Foto: Alena Kolaříková
Suroviny
- 150 g změklého másla
- 150 g cukru krystal
- 180 g hladké mouky
- 3 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- 30 ml velice silné kávy
- trocha mleté kávy
KRÉM
- 125 g změklého másla
- 250 g cukru moučka
- 30 ml velice silné kávy
- trocha mleté kávy (asi 1/2 lžičky)
- 1 vanilkový lusk
NA OZDOBENÍ
- čokoládová kávová zrna na ozdobu
- čokoládové hoblinky
Postup
Předehřejeme si troubu na 180 °C.
Změklé máslo vymícháme šlehačem, spolu s cukrem a vejci. Vznikne krásně krémová, nadýchaná žlutá hmota, kterou u nás doma všichni rádi ulizují. V misce smícháme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva. Je důležité řádně směs promíchat, aby se kypřící prášek dostal do celého těsta.
Smícháme sypké suroviny se sladkým žlutým základem, přidáme vlažnou silnou kávu a vanilkový extrakt. Opět důkladně promícháme a úplně nakonec přisypeme asi dvě až tři lžičky mleté kávy. Je to dobré nejen pro vůni a chuť, ale také to krásně vypadá.
Těsto naplníme asi do 3/4 papírových košíčků, které jsme vložili ještě do plechové formy na muffiny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 až 20 minut.
Z uvedeného množství těsta máme asi 16 kousků.
Upečené základy na cupcaky necháme úplně vychladnout a připravíme si krém. Ten je velice sladký, ale to už u tohoto druhu dezertů bývá. Nesmíte se jimi prostě přeplácat a spokojit se s jedním či dvěma kousky.
Změklé máslo vyšleháme s cukrem a silnou kávou, také se semínky z jednoho vanilkového lusku a s mletou kávou. Necháme ještě vychladit v lednici. Naplníme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé cupcaky. Povrch ještě dozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem a čokoládovými hoblinkami.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Jana Nováková
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Nový komentář