Turecko: Káva jako hluboký prožitek
V Turecku má káva bohatou historii a je natolik ceněná, že se říká, že by káva měla být černá jako peklo, silná jako smrt a sladká jako láska. „Tradiční turecká káva se připravuje v džezvě - měděné konvičce, ve které se jemně mletá káva povaří s cukrem, dokud nevznikne hustá pěna,“ říká expertka na pražení kávy pražírny Fixi Coffee Tereza Hofbauerová. Turecká káva je nejen osvěžujícím nápojem, ale i způsobem společenského setkání a způsobem věštění z kávové sedliny.
Foto: Shutterstock
Itálie: Espresso jako symbol životního stylu
Italové jsou známí svou láskou k espressu, což je silná, malá porce kávy připravovaná pod tlakem. Espresso je podáváno v malém šálku, Italové ho pijí rychle, často přímo u baru. Je jedním ze symbolů italsky charakteristického dolce vita a Italové si nedovedou představit svůj den bez tohoto rituálu.
Foto: Shutterstock
Japonsko: Pomalý rituál pro milovníky preciznosti
„V Japonsku mají oblibu v precizní přípravě kávy pomocí dripového filtru. Tento způsob připomíná malý obřad, kdy barista s pečlivostí nalévá horkou vodu na mletou kávu, aby vznikla jemná a aromatická chuť,“ popisuje expertka na pražení kávy Tereza Hofbauerová. Tento tzv. slow coffee rituál je odrazem japonské kultury, která si zakládá na detailech a trpělivosti.
Foto: Shutterstock
Etiopie: Místo, kde se káva narodila
Etiopie je kolébkou kávy a zdejší rituál její přípravy se za stovky let téměř nezměnil. Tradiční etiopská káva se připravuje pomalu a obřadně. Praží se na pánvi, následně se namele a zalije vodou. Vše probíhá za přítomnosti rodiny a přátel a často trvá i několik hodin. Tento zážitek je pro Etiopany nedílnou součástí společenského života. „U nás se snažíme tento tradiční přístup zachovat, a proto kávu pražíme pomalu a s maximální péčí, abychom co nejvíce zdůraznili její jedinečné chuťové nuance,” popisuje Tereza Hofbauerová.
Foto: Shutterstock
Vietnam: Káva s kondenzovaným mlékem
Vietnamci milují svou “cà phê sữa đá” - kávu s kondenzovaným mlékem podávanou s ledem. Silná káva se prolévá přes filtr přímo na kondenzované mléko, které nápoji dodává bohatou, krémovou chuť a příjemnou sladkost. Tento studený nápoj je ideální do horkého vietnamského klimatu a je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak si místní kávu užívají.
Foto: Shutterstock
Zdroj: expertka na pražení kávy Tereza Hofbauerová
Nový komentář
Komentáře
Já jsem pořádně kávě přišla na chuť až vyšším věku. Dřív mi stačilo kde jaké rozpustné kafe a byla jsem spokojená. Teď už si ale víc potrpím na kvalitu, a proto jsem hledala kávu, která by mi vyhovovala. Vybrala jsem velmi dobrou https://www.francin.cz/produkt/kena-rukira-pb/ Je s nasládlou příchutí, prostě perfektní.