Kde je zase ten zázvor, sakra! Čert aby se v tom vyznal! Vykašlu se na něj! Občas tato slova používáte, nebo snad ne?
„Kde je zas ten zázvor (pepř, kmín, paprika, bobkový list atd.), sakra!" Mnoho z nás si takto posteskne, když nemůže při vaření najít zrovna to „pravé“ koření.V kuchyni máme mít totiž koření hned po ruce. Nejlépe v kořenkách na polici blízko sporáku. Nebo v sáčcích, které můžeme dát do zásuvek u dna horních skříněk. Ale, co si budeme povídat, ne každá je má perfektně seřazené dle abecedy a nechává ho v sáčcích, které koupila, a pak se hrabe v té hromadě a nemůže najít to, co zrovna potřebuje.
Jak mají vypadat kořenky? Měly by být z tmavého skla, protože přímé světlo koření vadí. Také by měly dobře těsnit, aby koření „nechytlo“ vlhkost. Potom totiž ztrácí rychle aroma. A na kořenkách bychom měli mít nalepené velké nálepky, abychom se nespletli.
Dnes ale výrobci kuchyní nabízí i zásuvky ve stylu kuchyně – moderní volně položené, frézované, přímo zasazené do horní skříňky, nebo rustikální porcelánové. Výrobci doplňků také nabízí sety kořenek k zavěšení do kuchyňského obkladu. Na dlouhou tyčku si potom vedle kořenek můžeme zavěsit další příslušenství k vaření, výsledek vypadá velmi hezky. A my se při ochucování pokrmů nespleteme.
Vypadá to hezky, ale často ještě narazím na domácnost, kde mají kořenky v lahvičkách od dětské přesnídávky. Moje teta jich má celou krabici. Krabici s velkým K. Všechny lahvičky mají nálepku, ale než něco najdete, chvíli to trvá. A když máte náhodou smůlu, odkáže vás na další, o „trochu" menší, krabičku. Pak si říkáte: „Čert aby se v tom vyznal!“ a nejraději byste použila jen sůl. Sůl je sice nad zlato, ale ono to bez koření někdy nejde a svíčková bez bobkového listu a černého pepře jaksi není to pravé...
Kde máte koření schované Vy? Že je necháváte v sáčcích, jak jste je koupily v obchodě? Nebo je úhledně přesypáváte do kořenek? Do jakých? Nalepujete nálepky se jmény?
Napište mi, ať vím, kde máte pepř a sůl!
Reklama
Reklama
Nový komentář
Přispět do diskuze můžete po ZAREGISTROVÁNÍ a
PŘIHLÁŠENÍ,
nebo přihlášení přes Facebook
Přihlášení
Komentáře
Meander
Samík97: Nemám porcelán. Ale už mi spadla do dřezu piksla s kávou a rozbila mi skleničky na víno.
Samík97
Meander: 11. Takhle jsem je mívala zrovna jak ty ,dokud mi pádem do dřezu nerozbily spousty porcelánu.
Meander
Manx: Nevím, co to je zač. Bylo to světle červené a na pohled to vypadalo neškodně.
Kadla
Manx: A co teprv takový orální sex
Kadla
Vivian: My gurmáni to používáme místo kokainu
Vivian
Kadla: já mám naopak tmavší obyč. papriku, teď jsem se byla kouknout A pamatuj si, co je to tmavší a co je to světlejší... A třeba oregano od majoránky bych taky nepoznala, zelená drť jako zelená drť
Vivian
Manx: no ale není moc dobrý nápad čichat chilli... Když se ti to dostane do nosu...
Kadla
Vivian: Chilli má o dost tmavší barvu, ještě jsem se nespletla. Obojí používám hodně často (mám maďarskou krev )
Meander
Ségra má na chalupě jednu kořenku s nápisem "Velmi, ale opravdu VELMI pálivá paprika". Já tomu nevěřila...
Vivian
Kadla: (9) no já nevím, ale třeba sladkou papriku od chilli pouhým pohledem nepoznám, to prostě musí být popsané
Kassy
Na privátě máme koření ve skleničkách od přesnídávek nebo v sáčkách z obchodu ve skříňce. Máme tu strašně malou kuchyň. Ale doma u rodičů máme krásné skleněné kořenky s tištěnými popisky na stříbrném samolepicím papíře pěkně uspořádané na poličkách na stěně proti sporáku ve třech řadách nad sebou. Před pár roky jsme si s těmi poličkami a skleničkami s tátou pěkně vyhráli. Do té doby bylo nejpoužívanější koření v plastových kořenkách z vnitřní strany dvířek kredence a zbytek naprosto nepřehledně v sáčkách. Pak došla tátovi trpělivost (u nás vaří hlavně on). Trochu šok nastal, když jsme tenkrát spočítali, kolik druhů koření a kořenících směsí běžně požívá a zjistili jsme, že je jich přes 50.
Lyoness
Tak to ja taky pouzivam ty uzke sklenicky od oliv :) Jsou prakticke a pekne. Ze sacku s korenim si vzdy vystrihnu nazev a prilepim sirokou izolepou. Pohoda. Vypada to docela dobre, je to prakticke a jsou zavrene ve skrince, takze jsou ve tme
Ťapina
Ty nejpoužívanější mám ve skleněných kořenkách, ale tolik by se mi jich do skříňky nevešlo, takže něco je i v pytlících.
Mickey Mouse
Neumím si představit, že bych nechal koření v papírových sáčkách. Čirých skleněných kořenek mám víc než 50, protože mám rád jídla, která mají více vůní a chutí. A do kořenek schovávám také různé kořenící směsi, často cizokrajné.
