Foto: Shutterstock

Vyšlehanou kávu zpopularizoval herec Jung Il-Woo, který ji ochutnal v rámci televizní show. Dal jí přezdívku Dalgona, protože mu připomínala jednu korejskou sladkost na bázi karamelu. Pěna barvou skutečně karamel připomíná, ale jinak má velmi výraznou kávovou chuť. Nebude to ovšem nic pro vás, pokud nemáte ráda sladké nápoje, respektive kávu s cukrem.

Dalgona coffee je možné si připravit jak se studeným mlékem ve stylu ledové kávy pro osvěžení, tak jako horkou variantu. Záleží na vašich preferencích.

Ingredience na 2 porce:

  • 2 lžíce instantní kávy
  • 2 lžíce cukru 
  • 2 lžíce horké vody
  • 400 ml mléka (pro zpestření můžete použít například mandlové nebo jiné)
  • volitelné: led, kakao či skořice na posypání

Postup:

Do misky si dejte kávu, cukr a vodu a šlehejte buď ručně metličkou, nebo elektrickým šlehačem, dokud se vám neudělá bohatá pěna, která připomíná vyšlehané bílky. My jsme zkoušely ruční i elektrickou variantu. První trvala přibližně deset minut a pořádně posílila svaly na rukou. Šlehač byl o poznání rychlejší, ale výsledek se od ruční práce nelišil. Mléko buď ohřejte, nebo nechte studené (případně přidejte led), rozdělte do dvou skleniček a navrch přidejte pěnu. A teď už nezbývá než ochutnávat. Vršek můžete poprášit kakaem nebo skořicí.

Foto: Shutterstock

Hodnocení redaktorky: Dlouho jsem nepila kávu vůbec. Momentálně zvládnu jen cappuccino s bohatou pěnou a cukrem, takže rozhodně nejsem tou pravou pro hodnocení kávových nápojů. Nicméně, Dalgona coffee mi moc chutnalo. Pěna sama o sobě je hodně sladká a je z ní výrazně cítit káva, proto pro mě bylo lepší, když jsem si nápoj částečně promíchala s mlékem. Potom vznikl výborný kávovo-mléčný drink. Moc chutnal i dalším členům rodiny a rozhodně jsme ho nedělali naposledy.

Foto: Veronika Bulánková

Čtěte také:

Reklama