Lepek v současné době funguje trochu jako strašák. Pro některé je to stravovací zabiják, jiní ho vesele konzumují dál. Někteří lepek nemohou kvůli vysoké intoleranci, další ho přestali jíst z dietních důvodů. Tak kde je pravda? A jak se tedy zdravě a vyváženě stravovat?
V dnešní době se trendům neschová ani strava. „Ujíždíme“ si na super potravinách, jíme podle ročních období, hrozíme se cukrů a odmítáme i lepek. Důvod? Netrpíme-li nějakou zásadní zdravotní indispozicí, dobrý a konstruktivní důvod budete hledat těžko. Kauza lepek je vůbec velmi aktuální. S tzv. dobrovolnými celiaky se doslova roztrhnul pytel. A odborníci se na tento trend příliš netváří. Ano, je jistě v pořádku nejíst pšenici od rána do večera a konzumovat ji v každém chodu, ale jak se říká: všeho s mírou.
Je dobré si připomenout, že si střeva zdravého jedince s lepkem bez potíží poradí, a navíc jsou v potravinách s lepkem také prospěšné látky (vláknina, minerály, vitamíny skupiny B), o které je škoda tělo připravit.
Pravou však zůstává, že je pšenice v našem jídelníčku přespříliš. Tak jen pro představu, jak může vypadat váš denní jídelníček: k snídani voňavý teplý croissant, k obědu těstoviny, k odpolední kávě koláč nebo sušenka a k večeři obložený chleba nebo křupavý rohlík. Poznáváte se? Nehledě na fakt, že lepek není jen v pečivu. Najdete ho v omáčkách, dipech, kuskusu, knedlících, špaldě, ale třeba i v kupovaných hranolkách nebo v nápojích.
Jste-li zdravé, nemá cenu lepek striktně vyřazovat. Je však vhodné nad svou stravou více uvažovat, přílohy střídat a nejíst jej dnes a denně. Uvidíte, že i s takovou malou úpravou jídelníčku budete méně unavené, zbavíte se „moučného“ břicha a shodíte jistě i nějaké to kilo.
Čím lepek nahradit?
Možností, jak lepek v podobě příloh nahradit, je spousta. A uvidíte, že se váš jídelníček stane zase o něco pestřejší.
- rýže
- brambory
- quinoa
- luštěniny
- pohanka
- batáty
- jáhly
- amarant
- polenta
- zelenina
Mohlo by vás také zajímat:
- Březová míza - zázračný nápoj z přírody, který si načepujete sami
- „Pokud chcete kvalitní detoxikaci těla, měli byste si ji nechat připravit na míru,“ říká v rozhovoru naturopatka Kateřina Boesenberg
- Raw food – syrový elixír mládí
- Vyrobte si kopřivový elixír zdraví
Nový komentář
Komentáře
Jde lehce nahradit.
Držím bezlepkovou dietu třetí rok. A pěkně jsem přibrala. Přestaly mi totiž moje šílené střevní problémy
Suzanne — #20 Globus tu nemám. Ale ty to máš jednodušší - nemusíš.
A je to o hodně dražší.
Wally — #16 Člověče, všechno, co píšeš, mají ve stejné hladině bezlepkové - jogurt bez přísad, džem, hořčice, stačí mít prostě jednu značku
Uzeniny z Globusu nebo od řezníka, kterého už znám
cherinka — #13 Wally — #16 cherinka — #17 Chápu, že s tím ostatní mají starost, respektuju to. Já to mám přesně, jak píše Wally - já chci, tudíž v tom námahu neshledávám. Dražší to asi je, mám štěstí, že to nemusím řešit.
Myslím,že v současné době už to není takový problém,jako před mnoha léty a to je dobře
Wally — #16 Přesně tak to je. A manželovi prostě jen zelenina a maso nestačí.
A nezhubnul ani deko.
No nevím. Sestře doktoři našli "nesnášenlivost na lepek", což údajně znamená, že neumře, když to bude jíst, ale organismus to vidí nerad a hůř se s tím srovnává, takže důsledek je únava, a celkový pocit, že člověk není ve své kůži. No tak začala dodržovat bezlepkovou dietu. Důsledně. Po dvou letech je to prakticky stejné - nezhubla nic, unavená je pořád stejně, akorát že jídlo ji stojí majlant, a musí to sledovat a pracně vybírat, co jo a co ne. Takže to asi zas taková výhra nebude, nejíst lepek.
Pentlička — #10 Pečivo by mi taky chybělo. Manželovi peču spešl, ale já jím běžně.
Suzanne — #11 Wally — #9 Je to náročné a ne že ne. A taky o hodně dražší. Já sama lepek můžu, ale manžel ne.
Naštěstí tento problém nemáme
Wally — #9 Mně to náročné nepřijde, protože už vím, co a jak, takže nic nesleduju. Kupuju čerstvé věci, holt třeba nemůžu věci z polotovarů, i když mi to vždycky chutnalo. V restauracích to už hlídají, takže někde na cestách to taky není problém. Na nějaké pečivo dostanu chuť tak jednou za čas, tak si koupím chleba ze semínek, bez mouky. Vařím trochu jinak, než je zvykem, manžel si k tomu všemu zase dá dva tři rohlíčky
Můžu veškerou zeleninu, ovoce, sýry, maso, je toho opravdu hodně, nijak mě to nestresuje a jde o zvyk. A když jsme byli na Silvestra u přátel, kde je chlap Francouz, byly zapečené palačinky - z pohankové mouky. A místo jednohubek obložené mísy. 
paníliška — #8 Tak
Naštěstí mi lepek žádný problém nedělá. Pečivo miluju, bez něj bych být nemohla.
Suzanne — #4 Ano, každý to máme jinak.
Já taky zhubnu, když vynechám pečivo a obiloviny, ale nemůžu proto tvrdit, že lepek je zlo. Nemluvě o tom, že ne ve všech obilovinách lepek je.
man-mimo — #5 Bohužel...... dost často to tak vypadá.
Vzpomněla jsem si na dětskou rýmovačku.
Zelenina, mléko, chléb, maso, tuky - skupin 5. Denně z každé skupiny něco na stůl rodiny.
paníliška — #1 zdravý rozum se vyskytuje už jenom v legendách
Ať si to každý má, jak chce a potřebuje. Jednoho dne jsem měla pocit, že to mám vynechat. Vynechala jsem lepek a přišlo samovolné zhubnutí, neměla jsem od té doby rýmu ani bolení v krku (ani nic jiného), takže já přesně vím, co vyhovuje mně
Stačilo by dodržovat zásadu, že strava má být pestrá. Kdo nemá lékařem nařízenou dietu, má jíst všecko a ne to, co je právě v módě. Na tom vydělají jedině obchodníci, kteří si suroviny nechají jaksepatří zaplatit. Kdyby se měl člověk řídit módními stravovacími vlnami, nakonec by natolik zblbnul, že by se bez porady s "odborníky" bál kousnout do chleba a umřel by hlady.
paníliška — #1 racionální