studiích, že chybějící snídaně následně zvyšuje apetit dětí k vyššímu příjmu potravy v další části dne. Zdravotně horší životní styl, ke kterému patří i odmítání snídaní nebo nepravidelný stravovací režim, se častěji prokazuje u pacientů s nemocemi srdce a cév, ale i jiných nemocí. Ukazuje se však, že nejen pravidelnost příjmu snídaně, ale i její nutriční hodnota ovlivňuje stav výživy. Snídaně, které jsou bohaté na vlákninu, cereální složky, ovoce a nepříliš tučné mléčné výrobky vedou ke snížení rizika rozvoje obezity a cukrovky druhého typu.
Cereální snídaně s mléčnou složkou přináší organismu potřebný vápník, železo, vitaminy skupiny B, zvláště pak kyselinu listovou. Z uvedeného vyplývá, že pravidelná konzumace kvalitní snídaně ovlivňuje příznivě náš metabolismus, a posiluje tak naše zdraví.
MUDr. Petr Tláskal, CSc.
Předseda Společnosti pro výživu a primář dětské polikliniky FN Motol
Nový komentář
Komentáře
jogurt by na lacno nedala musim met prvne pecivo a pak ten jogurt
Ráno zapiju vlažnou vodou lék. Dopoledne vypiju jem půl litru neslazené bílé kávy. Potom až obědvám.
koukám, že s tím budu muset opravdu něco udělat, jinak se těch kil na víc nezbavím
Taky si myslím, že snídaně je vlastně ze všech jídel nejdůležitější.
I když cereálie zrovna nemusím.
k snidani hezky cajicek , loupacek nebo chleb s marmeladkou...
věřím, že je snídaně důležitá a snažím se snídat hned po probuzení, jen občas vynechám
ifulinkaa — #17 tak takovým startováním bych tak leda měla nastartovaný běh na záchod
femme — #9 pak se nemůžete řídit radou, že po probuzení byste žaludek měli nastarvat vodou s citronem a na tu se nesmí půlhodinu jíst... nějak mi tyto "osvědčené" rady nesedí k sobě. buď jedno, nebo druhé.
Florencie — #8 to asi ne, já snídám do 5 minut od vstávání.
Pan doktor ma příznačné jméno,cerealie mám moc rada,celozrnne pečivo taky
Cereálie moc nemusím, ale většinou snídám celozrnné pečivo.
Snídám pravidelně, ale cereálií tam moc není.
Florencie — #11 určitě nás bude hodně
ale hlavní je, že snídáme........a s chutí
femme — #9 V pracovních dnech to taky nezvládám, jenom o víkendech
Tláskal
pamatuju si, jak mi doma říkávali, že toho moc ztláskám
Florencie — #8 někde jsem četla, že by čověk měl snídat snad půl hodiny od probuzení
to dodržím max.o víkendech, jinak vstávám před 6.30h. a tak brzo snídat fakt nemůžu
Zajímalo by mě, jak dlouho po probuzení se jídlu dá ještě říct snídaně? Vstávám v šest a snídám v 9. Je to ok?
obavam se, ze se tu michaji opet jablka s hruskami. Je nepochybne dulezite, aby snidali deti. Jejich organismus roste, rano je hladina rustoveho hormonu po spanku nejvyssi, nejlepe se utilizuje glukoza, navic si detsky organismus neumi tak snadno delat zasoby glykogenu jako dospeli.
Nevim ale o zadne studii, ve ktere by byl zminen stejny nebo energeticky podobny jidelnicek u DOSPELYCH, kde by jedna skupina snidala a druha ne a ta druha mela nejake zdravotni problemy typu zvysene riziko obezity, vyssi cholesterol, vyssi riziko hypoglykemie.
To, ze nektere studie porovnavaji obecne lidi, kteri snidaji s temi, kteri nesnidaji a vyvozuji z toho, ze ta prvni skupina je zdravejsi, to muze klidne byt korelace, zadna kauzalita...
Takze deti urcite ano, nic proti, pane primari. Nemam ani nic proti dospelym, kteri pravidelne snidaji. Neni to ale podminka , bez ktere by nebyl mozny zdravy a vyvazeny jidelnicek. S tim proste nesouhlasim... Ja se domnivam, ze telu je po spanku nutne dodat predevsim tekutiny, o ktere prijde pocenim pres noc... ale zasob, ze kterych muzeme energeticky brat, ma vetsina ceske populace vice nez dost a kdyz nekdo rano hlad nema a vecer nedela najezdy na lednicku, tak - dle meho - nic neriskuje
Snídám pravidelně každý den,i když poněkud později.
Bez snídaně bych nemohla odejít z domova,cereálie milují především děti, já si ráda dám jogurt,někdy pečivo s máslem nebo buchtu a nesmí chybět kafíčko.