DSC_0787.jpg (141 KB)

Není problém vyrobit si celé jídlo doma. Včetně špeclí. Recept na ně je snadný a rychlý. Když potřebujete sáhnout opravdu po rychlém obědu, kupte si hotové špecle v obchodě. Když si  najdete oblíbenou značku, budete také velice spokojení.

Jaké sýry? Použijte tvrdé nebo polotvrdé alpské sýry. Perfektní je třeba Bergkäse. Když jste v nouzi a alpské sýry neseženete, použijte jiné oblíbené sýry, klidně více druhů. Výborná je gouda nebo maasdam. Použijte sýry, které máte rádi.

Suroviny

špecle

  • 6 vajec
  • 600 g polohrubé mouky
  • asi 100 ml mléka
  • muškátový oříšek
  • 1 lžička soli do těsta + sůl do vody

na dokončení

  • 400 - 500 g různých alpských sýrů
  • asi 200 g zakysané smetany
  • anglická slanina
  • 2 - 3 cibule
  • trochu sádla
  • jarní cibulka

DSC_0774.jpg (201 KB)

Postup 

Z vajec, mouky, soli a mléka vypracujte těsto, ochuťte muškátovým oříškem. Mléko přidávejte postupně, nejprve jen zhruba 50 ml, potom podle potřeby více. Těsto na špecle by mělo být tužší. Ideální je, když těsto umíchá kuchyňský robot.

Na plotnu dejte velký hrnec s osolenou vodou, která bude vřít. Strouhejte do ní špecle, z připraveného těsta. Vařte asi dvě minuty, než špecle vyplavou na povrch. Vyberte děrovanou naběračkou a nechejte okapat. Hrnek vody, ve které se vařily špecle, si nechejte stranou.

Ve velké pánvi rozehřejte sádlo a opečte na něm plátky anglické slaniny a na kolečka nakrájenou cibuli. Dejte bokem. Do pánve, s vypečeným tukem ze slaniny, dejte okapané špecle a zahřívejte. Přidejte k nim nastrouhaný sýr, promíchejte a stáhněte teplotu. Přidejte asi půl hrnku vody, ve které se špecle vařily. Míchejte, dokud se sýr nerozpustí. Sundejte z plotny a vmíchejte zakysanou smetanu.

DSC_0778.jpg (138 KB)

Na talíři ozdobte cibulkou, slaninou a jarní cibulkou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Noky nebo špecle? Všechno najdete na našem magazínu

Gnocchi se slaninou a nivou

noky2.jpg (196 KB)

Gnocchi s nivou a kukuřicí

gnocchi1.jpg (79 KB)

Dýňové noky s liškovou omáčkou

noky.jpg (126 KB)

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

Uložit

Uložit

Uložit