Kde je zas ten zázvor, sakra!
Kde je zase ten zázvor, sakra! Čert aby se v tom vyznal! Vykašlu se na něj! Občas tato slova používáte, nebo snad ne?
„Kde je zas ten zázvor (pepř, kmín, paprika, bobkový list atd.), sakra!" Mnoho z nás si takto posteskne, když nemůže při vaření najít zrovna to „pravé“ koření. V kuchyni máme mít totiž koření hned po ruce. Nejlépe v kořenkách na polici blízko sporáku. Nebo v sáčcích, které můžeme dát do zásuvek u dna horních skříněk. Ale, co si budeme povídat, ne každá je má perfektně seřazené dle abecedy a nechává ho v sáčcích, které koupila, a pak se hrabe v té hromadě a nemůže najít to, co zrovna potřebuje.
Jak mají vypadat kořenky? Měly by být z tmavého skla, protože přímé světlo koření vadí. Také by měly dobře těsnit, aby koření „nechytlo“ vlhkost. Potom totiž ztrácí rychle aroma. A na kořenkách bychom měli mít nalepené velké nálepky, abychom se nespletli.
Dnes ale výrobci kuchyní nabízí i zásuvky ve stylu kuchyně – moderní volně položené, frézované, přímo zasazené do horní skříňky, nebo rustikální porcelánové. Výrobci doplňků také nabízí sety kořenek k zavěšení do kuchyňského obkladu. Na dlouhou tyčku si potom vedle kořenek můžeme zavěsit další příslušenství k vaření, výsledek vypadá velmi hezky. A my se při ochucování pokrmů nespleteme.
Vypadá to hezky, ale často ještě narazím na domácnost, kde mají kořenky v lahvičkách od dětské přesnídávky. Moje teta jich má celou krabici. Krabici s velkým K. Všechny lahvičky mají nálepku, ale než něco najdete, chvíli to trvá. A když máte náhodou smůlu, odkáže vás na další, o „trochu" menší, krabičku. Pak si říkáte: „Čert aby se v tom vyznal!“ a nejraději byste použila jen sůl. Sůl je sice nad zlato, ale ono to bez koření někdy nejde a svíčková bez bobkového listu a černého pepře jaksi není to pravé...
Kde máte koření schované Vy?
Že je necháváte v sáčcích, jak jste je koupily v obchodě?
Nebo je úhledně přesypáváte do kořenek?
Do jakých?
Nalepujete nálepky se jmény?
Napište mi, ať vím, kde máte pepř a sůl!
Nový komentář
Komentáře
Samík97: Nemám porcelán.
Ale už mi spadla do dřezu piksla s kávou a rozbila mi skleničky na víno.
Meander: 11. Takhle jsem je mívala zrovna jak ty ,dokud mi pádem do dřezu nerozbily spousty porcelánu.
Manx:
Nevím, co to je zač. Bylo to světle červené a na pohled to vypadalo neškodně.
Manx: A co teprv takový orální sex
Vivian: My gurmáni to používáme místo kokainu
Kadla: já mám naopak tmavší obyč. papriku, teď jsem se byla kouknout
A pamatuj si, co je to tmavší a co je to světlejší...
A třeba oregano od majoránky bych taky nepoznala, zelená drť jako zelená drť
Manx: no ale není moc dobrý nápad čichat chilli... Když se ti to dostane do nosu...
Vivian: Chilli má o dost tmavší barvu, ještě jsem se nespletla. Obojí používám hodně často (mám maďarskou krev
)
Ségra má na chalupě jednu kořenku s nápisem "Velmi, ale opravdu VELMI pálivá paprika". Já tomu nevěřila...
Kadla: (9) no já nevím, ale třeba sladkou papriku od chilli pouhým pohledem nepoznám, to prostě musí být popsané
Na privátě máme koření ve skleničkách od přesnídávek nebo v sáčkách z obchodu ve skříňce. Máme tu strašně malou kuchyň. Ale doma u rodičů máme krásné skleněné kořenky s tištěnými popisky na stříbrném samolepicím papíře pěkně uspořádané na poličkách na stěně proti sporáku ve třech řadách nad sebou. Před pár roky jsme si s těmi poličkami a skleničkami s tátou pěkně vyhráli. Do té doby bylo nejpoužívanější koření v plastových kořenkách z vnitřní strany dvířek kredence a zbytek naprosto nepřehledně v sáčkách. Pak došla tátovi trpělivost (u nás vaří hlavně on). Trochu šok nastal, když jsme tenkrát spočítali, kolik druhů koření a kořenících směsí běžně požívá a zjistili jsme, že je jich přes 50.
Tak to ja taky pouzivam ty uzke sklenicky od oliv :) Jsou prakticke a pekne. Ze sacku s korenim si vzdy vystrihnu nazev a prilepim sirokou izolepou. Pohoda. Vypada to docela dobre, je to prakticke a jsou zavrene ve skrince, takze jsou ve tme
Ty nejpoužívanější mám ve skleněných kořenkách, ale tolik by se mi jich do skříňky nevešlo, takže něco je i v pytlících.
Neumím si představit, že bych nechal koření v papírových sáčkách. Čirých skleněných kořenek mám víc než 50, protože mám rád jídla, která mají více vůní a chutí. A do kořenek schovávám také různé kořenící směsi, často cizokrajné.
Jo, někdo tady říkal, že nerad zázvor. Já ho taky běžně nepoužívám, ale tuhle jsem u brášky pila něco jako horký zázvorový čaj a bylo to strašně dobré. Bylo to ve skleněné karafě, nastrouhaný (čerstvý) zázvorový kořen, máta, limetka, vše zalito vařící vodou. Vážně to bylo výborné.
Já mám koření ve skleničkách od oliv - vysoké, úzké, padnou do ruky. Mám jich cca asi 10, méně používané koření mám v sáčcích ve skříňce. Paprika, pepř, bobkový list, provensálské a tymián jsou po ruce vždycky. Jo a nálepky jsem použila z jednoho vydání PŽ. Nic extra ale jsou čitelné
Vivian: V tom případě jsem taky barbar.....
Koření mám ve skleničkách od Jihočeského jogurtu. A protože jsem malá, tak na ně do té skříňky nevidím a pořád je shazuju do dřezu.
některé koření mám ve skleničkách a málo používané v pytlících v doze. já to ale s vařenim nepřehánim.
Má průhledné, skleněné kořenky ve skříni. Když jsou celý den uloženy ve tmě, nevím, proč by musely být v tmavém skle. A když jsou z čirého bílého skla, nevím, proč by musely být označeny. Přece všechny druhy koření poznám, zas tolik jich nepoužívám (asi jen 20...)