Včerejší vinné soutěže se zúčastnilo celkem 188 z vás a necelá polovina odpověděla správně. Přívlastková vína jsou taková, která obsahují minimálně 19° přírodní cukernatosti. To znamená, že na kilo hroznů je v nich od přírody 19g cukru. Není úplně jednoduché vypěstovat u nás taková vína, ještě složitější je z nich potom udělat kvalitní mok.
Ono je to vlastně celé už dnes taková alchymie. Víno se prakticky všude zpracovává metodou řízeného kvašení (za stálé, uměle udržované teploty) a většinou se používají nerezové tanky (krom vinných specialit z dubových sudů).
Se správnou odpovědí jsme vylosovali nick Aludnev, kterému tímto gratuluji. Aludnev sice napsala i vína nepřívlastková, ale ve správném pořadí, takže cena může být udělena.
Přišlo i několik vyčerpávajících odpovědí, z nichž nejlepší asi poslala Handa, takže ji zde pro poučení všech uvádím a připisuji jí 30 bodů do soutěže (jen si nejsem jist tím mrazem, možná je to o jeden méně):
Kabinet - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 19 stupňů cukernatosti. Pozdní sběr - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 21 stupňů cukernatosti. Výběr z hroznů - vyrábí se z hroznů, které dosáhly nejméně 24 stupňů přírodní cukernatosti. Většinou těžké víno s větším obsahem alkoholu, vhodné k slavnostní příležitosti. Výběr z bobulí - výběr bobulí, které dosáhly nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti. Vysoce aromatická, většinou úžasná vína. Hrozny, které v dlouhém teplém podzimu visí na keřích, zvolna vysychají, a v bobulích zůstává pouze koncentrovaná šťáva. Výběr z cibéb - víno vyrobené z hroznů napadených ušlechtilou plísní šedou, nebo z přezrálých bobulí, které dosáhly cukernatosti nejméně 32 stupňů. Tato plíseň spotřebuje větší část vody obsažené v bobulích a ty se pak pečlivým ručním výběrem sklízí. Ledové víno - vyrábí se z hroznů sklizených při teplotách -7 °C a nižších. Hrozny zůstávají v průběhu sklizně a zpracování zmrazeny. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti. Je vhodné pro slavnostní příležitosti. Slámové víno - vyrábí se z pečlivě vybraných hroznů, které byly před zpracováním skladovány na slámě či rákosu nebo byly zavěšeny ve větraném prostoru alespoň tři měsíce. Získaný mošt musí vykazovat nejméně 27 stupňů přírodní cukernatosti. Po celou dobu dochází k odpařování vody z bobulí, v závěru jsou podobné rozinkám. Na zdraví připíjí Handa.
Nový komentář
Komentáře
Gratuluji
monca13 Máš pravdu ale chtěli aspoň 5 přívlastkových jak jdou za sebou a to je dobře.
NLUDNEV: neptali se jen na přívlastková vína? K těm snad patří kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí a slámové víno - podle mě ta odpověď nebyla správná
.
A já gratuluji a závidím
sue: sohlasim, je to obsaný z wikipedie, co pravidla citace? - apostrofy a zdroj by měl být uveden
Moje odpověď byla taková.1-Stolní.2-Zemské.3-Odrůdové jakostní.4-Kabinet.5-Pozdní sběr.6-Výběr z hroznů.7-Výběr z bobulí.8-Ledové.9-Slámové.10-Archivní.
sue:
taky jsem neodpověděla tak podrobně,nebot´ jsem to asi nedomyslela,ale odpověděla taky,a gratuluji
ale výherkyním samozřejmě gratuluji a nezávidím
odpověděla jsem také správně, ale podle otázky jsem myslela, že jde jen o druh a pořadí, takže jsem neodpověděla tak podrobně
sue-Já se omlouvám za to že jsem se ozvala.
ALUDNEV: no za redakci se neomlouvej
sue tak promiń.
opsanou diplomku vam taky nikdo neuzna...
ALUDNEV: to byla reakce na Handu,ktera za to dostala 30 bodu, jindy nas redakce peskuje za to,ze nemame opisovat z netu a ted za to dava odmenu.Aspon si redakce ma overit, ze to neni doslova opsane z netu.
Heisy.sue takhle doslova jsem to tam nepsala měla jsem to jednoduše./Odrůdové jakostní.Kabinet.Pozdní sběr atd.../
blahopřeju
moc blahopřeji,já to nevěděla
gratuluji