Vánoce si většina z nás nedokáže představit bez smaženého kapra, řízků, bramborového salátu a cukroví. Potvrdil to také nejnovější průzkum společnosti Alfa Bio, který ukázal, že 67 % Čechů si o vánočních svátcích bez výčitek dopřává všeho, co k nim patří. Pouze 4 % se ve stravování hlídá a snaží se, aby o Vánocích příliš nehřešili.

Ačkoliv je maso mezi obyvateli České republiky stále velmi populární, mnohem více se nyní projevuje ochota lidí zkoušet nové věci a chutě, a to i o Vánocích. V dnešní době konzumuje tofu a jiné sójové výrobky 27 % Čechů a dalších 20 % je chce ochutnat. O Vánocích je různým rostlinným alternativám včetně tofu otevřeno 7 % Čechů.

V čem tkví popularita tofu a sójových výrobků

Lunter tofu obsahuje minimálně 43 % proteinů z doporučené denní dávky, vápník a další tělu prospěšné látky. Je skvělým zdrojem vlákniny, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a má příznivý glykemický index. Právě tyto benefity tofu jsou jedním z hlavních důvodů, proč ho lidé zařazují do jídelníčku (38 % Čechů). Pro 57 % Čechů je tofu způsobem, jak si zpestřit stravu a 42 % jednoduše chutná.

Pokud o Vánocích lidé zůstávají věrní tradicím a připravují na Štědrý den řízky, smaženého kapra nebo vinné klobásy, tak po vánočních svátcích by až 37 % lidí ocenilo tip na jednoduché a odlehčené recepty. Právě proto Lunter připravil výhodné vánoční dvojbalení Lunter Tofu s příchutí natural a uzené, která jsou doplněná originálními a jednoduchými recepty s tofu. Tyto recepty najdete také na YouTube kanálu LUNTER.

„Vánoce jsou pro mnohé obdobím, kdy si dopřáváme, ale po nich občas přichází výčitky svědomí. Chutné recepty s Lunter Tofu mohou nahradit některé z hůře stravitelných jídel a zároveň oživí nejen štědrovečerní tabuli, ale jako pohoštění je ocení i hosté o vánočních svátcích. Tofu totiž nevnímáme jako potravinu pro vegany a vegetariány, ale pro všechny, kteří se zajímají o zdravou stravu, kteří rádi dbají na vyvážený jídelníček a současně si chtějí vychutnat tradiční vánoční recepty. Takto připravená jídla z tofu jsou rychle hotová, zdravá a velmi chutná,“ vysvětluje Anna Buzinkay, marketingová ředitelka Lunter.

LUNTER Perníkové sušenky

  • Ingredience: 1 LUNTER Tofu natural, 2 lžíce oleje, 100 g cukru, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička mleté skořice, 300 g hladké špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl
  • Postup: LUNTER Tofu natural rozmixujeme na hladkou hmotu. Olej s cukrem vyšleháme v mixéru najemno a přidáme rozmixované tofu. Mícháme při nižších otáčkách, dokud se hmoty nespojí. Pak postupně přimícháme koření, mouku, prášek do pečiva a sůl. Z hotového těsta ručně vytvoříme menší placky, které klademe na plech s pečicím papírem a pečeme 12–13 minut při teplotě 180 °C.

Vánoční zelňačka s LUNTER Tofu

  • Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g sušených hub, 2 cibule, 300 g kysaného zelí, 200 g brambor, 2 l zeleninového vývaru, 1 lžička kmínu, 1 lžička červené papriky, 1 lžička nového koření, 50 g sušených švestek
  • Postup: Nejprve sušené houby zalijeme vodou. Cibuli najemno nakrájíme a zpěníme na oleji. Pak přidáme mletou papriku, kysané zelí, na kostky pokrájené brambory a kmín. Vše zalijeme vývarem, přidáme koření a namočené houby. Vaříme doměkka asi 25 minut. Pak přidáme na malé kostky pokrájené LUNTER Tofu uzené a sušené švestky. Povaříme a dochutíme.

Hubník s LUNTER Tofu

  • Ingredience: 2 LUNTER Tofu uzené, 100 g krupice, 6 stroužků česneku, 4 housky nebo rohlíky, 1 cibule, 4 dcl mléka, 1 lžička kmínu, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli, půl lžičkypepře, 350 g sušených hub
  • Postup: Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem. Přidáme krupici a necháme nabobtnat. Změklé houby, cibuli a česnek krátce orestujeme. Přidáme majoránku, kmín a dochutíme solí a pepřem. Směs promícháme spolu s pečivem a na pánvičce si zatím orestujeme nakrájené LUNTER Tofu uzené. Hotové tofu přidáme do směsi a pak vše vložíme do vymazaného plechu. Pečeme cca 20 minut při teplotě 190 °C.

Smažené LUNTER Tofu s bramborovým salátem

  • Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g strouhanky, 3 dcl mléka, 50 g hladké mouky, sůl, olej
  • Postup: V misce smícháme mouku s mlékem a solí na hladké těstíčko. LUNTER Tofu uzené nakrájíme na požadovaný tvar, ponoříme do těsta a následně do strouhanky. Osmažíme do zlatova. Podáváme s oblíbeným bramborovým salátem.

Pečené LUNTER Tofu s červeným zelím

  • Ingredience: 1 LUNTER Tofu naturální, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sójové omáčky, 1 cibule, 1 lžička soli, 150 g červeného zelí, 1 lžíce cukru, 50 g brusinek, 2 bramborové lokše
  • Postup: LUNTER Tofu naturální nejprve marinujeme v sójové omáčce smíchané s kmínem a cukrem. V hrnci zpěníme cibuli dozlatova, přidáme kmín a cukr a zkaramelizujeme. Přidáme červené zelí, podlijeme vodou a podusíme do měkka. V závěru osolíme a přidáme brusinky. Tofu vyjmeme z marinády, necháme okapat, položíme na plech a pečeme 15 minut při 220 °C.

Více na LUNTER.CZ

Reklama