Foto: Alena Kolaříková
Když připravuji líčka, tak si dost často volím, jestli je podliju vínem nebo pivem. Tentokrát vyhrálo pivo, tmavá a nasládlá IPA. Toto svrchně kvašené pivo má vyšší hladinu alkoholu a plnou intenzivní chuť. Napadlo mě doplnit ho čerstvě namletou kávou. A nápad to byl skvělý, protože výsledná chuť byla jedinečná.
Suroviny
- 800 g hovězích líček
- sůl
- pepř
- 2 lžíce čerstvě namleté kávy
- 500 ml piva IPA
- trochu olivového oleje
- 1 cibule
Foto: Alena Kolaříková
Postup
Připravte si velký hrnec, ideálně litinový. Rozehřejte ho a vlijte do něj tři lžíce olivového oleje. Opečte na něm kusy hovězích líček, pěkně omyté a osušené.
Ochuťte solí a pepřem. Počkejte, až se maso ze všech stran opeče. Přidejte na velké kusy nakrájenou cibuli. Promíchejte a ještě chvilku opékejte.
Poté zalijte pivem, ochuťte kávou. Nechejte prudce vařit, až se tekutina zredukuje zhruba na polovinu. Poté zalijte vodou, přiklopte poklicí a na mírnou teplotu duste úplně doměkka. Jak dlouho? To záleží na velikosti i kvalitě líček. Bude to ale určitě minimálně tři hodiny.
Foto: Alena Kolaříková
Podávejte s čím chcete. Nejlépe se hodí bramborová kaše nebo noky, výborné jsou i špecle, těstoviny, tarhoňa.
Dobrou chuť přeje Elly.
Foto: Alena Kolaříková
Foto: Alena Kolaříková
Hovězí líčka s pečenou kořenovou zeleninou
Foto: archiv redakce
Nový komentář
Komentáře
Líčka miluji - vždy si je v restauraci dávám