kavovy_cupcake.jpgFoto: Alena Kolaříková

Suroviny

  • 150 g změklého másla
  • 150 g cukru krystal
  • 180 g hladké mouky
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • 30 ml velice silné kávy
  • trocha mleté kávy

KRÉM

  • 125 g změklého másla
  • 250 g cukru moučka
  • 30 ml velice silné kávy
  • trocha mleté kávy (asi 1/2 lžičky)
  • 1 vanilkový lusk

NA OZDOBENÍ

  • čokoládová kávová zrna na ozdobu
  • čokoládové hoblinky

Postup

Předehřejeme si troubu na 180 °C.

Změklé máslo vymícháme šlehačem, spolu s cukrem a vejci. Vznikne krásně krémová, nadýchaná žlutá hmota, kterou u nás doma všichni rádi ulizují. V misce smícháme sypké suroviny – mouku, sůl a prášek do pečiva. Je důležité řádně směs promíchat, aby se kypřící prášek dostal do celého těsta.

Smícháme sypké suroviny se sladkým žlutým základem, přidáme vlažnou silnou kávu a vanilkový extrakt. Opět důkladně promícháme a úplně nakonec přisypeme asi dvě až tři lžičky mleté kávy. Je to dobré nejen pro vůni a chuť, ale také to krásně vypadá.

Těsto naplníme asi do 3/4 papírových košíčků, které jsme vložili ještě do plechové formy na muffiny. Dáme do vyhřáté trouby a pečeme asi 15 až 20 minut.

Z uvedeného množství těsta máme asi 16 kousků.

Upečené základy na cupcaky necháme úplně vychladnout a připravíme si krém. Ten je velice sladký, ale to už u tohoto druhu dezertů bývá. Nesmíte se jimi prostě přeplácat a spokojit se s jedním či dvěma kousky.

Změklé máslo vyšleháme s cukrem a silnou kávou, také se semínky z jednoho vanilkového lusku a s mletou kávou. Necháme ještě vychladit v lednici. Naplníme do zdobícího sáčku a nanášíme na vychladlé cupcaky. Povrch ještě dozdobíme čokoládovým kávovým zrnkem a čokoládovými hoblinkami.

Dobrou chuť přeje Elly.

Tofifee cupcakes

4.jpgFoto: Jana Nováková

Cupcakes se slaným karamelem

5.jpgFoto: Alena Kolaříková

Veselé lentilkové cupcakes

6.jpgFoto: Alena Kolaříková