Vánoce si většina z nás nedokáže představit bez smaženého kapra, řízků, bramborového salátu a cukroví. Potvrdil to také nejnovější průzkum společnosti Alfa Bio, který ukázal, že 67 % Čechů si o vánočních svátcích bez výčitek dopřává všeho, co k nim patří. Pouze 4 % se ve stravování hlídá a snaží se, aby o Vánocích příliš nehřešili.
Ačkoliv je maso mezi obyvateli České republiky stále velmi populární, mnohem více se nyní projevuje ochota lidí zkoušet nové věci a chutě, a to i o Vánocích. V dnešní době konzumuje tofu a jiné sójové výrobky 27 % Čechů a dalších 20 % je chce ochutnat. O Vánocích je různým rostlinným alternativám včetně tofu otevřeno 7 % Čechů.
V čem tkví popularita tofu a sójových výrobků
Lunter tofu obsahuje minimálně 43 % proteinů z doporučené denní dávky, vápník a další tělu prospěšné látky. Je skvělým zdrojem vlákniny, pozitivně ovlivňuje hladinu cholesterolu a má příznivý glykemický index. Právě tyto benefity tofu jsou jedním z hlavních důvodů, proč ho lidé zařazují do jídelníčku (38 % Čechů). Pro 57 % Čechů je tofu způsobem, jak si zpestřit stravu a 42 % jednoduše chutná.
Pokud o Vánocích lidé zůstávají věrní tradicím a připravují na Štědrý den řízky, smaženého kapra nebo vinné klobásy, tak po vánočních svátcích by až 37 % lidí ocenilo tip na jednoduché a odlehčené recepty. Právě proto Lunter připravil výhodné vánoční dvojbalení Lunter Tofu s příchutí natural a uzené, která jsou doplněná originálními a jednoduchými recepty s tofu. Tyto recepty najdete také na YouTube kanálu LUNTER.
„Vánoce jsou pro mnohé obdobím, kdy si dopřáváme, ale po nich občas přichází výčitky svědomí. Chutné recepty s Lunter Tofu mohou nahradit některé z hůře stravitelných jídel a zároveň oživí nejen štědrovečerní tabuli, ale jako pohoštění je ocení i hosté o vánočních svátcích. Tofu totiž nevnímáme jako potravinu pro vegany a vegetariány, ale pro všechny, kteří se zajímají o zdravou stravu, kteří rádi dbají na vyvážený jídelníček a současně si chtějí vychutnat tradiční vánoční recepty. Takto připravená jídla z tofu jsou rychle hotová, zdravá a velmi chutná,“ vysvětluje Anna Buzinkay, marketingová ředitelka Lunter.
LUNTER Perníkové sušenky
- Ingredience: 1 LUNTER Tofu natural, 2 lžíce oleje, 100 g cukru, 2 lžičky perníkového koření, 1 lžička mleté skořice, 300 g hladké špaldové mouky, 1 lžička prášku do pečiva, sůl
- Postup: LUNTER Tofu natural rozmixujeme na hladkou hmotu. Olej s cukrem vyšleháme v mixéru najemno a přidáme rozmixované tofu. Mícháme při nižších otáčkách, dokud se hmoty nespojí. Pak postupně přimícháme koření, mouku, prášek do pečiva a sůl. Z hotového těsta ručně vytvoříme menší placky, které klademe na plech s pečicím papírem a pečeme 12–13 minut při teplotě 180 °C.
Vánoční zelňačka s LUNTER Tofu
- Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g sušených hub, 2 cibule, 300 g kysaného zelí, 200 g brambor, 2 l zeleninového vývaru, 1 lžička kmínu, 1 lžička červené papriky, 1 lžička nového koření, 50 g sušených švestek
- Postup: Nejprve sušené houby zalijeme vodou. Cibuli najemno nakrájíme a zpěníme na oleji. Pak přidáme mletou papriku, kysané zelí, na kostky pokrájené brambory a kmín. Vše zalijeme vývarem, přidáme koření a namočené houby. Vaříme doměkka asi 25 minut. Pak přidáme na malé kostky pokrájené LUNTER Tofu uzené a sušené švestky. Povaříme a dochutíme.
Hubník s LUNTER Tofu
- Ingredience: 2 LUNTER Tofu uzené, 100 g krupice, 6 stroužků česneku, 4 housky nebo rohlíky, 1 cibule, 4 dcl mléka, 1 lžička kmínu, 1 lžička majoránky, 1 lžička soli, půl lžičkypepře, 350 g sušených hub
- Postup: Rohlíky nakrájíme a zalijeme mlékem. Přidáme krupici a necháme nabobtnat. Změklé houby, cibuli a česnek krátce orestujeme. Přidáme majoránku, kmín a dochutíme solí a pepřem. Směs promícháme spolu s pečivem a na pánvičce si zatím orestujeme nakrájené LUNTER Tofu uzené. Hotové tofu přidáme do směsi a pak vše vložíme do vymazaného plechu. Pečeme cca 20 minut při teplotě 190 °C.
Smažené LUNTER Tofu s bramborovým salátem
- Ingredience: 1 LUNTER Tofu uzené, 100 g strouhanky, 3 dcl mléka, 50 g hladké mouky, sůl, olej
- Postup: V misce smícháme mouku s mlékem a solí na hladké těstíčko. LUNTER Tofu uzené nakrájíme na požadovaný tvar, ponoříme do těsta a následně do strouhanky. Osmažíme do zlatova. Podáváme s oblíbeným bramborovým salátem.
Pečené LUNTER Tofu s červeným zelím
- Ingredience: 1 LUNTER Tofu naturální, 1 lžička kmínu, 2 lžičky sójové omáčky, 1 cibule, 1 lžička soli, 150 g červeného zelí, 1 lžíce cukru, 50 g brusinek, 2 bramborové lokše
- Postup: LUNTER Tofu naturální nejprve marinujeme v sójové omáčce smíchané s kmínem a cukrem. V hrnci zpěníme cibuli dozlatova, přidáme kmín a cukr a zkaramelizujeme. Přidáme červené zelí, podlijeme vodou a podusíme do měkka. V závěru osolíme a přidáme brusinky. Tofu vyjmeme z marinády, necháme okapat, položíme na plech a pečeme 15 minut při 220 °C.
Více na LUNTER.CZ
Nový komentář
Komentáře
If you are looking for a delicious and healthy combo snack, try these recipes. They are all delicious and absolutely worth the try! Playing games like crossy road for pc after a hearty meal is always the best. Don’t miss this opportunity and try it out too. Even kids will enjoy these foods. My younger siblings love and enjoys this dish so much. Try it out too and don’t forget to install and play the games on your PC too!
Jedla jsem ho, ale na Vánoce bych si ho tedy nedala. Jinak se tedy přiznám, že neznám nikoho, kdo plánuje sváteční večeři bez masa. Všichni v mém okolí ryby nejedí. Ale vím, že chystají řízky, kuře... Ale neznám nikoho, kdo to bude mít úplně bez masa.
U nás se běžně používá.
Já dávám běžně do omáčky na špagety.
Zelňačka a hubník. tak to se pokusím zkusit. Tyto recepty mě lákají. Nikdy nevím, co z tofu. Přidávám grilované kostičky do salátů, nebo dělám plátky k bramborové kaši a rýži. Také jsem nikdy nezkoušela smažit. Zajímavé recepty - děkuji