Rády klábosíte u kafíčka? Nedovedete si představit svůj den bez kávy? Nastartuje vás? Uklidní vás? Co ještě o ní nevíte?
Káva. Pro získávání kávy se z četných druhů rostliny coffea ve skutečnosti používají jen dva druhy: Arabica a Robusta. Arabica je tou jemnější z nich. Platí co do chuti a vůně za nejušlechtilejší druh. Svoje jméno získala díky tomu, že ji Arabové v 15. století dovezli z východní Afriky do Arábie. Celých 60 procent celosvětové produkce kávy pochází právě z tohoto druhu. Druhým ekonomicky významným kávovníkem je Robusta, která představuje zhruba 40 procent celosvětové produkce. Na rozdíl od kávy Arabica ji lze pěstovat i v nadmořské výšce méně než
Původ slova káva
Slovo "káva" je odvozeno z arabského výrazu "qahwah", který znamená "síla". Původní konzumace spočívala v pouhém žvýkání kávových zrn - to byl obvyklý způsob, jakým se z kávových zrn uvolňovala ona tajemná síla, která zahání spánek a povzbuzuje duševní činnost. Věděli o ní už muslimští mystici sufové, kteří kávu hojně využívali při náboženských obřadech. Díky nim se káva v průběhu patnáctého století postupně rozšiřovala do všech částí islámského světa a odtud později i do Evropy.
Káva jako součást kultury
Káva neposkytuje pouze požitky, nýbrž přestavuje i drahocennou část kultury. V 17. století nastoupila káva své vítězné tažení po Evropě. Způsobila převratné změny v pracovním dni i společenských zvyklostech. Pozvání na kávu tak vytlačilo klasické pozvání na oběd nebo na večeři. Šlechta a vyšší měšťanstvo se raději scházely odpoledne při šálku kávy. Cukráři nabízeli nové druhy pečiva, které se mohly podávat k voňavému nápoji. Vídeňské rohlíky připomínaly svým tvarem půlměsíce vítězství nad Turky, croissant ke kávě nahradil ranní polévku jako první jídlo dne.
Káva Jihlavanka
Jihlavanka je dlouhodobě nejprodávanější značkou pražené kávy na tuzemském trhu, a to především díky chuti, která zcela odpovídá zvyklostem českého a moravského spotřebitele, ale také kvůli optimální vyváženosti kvality a ceny.
Sortiment značky Jihlavanka je na trhu zastoupen všemi oblíbenými variantami kávy – kávou praženou, instantní i kávovými specialitami. V rámci portfolia značky je to Jihlavanka Standard, která je dlouhodobě nejúspěšnější značkou na trhu pražené kávy.
Praženou kávu Jihlavanka je možno objednat v širokém spektru gramáží. Nejprodávanější je 150g, balení dále pak větší balení jako 250g, 500g a 1000g a v neposlední řadě stále zůstává oblíbené malé balení 70g a 75g. Instantní káva se prodává ve dvou typech gramáží po 100g a 200g.
Soutěž o krajové recepty s Jihlavankou na Žena-in
Máte nějaký osvědčený recept, který je ryze "domácí"? Který vychází z naší domácí kuchyně - z Čech, Moravy, Slezska? Recept, který si vaše rodina oblíbila, a navíc jste si jej i sama vylepšila nějakým nápadem, fíglem či zlešovákem? Pošlete jej do naší soutěže!
Soutěž s recepty probíhá na Žena-in a zde budou také výsledky vyhodnoceny, ale máte ještě další šanci! Recepty předáme do další soutěže - spotřebitelské soutěže s Jihlavankou, takže můžete vyhrát dvakrát! Vše o této spotřebitelské soutěži se dozvíte na www.jihlavanka.cz
Můžete vyhrát krásné ceny! Vše je v pravidlech soutěže a soutěžit můžete právě TADY!
Nový komentář
Komentáře
Každému, kdo někdy navštívil Asii, asi nemohla uniknout filtrovaná káva. Ta, která je dovezená třeba z Keni mně chutnala vždy úplně nejvíce. Ještě aby ne když její chuť je poznamenaná více než 1800 metry na mořem. Tam dokáže cítit neobyčejné chutě i úplný amatér.
