Lepek v současné době funguje trochu jako strašák. Pro některé je to stravovací zabiják, jiní ho vesele konzumují dál. Někteří lepek nemohou kvůli vysoké intoleranci, další ho přestali jíst z dietních důvodů. Tak kde je pravda? A jak se tedy zdravě a vyváženě stravovat?

mouka

V dnešní době se trendům neschová ani strava. „Ujíždíme“ si na super potravinách, jíme podle ročních období, hrozíme se cukrů a odmítáme i lepek. Důvod? Netrpíme-li nějakou zásadní zdravotní indispozicí, dobrý a konstruktivní důvod budete hledat těžko. Kauza lepek je vůbec velmi aktuální. S tzv. dobrovolnými celiaky se doslova roztrhnul pytel. A odborníci se na tento trend příliš netváří. Ano, je jistě v pořádku nejíst pšenici od rána do večera a konzumovat ji v každém chodu, ale jak se říká: všeho s mírou.

gluten„Souhlasím s tvrzením, že konzumace obilovin v podobě pečiva, sušenek a koláčů z bílé pšeničné mouky je naprosto nezdravá. Uvedený názor sama šířím při přednáškách už spoustu let. Nesouhlasím však s tvrzením, že jedna z běžných základních potravin je jednoznačně nezdravá a všichni ji potřebujeme vyloučit z jídelníčku,“ potvrzuje PharmDr. Margit Slimáková.

Je dobré si připomenout, že si střeva zdravého jedince s lepkem bez potíží poradí, a navíc jsou v potravinách s lepkem také prospěšné látky (vláknina, minerály, vitamíny skupiny B), o které je škoda tělo připravit.

Pravou však zůstává, že je pšenice v našem jídelníčku přespříliš. Tak jen pro představu, jak může vypadat váš denní jídelníček: k snídani voňavý teplý croissant, k obědu těstoviny, k odpolední kávě koláč nebo sušenka a k večeři obložený chleba nebo křupavý rohlík. Poznáváte se? Nehledě na fakt, že lepek není jen v pečivu. Najdete ho v omáčkách, dipech, kuskusu, knedlících, špaldě, ale třeba i v kupovaných hranolkách nebo v nápojích.

gluten

Jste-li zdravé, nemá cenu lepek striktně vyřazovat. Je však vhodné nad svou stravou více uvažovat, přílohy střídat a nejíst jej dnes a denně. Uvidíte, že i s takovou malou úpravou jídelníčku budete méně unavené, zbavíte se „moučného“ břicha a shodíte jistě i nějaké to kilo.

Čím lepek nahradit?

Možností, jak lepek v podobě příloh nahradit, je spousta. A uvidíte, že se váš jídelníček stane zase o něco pestřejší.hop

  • rýže
  • brambory
  • quinoa
  • luštěniny
  • pohanka
  • batáty
  • jáhly
  • amarant
  • polenta
  • zelenina

Mohlo by vás také zajímat:

TÉMATA:
ALTERNATIVNĚ