Pokud se budete celé masopustní období držet této pranostiky, vězte, že vás okolí bude nejspíš považovat za notorického povaleče nebo spícího medvěda v lidské podobě, který se budí až s prvním jarním sluncem, ale nedejte se, vy přece jen vyznáváte staré tradice, které se ostatním pomalu vytrácejí z povědomí. Nestyďte se a dokažte jim, že čekání na slunce se dá zpříjemnit třeba veselými karnevalovými maskami, přineste do práce voňavé domácí koblihy, jitrnice nebo pálenku a uvidíte, že řeč bude konečně o něčem jiném než o zimě bez sněhu a globálním oteplování. A nezapomeňte připomenout hubnoucím kolegyním, že s dietou by měly začít až koncem masopustu, jinak stejně nebude účinná.
Masopustu se na Moravě říkávalo fašank, což je zřejmě zkomolenina německého Fasching (masopust), pro označení maškarních zábav a plesů dnes používáme slovo karneval. Karneval pochází zřejmě ze spojení dvou latinských slov: carne – maso a vale – sbohem, významově se rovná masopustu a dále připomíná, že masopust byl původně svátkem pohanským, který slavili už staří Římané. Zimní slunovrat si připomínali veselými náboženskými svátky, na počest boha Saturna nazvanými saturnálie.
Multi-tabs 1. - Václav Havel
Jestli vyrážíte na maškarní bál a chcete být opravdu „in", vsaďte na osvědčenou klasiku – sežeňte si kamaráda či kamarádku (partnera nedoporučuji), který bude ochoten jít za medvěda, a vy sami můžete jít za medvědáře či žida. Tradici neporušíte, ani když půjdete za koně, v tomto případě budete potřebovat také dvě nohy navíc, nebo můžete vyjít jako babka s nůší. Tyto postavy se na staročeských masopustních slavnostech objevovaly nejčastěji. A dělejte pořádný rámus, abyste konečně vyhnali ducha zimy! Ale jestli nechcete mít hned léto, tak to s tím pokřikem nemusíte zas tak přehánět.
A nakonec malý tip pro nespolečenské typy, jejichž nejlepší přítelkyní je kuchyně:
Jednoduché koblihy
Připravte si:
máslo
4 lžíce rumu
2 lžíce cukru
1 lžíci citronové šťávy
lžičku citronové kůry
1 vejce
mléko
špetku soli
3 dkg kvasnic
1 kg polohrubé mouky
Postup:
Do mísy dáme 2 lžíce rozpuštěného horkého másla, přilijeme skleničku rumu, přidáme 2 lžíce cukru, citronovou šťávu a kůru. Ve vlažném mléce rozkvedláme 1 celé vejce, připojíme sůl, kvasnice, kilo mouky a vlažné mléko přiléváme tak dlouho, až bude těsto vláčné jako na buchty. Těsto propracujeme, až se nebude lepit k míse, necháme jej kynout. Pak se popráší moukou a rozválíme ho na cca centimetrový plát. Kolečka můžeme vykrajovat třeba skleničkou. Na každé kolečko dáme kousek zavařeniny nebo povidel, přikryjeme ho prázdným kolečkem a přimáčkneme, aby zavařenina nevyčnívala. Důležité je vytvořit okolek.
Do hrnce dáme sádlo, můžeme přidat i máslo, a když se začne hodně škvařit, vložíme tam koblihy spodní stranou nahoru, aby volně plavaly, a ihned přikryjeme poklicí. Za minutu poklici sejmeme, koblihy obrátíme lopatkou a necháme je nepřikryté smažit, až budou zespodu růžové, což trvá zhruba 1,5 až 2 minuty. Koblihy pak klademe na savý papír, aby se z nich dostala přebytečná mastnota, a rychle pokračujeme v pečení, aby se omastek nepřepálil.
Zdroj: www.nekultura.cz
Nový komentář
Komentáře
Takové slavnosti se mi líbí, je to sranda, škoda, že už se spoustu tradic nedrží
1 vejce na kilo mouky? to se mi zdá málo