Vyplývá to z výsledků Velkého průzkumu Káva v těhotenství, který v první polovině roku 2022 zrealizovala pražírna výběrové kávy EBENICA COFFEE, na vzorku více než 8000 těhotných a kojících žen z Čech, Slovenska, Maďarska a Polska.

e4.jpg

Podle průzkumu si téměř dvě třetiny žen myslí, že během těhotenství a kojení je vhodné příjem kofeinu omezit a až 70 % uvádí jako bezpečnou hranici pouze 1 kávu denně. V praxi si však téměř polovina dotázaných dopřeje denně 2 a více káv.

České ženy si potrpí na chuť i kvalitu
Bezkofeinová káva je i podle průzkumu nejčastější náhradou klasické kávy, po které těhotné ženy a kojící maminky sahají. A přestože z výsledků vyplývá, že ženy při jejím výběru považují za nejdůležitější faktor právě chuť, většina si bezkofeinovou kávu kupuje v supermarketu, v podobě instantní nebo kapslové kávy.

I když je třeba říci, že české ženy se poněkud vymykají průměru a v porovnání se ženami z jiných zemí ve větší míře kupují kávu přímo v pražírnách a specializovaných obchodech.

e3.jpg

„Průzkum nám ve velké míře potvrdil to, co jsme tušili už před jeho spuštěním. Ženy prostě milují chuť kávy a nechtějí se jí vzdát ani během těhotenství a kojení. Zároveň si však uvědomují, že je vhodné příjem kofeinu v tomto období omezit, a proto hledají alternativu ke klasické kofeinové kávě, na kterou jsou zvyklé. Většinou však nenacházejí adekvátní náhradu,“ vysvětluje majitel pražírny EBENICA COFFEE, Marek Fajčík.

Nejlepší káva pro budoucí maminky
I vzhledem k výsledkům průzkumu se v pražírně rozhodli vyvinout kávu, která bude určena zejména těhotným a kojícím ženám – takovou, která bude chuťově výjimečná a zároveň pro ženu i její děťátko naprosto bezpečná.

e2.jpg

Bezkofeinová káva Ebenica Mammie je ideálním řešením pro těhotné milovnice kávy. Vytvořili jsme ji s pomocí našich zákaznic, s ohledem na jejich chuťové preference a nejčastější způsob přípravy. Ebenica Mammie je vynikající brazilská 100 % arabica s plnou chutí čokolády, oříšků a karamelu, ideální pro přípravu espressa či cappuccina,“ opisuje čerstvou novinku Marek Fajčík.

Víte, jak se odstraňuje kofein?
Průzkum odhalil i to, že většina žen neví, jakým způsobem se z kávovníkových zrn odstraňuje kofein, a to i přesto, že téměř polovina dotázaných považuje metodu dekofeinizace za podstatnou.

Pravdou je, že většina káv se kofeinu zbavuje pomocí chemie, což se negativně podepisuje nejen na chuti kávy. Existuje však i metoda dekofeinace pomocí vody, která je sice nákladnější, ale mnohem šetrnější.

e1.jpg
 
„Mammie je kofeinu zbavena bezpečnou a certifikovanou Švýcarskou vodní metodou (Swiss water process), při které se nevyužívají žádné chemikálie. Díky tomu zůstává v kávě zachováno autentické aroma a chuť, jakož i vysoký podíl vitamínů, minerálů a antioxidantů. vlákniny. Můžeme tedy říci, že je nejen naprosto bezpečná, ale dokonce zdraví prospěšná. Žena si tak může i během těhotenství a kojení vychutnat svůj oblíbený šálek kávy zcela bez obav a omezení, “ uzavírá Marek Fajčík.

Reklama