DSC_0091.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Když připravuji líčka, tak si dost často volím, jestli je podliju vínem nebo pivem. Tentokrát vyhrálo pivo, tmavá a nasládlá IPA. Toto svrchně kvašené pivo má vyšší hladinu alkoholu a plnou intenzivní chuť. Napadlo mě doplnit ho čerstvě namletou kávou. A nápad to byl skvělý, protože výsledná chuť byla jedinečná.

Suroviny

  • 800 g hovězích líček
  • sůl
  • pepř
  • 2 lžíce čerstvě namleté kávy
  • 500 ml piva IPA
  • trochu olivového oleje
  • 1 cibule

DSC_0103.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Postup

Připravte si velký hrnec, ideálně litinový. Rozehřejte ho a vlijte do něj tři lžíce olivového oleje. Opečte na něm kusy hovězích líček, pěkně omyté a osušené. 

Ochuťte solí a pepřem. Počkejte, až se maso ze všech stran opeče. Přidejte na velké kusy nakrájenou cibuli. Promíchejte a ještě chvilku opékejte.

Poté zalijte pivem, ochuťte kávou. Nechejte prudce vařit, až se tekutina zredukuje zhruba na polovinu. Poté zalijte vodou, přiklopte poklicí a na mírnou teplotu duste úplně doměkka. Jak dlouho? To záleží na velikosti i kvalitě líček. Bude to ale určitě minimálně tři hodiny.

DSC_0099.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Podávejte s čím chcete. Nejlépe se hodí bramborová kaše nebo noky, výborné jsou i špecle, těstoviny, tarhoňa. 

Dobrou chuť přeje Elly.

Hovězí líčka na červeném víně

1.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Vepřová líčka s olivami

2.jpg

Foto: Alena Kolaříková

Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou

3.jpg

Foto: archiv redakce