Minulý týden jsem se na přednášce dozvěděla, že v lidských střevech žije až 1 kg bakterií. Ne, nedělám si legraci. Vím, jak vypadá kilo cukru… Ale představit si kilo živých bakterií, které sídlí v mém tlustém střevě, no uznejte, to není jednoduché. Chtěla jsem zjistit, zda je to opravdu tak a proč musíme o své břicho pečovat i zevnitř.
Opravdu máme ve svých střevech cca 0,5 - 1 kg živých bakterií. Celkem tu žije kolem 500-1000 druhů mikroorganismů, které tvoří tzv. střevní mikroflóru. Asi by stálo za to poznat je blíž. Kde se vzaly a proč je jich tolik?
Kdy se objeví první bakterie v našich střevech?
K prvnímu osidlování našich střev mikroorganismy dochází již při porodu a během prvních hodin života. Nejdříve se v nás uvelebí Bifidobakterium a Laktobacilus. Jaké další druhy bakterií budou postupně střeva osidlovat, závisí hlavně na potravě, kterou přijímáme po narození. U každého z nás se složení střevní mikroflóry ustálí ve věku kolem 2–3 let.
Přemýšlíte stejně jako já, k čemu nám těchto speciálních „0,5–1 kg“ bakterií je?
Člověk a jeho střevní mikroflóra si navzájem poskytují řadu výhod, a to ve formě živin, nebo v podobě ochrany před jinými mikroby, kteří v tomto spojenectví nežijí. Naši „nájemníci“ tedy neustále dávají pozor na to, aby ve střevech nedošlo k růstu a přemnožení škodlivých bakterií. Podílejí se na trávení potravy a současně přispívají k výživě našeho organismu produkcí důležitých vitaminů. Právě proto bychom se o ně měli pravidelně starat.
Jak mohu zachovat rovnováhu svého zažívání?
K jejímu narušení může dojít celkem snadno, např. nevhodným složením stravy. Nejlepší prevencí narušené mikroflóry je dodávat střevům každý den vydatnou porci těch správných bakterií. Chce to však vybírat živé probiotické kmeny mající prokazatelně pozitivní a klinicky ověřené účinky na střevní mikroflóru (např. Bifidobacterium DN – 173010, které je obsaženo ve všech výrobcích Activia). Překvapilo mě, že o účinnosti daného probiotika rozhoduje nejen typ přítomné bakterie, ale také její koncentrace a doba přežití v trávicím traktu. Netušila jsem, že probiotické bakterie neosidlují naše střeva natrvalo, ale že opustí náš střevní trakt poté, co v něm splní svou úlohu. Proto je důležité konzumovat probiotické mléčné výrobky pravidelně, nejlépe denně.
Co z toho všeho vyplývá? Pečujte o své zažívání!
Naše střevo prostě NENÍ odpadní trubka. Je to velmi důležitý orgán, ve kterém se odehrává obrovské množství pochodů spojených jak se vstřebáváním živin, tak s vylučováním nestravitelných zbytků potravy. Současně zde trvale sídlí velmi výkonné bakterie tvořící střevní mikroflóru.
Aby naše tlusté střevo bylo zdravé a správně fungovalo, musíme jeho mikroflóru neustále udržovat v potřebné rovnováze. A to je otázka nejen životního stylu a stravování, ale i pravidelného dodávání dostatečného množství správných probiotických bakterií. Jedině tak můžeme předcházet možným problémům se zažíváním.
Pokud budete mít chvilku času, mrkněte na internetu na Bifidobacterium DN – 173010 (pod obchodním názvem Bifidus ActiRegularis®) a také na www.activia.cz
Nový komentář
Komentáře
Zas jsem spokojenější,nejsem tlustá,přemnožily se mi bakterie,hurá.
Takže mám o 1kg tuku méně, jsou to bakterie. Ještěže tak.