Kadla
Jo, někdo tady říkal, že nerad zázvor. Já ho taky běžně nepoužívám, ale tuhle jsem u brášky pila něco jako horký zázvorový čaj a bylo to strašně dobré. Bylo to ve skleněné karafě, nastrouhaný (čerstvý) zázvorový kořen, máta, limetka, vše zalito vařící vodou. Vážně to bylo výborné.
SStream
Já mám koření ve skleničkách od oliv - vysoké, úzké, padnou do ruky. Mám jich cca asi 10, méně používané koření mám v sáčcích ve skříňce. Paprika, pepř, bobkový list, provensálské a tymián jsou po ruce vždycky. Jo a nálepky jsem použila z jednoho vydání PŽ. Nic extra ale jsou čitelné
vininka
Vivian: V tom případě jsem taky barbar.....
Meander
Koření mám ve skleničkách od Jihočeského jogurtu. A protože jsem malá, tak na ně do té skříňky nevidím a pořád je shazuju do dřezu.
davies
některé koření mám ve skleničkách a málo používané v pytlících v doze. já to ale s vařenim nepřehánim.
Kadla
Má průhledné, skleněné kořenky ve skříni. Když jsou celý den uloženy ve tmě, nevím, proč by musely být v tmavém skle. A když jsou z čirého bílého skla, nevím, proč by musely být označeny. Přece všechny druhy koření poznám, zas tolik jich nepoužívám (asi jen 20...)
Nový komentář
Komentáře
Samík97: Nemám porcelán.
Ale už mi spadla do dřezu piksla s kávou a rozbila mi skleničky na víno.
Meander: 11. Takhle jsem je mívala zrovna jak ty ,dokud mi pádem do dřezu nerozbily spousty porcelánu.
Manx:
Nevím, co to je zač. Bylo to světle červené a na pohled to vypadalo neškodně.
Manx: A co teprv takový orální sex
Vivian: My gurmáni to používáme místo kokainu
Kadla: já mám naopak tmavší obyč. papriku, teď jsem se byla kouknout
A pamatuj si, co je to tmavší a co je to světlejší...
A třeba oregano od majoránky bych taky nepoznala, zelená drť jako zelená drť
Manx: no ale není moc dobrý nápad čichat chilli... Když se ti to dostane do nosu...
Vivian: Chilli má o dost tmavší barvu, ještě jsem se nespletla. Obojí používám hodně často (mám maďarskou krev
)
Ségra má na chalupě jednu kořenku s nápisem "Velmi, ale opravdu VELMI pálivá paprika". Já tomu nevěřila...
Kadla: (9) no já nevím, ale třeba sladkou papriku od chilli pouhým pohledem nepoznám, to prostě musí být popsané
Na privátě máme koření ve skleničkách od přesnídávek nebo v sáčkách z obchodu ve skříňce. Máme tu strašně malou kuchyň. Ale doma u rodičů máme krásné skleněné kořenky s tištěnými popisky na stříbrném samolepicím papíře pěkně uspořádané na poličkách na stěně proti sporáku ve třech řadách nad sebou. Před pár roky jsme si s těmi poličkami a skleničkami s tátou pěkně vyhráli. Do té doby bylo nejpoužívanější koření v plastových kořenkách z vnitřní strany dvířek kredence a zbytek naprosto nepřehledně v sáčkách. Pak došla tátovi trpělivost (u nás vaří hlavně on). Trochu šok nastal, když jsme tenkrát spočítali, kolik druhů koření a kořenících směsí běžně požívá a zjistili jsme, že je jich přes 50.
Tak to ja taky pouzivam ty uzke sklenicky od oliv :) Jsou prakticke a pekne. Ze sacku s korenim si vzdy vystrihnu nazev a prilepim sirokou izolepou. Pohoda. Vypada to docela dobre, je to prakticke a jsou zavrene ve skrince, takze jsou ve tme
Ty nejpoužívanější mám ve skleněných kořenkách, ale tolik by se mi jich do skříňky nevešlo, takže něco je i v pytlících.
Neumím si představit, že bych nechal koření v papírových sáčkách. Čirých skleněných kořenek mám víc než 50, protože mám rád jídla, která mají více vůní a chutí. A do kořenek schovávám také různé kořenící směsi, často cizokrajné.
Jo, někdo tady říkal, že nerad zázvor. Já ho taky běžně nepoužívám, ale tuhle jsem u brášky pila něco jako horký zázvorový čaj a bylo to strašně dobré. Bylo to ve skleněné karafě, nastrouhaný (čerstvý) zázvorový kořen, máta, limetka, vše zalito vařící vodou. Vážně to bylo výborné.
Já mám koření ve skleničkách od oliv - vysoké, úzké, padnou do ruky. Mám jich cca asi 10, méně používané koření mám v sáčcích ve skříňce. Paprika, pepř, bobkový list, provensálské a tymián jsou po ruce vždycky. Jo a nálepky jsem použila z jednoho vydání PŽ. Nic extra ale jsou čitelné
Vivian: V tom případě jsem taky barbar.....
Koření mám ve skleničkách od Jihočeského jogurtu. A protože jsem malá, tak na ně do té skříňky nevidím a pořád je shazuju do dřezu.
některé koření mám ve skleničkách a málo používané v pytlících v doze. já to ale s vařenim nepřehánim.
Má průhledné, skleněné kořenky ve skříni. Když jsou celý den uloženy ve tmě, nevím, proč by musely být v tmavém skle. A když jsou z čirého bílého skla, nevím, proč by musely být označeny. Přece všechny druhy koření poznám, zas tolik jich nepoužívám (asi jen 20...)