Je mi někdo schopný poradit, kde koupit kvalitní zrnkovou kávu do kávovaru? chtěla bych si i doma vařit kvalitní kávu, ale zatím jsem nenarazila na dobrou zrnkovou kávu.
já si ani nedovedu představit ráno bez kávy, je to ideální možnost, proč vstát - nedávno jsem si koupila mlýnek na kávu a jsem více než spokojená, čerstvá káva je prostě super
Jeremi: já jsem to až tak detailně nezkoumala, akorát jsem si přečtla pár článků o dichlormetanu (metylenchloridu), což je rozpouštědlo, kterým se odstraňuje kofein z kávy. Dobrou chuť a hodně štěstí
Manx: No a někdo si prostě tu chuť rád vychutná i přesto, že se alkoholu nesmí ani dotknout, to je celej důvod nealkoholicých vín a bezkofeinových kafí
Jeremi:
...téda...
.
...a i takovýho ruma s kofolou bych snesla...
....ale holt to musí do silvestra počkat...
Mě by tím moc nepotěšil, já víno moc nemusím. Jen se mi stýská po cinzanu s tonikem...
svetluszka: Co týdně! Mně řekl, že klíďo denně.
Vivian:
..ale jo, možný je všecko...co je dneska bez rizika, že jo....
.
...jinej ti řekne, že v žádným případě....
...pak si vyber...
Doktor mi třeba radí deci červenýho vína týdně...prý na krvinky...
Ja nerada berem autorom ilúzie, ale na konzum sa pestuje ešte liberica a excelsa.
Vivian: Dej pokoj, sýčku.
SBC to zkoumal dost detailně (on mi teď jen tak něco nepovolí) a dekofeinovaná káva prošla.
svetluszka: ta výše rizika právě není jistá, účinky kafe na lidský organismus se pořád zkoumají a výsledky těch výzkumů jsou pokaždý jiný
Dokonce si můžeš přečíst, že kafe nemá na krevní tlak téměř žádný vliv, nebo že krevní tlak se zvyšuje i po požití kávy bez kofeinu, protože za zvýšení tlaku může jiná látka než kofein... a vyznej se v tom
Kromě toho nikdo pořádně neví, jaký vliv na plod mají ty chemikálie z procesu odstraňování kofeinu z kafe...
Manx: Vivian: asi tak , jak píše Jeremi...
...nouzový řešení...
.
Kávu miluju, silnou, sladkou a bez mlíka, ale v těho mám pkaždý problémy s tlakem, a tak zhřeším s menším rizikem....
Manx: No, pro těhuli zvyklou deset let začínat den čtvrtlitrákem kafe s mlékem v poměru 1:1 je kafe bez kofeinu docela dobré řešení.
Nebo pro osoby, které trpí vysokým krevním tlakem a taky si po obědě chtějí vychutnat svoje kafíčko
...
svetluszka: myslíš, že káva bez kofeinu je zdravější?
Já bych si i "za těhotna" dala radši obyč. kafe... Pořád někde čtu, jak je káva bez kofeinu mnohem škodlivější než obyčejná
Stačí si dát v Google hledat "káva bez kofeinu" a hned na první stránce máš: "Káva bez kofeinu škodí kloubům", "Káva bez kofeinu ohrožuje srdce", "Káva bez kofeinu možná není zdaleka tak bezpečná, jak se mnoho lidí domnívá..." Příčinou problémů jsou (podle vědců) nejspíše chemikálie, pomocí nichž se z kávy odstraňuje kofein. Chemická látka se usazuje v těle a pravděpodobně narušuje činnost imunitního systému...
Manx: Tak konkrétně víno bez alkoholu má u nás docela slušné využití. On každý nepije víno proto, aby se ožral
Manx:
..kafe bez kofeinu je pro závisláky....
.....Za těhotna není kafe zrovna zdravé a tak je to fajn řešení...normálně piju tři za den...s kofeinem by to
nerozdejchalo....
A chutná to úplně stejně...
Tak my občas od Jihlavanky koupíme tu extra speciál a přijde mi pitelná a s dobrým poměrem cena/výkon. A teď si kupuju bílou dekofeinovanou - jinou kávu bez kofeinu jsem na našem trhu neobjevila (kromě asi dvou druhů rozpušťáků teda - jeden od Jacobs a druhý od Nescafé).
Jednou jsem neměla korunky a tak jsem koupila Jihlavanku, škoda zbytku mých peněz. I když je jistě trvanlivá, stále ji i po půl roce mám.
Právě jsem si uvařila kávu,ale toto počteníčko?Od kávy až do krematoria?
evelyn: to by se asi vyplavovalo, i kdybys pila vodu...