Zlaté slunce můžete mít i vy

Jak již napovídá kulatý tvar mazance a koláčů, tyto sladkosti symbolizovaly slunce a solární božstva. Původně se obětovaly bohům, teprve později je konzumovali lidé na hostinách slavností jarní rovnodennosti. Víte, že mazanec se původně nepekl sladký, nýbrž slaný? Plynule přešel do oslav křesťanských Velikonoc tím, že jej těsně před pečením hospodyně požehnala, tj. udělala doprostřed malý křížek. Správně by se měl zadělávat na Bílou sobotu a dělá se ze stejného kynutého těsta jako vánočka. Pokud jej potřete rozšlehaným vejcem, bude po upečení zlatý jako slunce.

Příběh o nejznámější zradě na talíři

Typickou sladkostí upomínající na Ježíšův příběh jsou jidášky, charakteristické tvarem stočeného pruhu těsta. Podle křesťanského výkladu to prý symbolizuje provaz, na němž se oběsil Jidáš. Prozaičtější lidové vysvětlení praví, že vzniklo ze zbytků těsta po předchozím pečení. Připravují se na Zelený čtvrtek z bílé mouky a medu.

Recept na vosí hnízda najdete ZDE

Také vás budí zpěv ptáčků?

Ptáci jsou všeobecně symbolem jara. Pojí se k nim hnízdo jako symbol domova a své pranostiky mají i jednotlivé druhy – fénix, sova, skřivan. My se ale podíváme na prozaického opeřence, a to na slepici. Slepice jako symbol matky, která se stará o svá vajíčka a poté o kuřátka. Ta jsou symbolem plodnosti, někdy i oběti a zároveň jsou neodmyslitelnou výslužkou.

Kynutý velikonoční věnec s vejci

Příprava:
20 minut + 60 minut kynutí těsta

Pečení:
45 minut

Suroviny na 1 věnec – cca 10 porcí

  • 200 ml mléka
  • 30 g droždí
  • 3 žloutky
  • 4 celá vařená vejce
  • 100 g másla
  • 100 g bio cukru z řady Korunní cukr
  • 1 vanilkový cukr
  • 500 g polohrubé mouky
  • Špetka soli
  • Nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 50 g rozinek
  • 50 g nasekaných mandlí
  • Mouka na pomoučení válu
  • 1 vejce na potření těsta
  • Korunní cukr moučka v mlýnku

Postup

Nejprve si připravíme kvásek: do 100 ml vlažného mléka rozdrobíme droždí, přidáme lžičku cukru a lžíci mouky. Pořádně rozmícháme a necháme na teplém místě kynout. Změklé máslo, oba cukry a žloutky utřeme do pěny. Přisypeme mouku, sůl, jemně nastrouhanou kůru z citronu a spolu s kváskem a zbytkem vlažného mléka zaděláme těsto. Směs by měla být hustá a neměla by se lepit k míse ani vařečce. Poté zapracujeme rozinky a mandle. Mísu přikryjeme a necháme ji na teplém místě 40 minut vykynout. Na válu rozdělíme těsto na 3 díly a vypracujeme z nich prameny. Ty splétáme jako cop a konce spojíme do věnce. Přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vmáčkneme do něj 4 vece. Doprostřed dáme čočku zabalenou v alobalu, aby se snadněji zachoval kulatý tvar. Věnec necháme ještě 20 minut kynout pod utěrkou. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme loupanými mandlemi a pečeme v předehřáté troubě na 200 °C. Po 15 minutách ztlumíme na 180 °C a ještě 30 minut dopékáme. Vychladlý věnec posypeme moučkovým cukrem.

Více na KORUNNICUKR.CZ



Reklama